Viihde

Mietelauseita elämästä: Kysyimme tekoälyltä elämän tarkoitusta – sovellus ehdotti hämmentävän ”viisaita sanoja” Martti Ahtisaaren suulla

Tekoälyyn perustuva Chat GPT vastaa myös haastaviin filosofisiin kysymyksiin. Etsimme tekoälyn avulla mietelauseita elämästä ja vastausta elämän tarkoitukseen.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Tekoälyltä voi kysyä niin mietelauseita elämästä kuin runoa syntymäpäiväkorttiin.

Tekoälyyn perustuva Chat GPT vastaa myös haastaviin filosofisiin kysymyksiin. Etsimme tekoälyn avulla mietelauseita elämästä ja vastausta elämän tarkoitukseen.

Elämän tarkoitus on henkilökohtainen ja yksilöllinen kokemus, joka voi löytyä esimerkiksi uskonnosta, perheestä, urasta, harrastuksista tai auttamisesta. Tärkeintä on löytää oma tapa elää merkityksellistä elämää, joka tuo iloa ja tyydytystä. Näin kertoo Chat GPT, jolta kysyimme, mikä on elämän tarkoitus – ja muita mietelauseita elämästä.

Chat GPT on tekoälyyn perustuva tekstiä tuottava sovellus. Se kirjoittaa puolestasi sähköpostiviestin, koulutehtävän tai vaikka syntymäpäivärunon. Sovellus on rakennettu keskustelevaksi, joten siltä voi myös kysyä kysymyksiä.

Paljon kohinaa nostattanut Chat GPT on luova tekoäly, jonka toiminta pohjaa jo olemassa olevaan tietoon. Vapaasti kenen tahansa käytössä olevaa sovellusta on koulutettu syöttämällä sille valtavia massoja tietoa internetistä ja muista lähteistä, ja se on opetellut, mitkä sanat esiintyvät usein yhdessä.

Sovellus lanseerattiin vuoden 2022 lopussa ja se ampaisi saman tien suuren kiinnostuksen kohteeksi.

Ihmisen tieto ja ymmärrys on rajallinen. Jos kysyy hyvän elämän ohjeita muilta ihmisiltä, saattaakin toteutua vanha sanonta: sokea sokeaa taluttaa.

Tekoälyltä puuttuvat inhimilliset rajoitteet, joten ehkä se on parempi, viisaampi ja mahdollisimman puolueeton taho ohjeistamaan hyvään elämään?

Elämänohjeet, joita tekoäly seuraisi

Esitimme Chat GPT:lle kysymyksen: kerro viisi tärkeintä elämänohjetta. Vastaus oli melko pitkä litania, joten pyysimme sitä vielä tiivistämään vastausta.

  1. Ole rehellinen ja aito.
  2. Ole avoin uusille kokemuksille ja ihmisille.
  3. Ole armollinen itsellesi ja muille.
  4. Pidä huolta itsestäsi fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti.
  5. Ole kiitollinen ja arvosta sitä, mitä sinulla jo on.

Vastaus oli hyvä, mutta ei mitenkään tajunnan räjäyttävä. Vaikka teknologia kehittyy, hyvä elämä taitaa edelleen rakentua jo ammoisina aikoina tiedettyjen perusasioiden varaan.

mietelauseita elämästä
Kun elämä antaa… limoneja?

Mietelauseita elämästä – suomalaiset viisaudet olivat Chat GPT:n kompastuskivi

Tekoälyn todelliseksi koitokseksi jäi tarjota meille mietelauseita elämästä.

Chat GPT on yhdysvaltalainen, Open AI -yhtiön kehittämä sovellus, mutta suomea se suoltaa yleensä virheettömästi. Katsotaan, onko sen valtavan tietomassan joukkoon päätynyt merkittävien suomalaisten ajattelijoiden pohdintoja.

Kerro suurten suomalaisten viisaita sanoja, kävi käskymme.

  1. ”Kun elämä antaa sinulle limoneja, tee limonadia.” – Elämänviisaus, joka kannustaa kääntämään vaikeudet mahdollisuuksiksi. Tämän on sanonut muun muassa presidentti Martti Ahtisaari.
  2. ”Älä odota huomista, tee tänään.” – Eliel Saarisen viisaus kannustaa tarttumaan hetkeen ja tekemään asioita jo tänään.
  3. ”Totuus ei ole koskaan yksinkertainen, mutta valhe on aina monimutkainen.” – Tämän sanonut kirjailija Juha Vuorinen, joka korostaa rehellisyyden tärkeyttä.
  4. ”Kukaan ei ole niin köyhä, ettei voisi antaa jotakin, eikä niin rikas, ettei voisi saada jotakin.” – Sitaatti kirjailija Laila Hirvisaarelta, joka muistuttaa meitä siitä, että voimme aina auttaa ja saada apua.
  5. ”Elämä on kuin polkupyörä, jos haluaa pysyä tasapainossa, on pysyttävä liikkeessä.” – Tämän sanoi fysiikan Nobel-palkinnon voittaja A. I. Virtanen, ja se korostaa aktiivisuuden ja kehityksen tärkeyttä.

Lopuksi tekoäly muistutti vielä, että se nosti esiin vain muutamia esimerkkejä suurten suomalaisten viisauksista. Kohteliaasti se lisäsi, että Suomi on tuottanut monia muitakin merkittäviä ajattelijoita, kirjailijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja, joiden viisaita sanoja voi löytää eri lähteistä.

Tekoäly ja sen mukana Chat GPT ovat herättäneet huolen siitä, että mihin ihmisiä enää tarvitaan työelämässä. Edellinen listaus kuitenkin paljastaa, että ainakaan vielä ei kannata kokea suurta huolta työpaikan menettämisestä. Tekoäly toki teki listan alle minuutissa, kun tavan tallaajalta siinä olisi kestänyt huomattavasti pidempään. Laadun kanssa on vielä niin ja näin.

Etenkin ensimmäinen, presidentti Ahtisaaren suuhun laitettu viisaus, meni iloisesti poskelleen. Lainaus on kömpelö käännös englanninkielisestä mietelauseesta ”when life gives you lemons, make lemonade”. Sanonta on tiettävästi  peräisin yhdysvaltalaiskirjailija Elbert Hubbardilta. Vapaasti käännettynä se menee jotenkuten näin: kun elämä antaa sinulle sitruunoita, tee niistä limonadia. Ahtisaaren voi kuvitella kannustaneen ihmisiä optimismiin, mutta hänen viisaudekseen kuuluisaa lausahdusta ei voi hyvällä tahdollakaan lukea.

Sama tilanne oli myös muiden viisauksien kohdalla. Sanonnat olivat tuttuja, mutta niitä ei voi jäljittää juuri edellä mainittujen suomalaisten sanomiksi vaan pikemminkin muiden kuuluisuuksien käännössitaateiksi.

Yksi suoranainen virhe löytyy listan viimeisestä kohdasta. A. I. Virtanen tosiaan voitti Nobel-palkinnon, mutta toisin kuin tekoäly väittää, palkinto tuli fysiikan sijaan kemiasta.

Listan suuret suomalaiset eivät kaikki muutenkaan ole tulleet tunnetuksi erityisesti ajattelustaan, vaikka nopeat hoksottimet kaikilla on eittämättä ollut. Eliel Saarinen oli arkkitehti ja A. I. Virtanen oli puolestaan kemisti.

Toisaalta Chat GPT jätti siteeraamatta Suomen tunnetuimpia lausahtajia – Matti Nykäsen ja muumihahmojen mietelauseita elämästä.

X