Koti ja sisustus

Mökin suursiivous tuo mielenrauhan: näin pääset eroon turhasta tavarasta

Mökeille kertyy helposti turhaa tavaraa. Mökkitavaran karsiminen ei kuitenkaan ole kovinkaan suoraviivaista, erityisesti jos vapaa-ajan paikkaa käyttää useampi perhekunta. Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun.

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Istock

Mökkisiivous on hyvä tehdä säännöllisesti.

Mökeille kertyy helposti turhaa tavaraa. Mökkitavaran karsiminen ei kuitenkaan ole kovinkaan suoraviivaista, erityisesti jos vapaa-ajan paikkaa käyttää useampi perhekunta. Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun.

Mökkien tavarapaljouden karsiminen on projekti, jossa saa parhaimmillaan olla projektipäällikkö, psykologi, terapeutti ja kierrätyspalvelu. Kun käärit hihat, varustaudu myös pitkällä pinnalla. Tämä ei ole sprintti vaan maraton, jonka päämääränä on tilavampi loma-asunto ja keskenään puheväleissä oleva käyttäjäkunta.

Mistä tätä tavaraa oikein tulee?

Mökille tuodaan usein juuri ne tavarat, joille ei ole käyttöä muualla. Tämä tehdään hyvässä tarkoituksessa ja voi joidenkin esineiden kanssa jopa toimia; mamman nurkissa pölyttynyt vohvelirauta saattaa olla mökillä käytössä joka ilta.

Kaikkea mökille kannettua ei kuitenkaan tule käytettyä. Ensimmäinen teko tavaran hallinnassa olisikin sopia kaikkien mökkiä käyttävien kanssa yhteisistä pelisäännöistä mökin tavaroiden suhteen. Mitä tavaraa mökillä tarvitaan, mitä ei? Mitä on jo liikaa? Voisiko vanhoille vaatteille ja pehmeiksi kuluneille liinavaatteille olla joku muu osoite kuin mökki?

Aloita helpoimmasta – kokeile kolmen ärrän taktiikkaa

Mökillä, kuten kotonakin, helpointa on karsia ne tavarat, joihin ei ole voimakasta tunnesidettä. Mökillä nämä sijoittuvat kolmen r-kirjaimen perheeseen: ruokiin, ruosteisiin ja rikkinäisiin tavaroihin.

Vanhentuneiden mausteiden ja päivämääränsä ohittaneiden kuivaruokien karsiminen on projekti, josta on hyvä aloittaa. Naulojen, ruuvien, pulttien ja nuppien kokoelmissa löytyy helposti ruostunutta tavaraa, jonka voi laittaa rauhallisin mielin kiertoon. Jos astia tai työkalu on rikki, ne ovat mökillä oikeasti vaarallisia ja kuuluvat roskiin.

Jo näiden selkeiden partikkeleiden kaikkoaminen mökin nurkista voi tuoda kaivattua lisätilaa ja mielenrauhaa.

Mökin suursiivous tuo mielenrauhan.
Mökin suursiivous tuo mielenrauhan.

Valokuvaa, varmista, ymmärrä

Oman kodin tavaroiden karsimiseen et tarvitse kenenkään lupia, korkeintaan puolison siunauksen. Mökillä tilanne voi olla toinen. Leikkimökin kulahtanut muoviastiasto olikin tädin lapsuusaarre ja reikäinen pöytäliina oli mummon ensimmäinen ostos omaan kotiin. Siisti ja karsittu mökki ei tuota iloa, jos sitä siistiessä välit sukulaisiin menevät poikki.

Kun olet laittamassa pois sinänsä käyttökelpoista ja ehjää tavaraa, ota siitä kuva ja laita se jokaiselle mökin käyttäjälle. Mökin käyttäjien keskuuteen luotu WhatsApp-ryhmä auttaa asiaa. Ole ystävällinen ja laita perustelu, miksi tavara pitää jo laittaa roskikseen tai kiertoon. Jos kukaan ei protestoi vuorokauden sisällä, kukaan tuskin tulee kaipaamaan tavaraa jatkossakaan.

Jos joku protestoi, koeta olla kärsivällinen. Mikäli se yksi sohvatyyny nyt oli niin tärkeä, koeta elää sen kanssa. Laita se vaikka ylähyllylle pois silmistä siksi aikaa kun olet itse mökillä ja koeta unohtaa koko juttu.

Etsi tavaralle loppukäyttäjiä – fiktiivisiä tai todellisia

Usein sanotaan, että ihmisten on vaikea luopua tavarasta. Näin voi ollakin, mutta asialla on myös toinen puoli: tavarasta luovutaan mielellään, jos on joku, jota sitä oikeasti tarvitsee. Jos tavaran päämäärä taas on kierrätyskeskus tai kaatopaikka, moni pitää kynsin ja hampain kiinni jokaisesta kiposta ja kupista.

Kun haluat viedä mökiltä pois esimerkiksi astioita, etsi niille käyttäjä. ”Naapurin Liisan tytär on lähdössä opiskelemaan ja kaipailisi kipeästi uusia astioita. Katselin, että meillä on 28 ruokalautasta, joista 5 on ihan eri sarjaa kuin muut. Haittaako, jos vien nämä Liisalle?”

Jos naapurin Liisan tytärtä eivät nämä lautaset sitten kiinnosta pätkän vertaa, sillehän ei sitten mitään mahda – älä kuitenkaan palauta tavaraa mökille.

Kirjat ja lehdet kiertoon

Kirjoja ja lehtiä kertyy mökille usein kasakaupalla. Niistä luopuminen on jälleen kerran helpompaa, jos loppukäyttäjä on tiedossa.

Ole iloinen ja optimisten, kun roudaat kirjoja pois mökiltä. ”Meidän Unski toivoi kivaa kesäluettavaa ennen koulun alkua. Sopiiko, jos nappaan itselleni muutaman dekkarin mökin hyllyiltä?”

Lukemisen jälkeen kirjat voivat todennäköisesti jatkaa matkaa ilman, että kukaan pahastuu.

Mikäli saat luvan viedä mökiltä sekalaisia aikakauslehtien kasoja tai vanhoja tietosanakirjoja, niille voi löytyä loppukäyttöä yllättävästä suunnasta: päiväkodit ottavat mielellään lehtiä ja kirjoja askartelutarpeiksi.

Tee ja nikkaroi lisää säilytystilaa

Jos mökin sisällä on tungosta, harkitse, mitkä tavarat pärjäisivät ulkovarastoissa. Kannellisiin muovilaatikoihin saa pakattua yllättävän paljon tavaraa ja laatikko suojaa kosteudelta ja ötököiltä. Pihapeleille ja muille kausitavaroille paras säilytyspaikka on laatikkopenkki, jonka rakentaminen voi olla esimerkiksi sopiva mökkipuuha.

Älä hermostu

Vaikka kävisit kärsivällisesti läpi kaiken mökillä olevan tavaran, et todennäköisesti silti saa mökkiä tyhjäksi saakka. Eikä se ehkä ole edes välttämätöntä – mökki on mökki ja siellä saattaa myös tarvita eri asioita, kuin kotona.

Muista iloita jokaisesta liikahduksesta parempaan päin. Mökki ei ehkä koskaan tule olemaan se paikka, jolle Marie Kondo antaisi hyväksyntänsä. Toisaalta, on epätodennäköistä, että hän sitä myöskään koskaan käyttäisi. Raivaa siis tavaroita niin, että itse viihdyt mökillä ja keskity sen jälkeen rentoutumiseen.

Mökillä asiat tapahtuvat hitaasti – myös tavaroiden karsimisessa.

X