Toteuta unelmasi, tee haaveista totta.
Mistä sinä unelmoit? Listasimme vinkit, joiden avulla ohjaat elämää kohti unelmiasi.
Itsetuntemus

Toteuta unelmasi! 8 elämänohjetta, joiden avulla uskallat tehdä haaveistasi totta

Tiedätkö, mitä haluaisit elämältä, mutta ajattelet sen tavoittelemisen vievän liikaa aikaa ja voimiasi? Unelmien saavuttaminen on mahdollista, kun päästät ensin irti omista ennakkoluuloistasi ja ohjelmoit arkesi kulkemaan polkua tavoitteitasi kohti.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

Unelmien toteuttaminen on sinusta itsestäsi kiinni – lue kahdeksan vinkkiä, joiden avulla ohjaat itseäsi kohti unelmiasi.

1. Älä tyydy keskinkertaisuuteen

Mieti, mitä haluat saavuttaa elämässä? Mikä tekisi sinut onnelliseksi? Kun tiedät, mitä haluat tavoitella, mieti millaisia vaiheita ja välietappeja unelman saavuttaminen vaatii. Aseta matkan varrelle sopivia maaleja, joita kohden voit tehdä töitä. Älä pidä rimaa liian matalalla, jotta todella koet elämäsi etenevän etappien mukana oikeaan suuntaan. Toisaalta älä aseta tavoitteita heti liian korkealle. Tällöin saatat lannistua, jos et onnistukaan heti ensi yrittämällä. Onneen ei ole oikotietä.

2. Iloitse saavutuksistasi

Jos suuntaat katseesi jatkuvasti vain tulevaan, ennen pitkää uuvut, etkä jaksa enää tehdä töitä unelmiesi eteen. Muista siis välillä pysähtyä arvioimaan, mitä kaikkea olet jo saavuttanut. Millaisia esteitä olet ylittänyt? Millaisista isoista elämänmuutoksista olet selvinnyt? Entäpä mitkä ovat olleet tämän astisen elämäsi parhaita hetkiä ja mitä ne vaativat tapahtuakseen. Menneiden muisteleminen on tärkeää motivaation säilyttämiseksi, sillä huomaat, että muutos elämässä on todellista.

3. Opettele hallitsemaan tunteitasi

Oman onnemme suurimpia vihollisia olemme usein me itse. Olet saattanut kuulla lannistavia kommentteja jo lapsena tai ehkä huono esimies on onnistunut polkemaan itsetuntosi maanrakoon huomaamattasi. Tarkkaile miten puhut itsellesi. Jos näet jotain unelmiisi liittyvää vaikkapa lehdessä, ajatteletko heti, ettei sinulla ole tuollaiseen varaa tai ettet ansaitse samoja asioita. Kun opettelet hallitsemaan omia negatiivisia tunteitasi ja kohdistat ajatuksesi hyvään, huomaat, että unelmasikin alkavat tuntua saavutettavissa olevilta.

4. Aseta itsellesi rajat

Innostutko helposti uusista asioista ja alat tarmokkaasti tavoittelemaan niitä vailla sen suurempaa suunnitelmaa? Pian kohtaamasi vastoinkäymiset saavat sinut kuitenkin lannistumaan, lopettamaan ja keksimään jotain uutta? Poukkoilemalla unelmasta toiseen et saavuta mitään. Ainoastaan tutkimalla asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi, löydät todellisen unelmasi. Päätä työstää elämääsi tätä unelmaa kohti, tulipa vastaan mitä hyvänsä. Tie saavutuksiin ei aina voi olla ruusuinen ja kohtaat matkallasi varmasti vastoinkäymisiäkin. Päätä, ettet luovuta, vaikka joutuisitkin hetkeksi kiertotielle tai jäähypenkille.

5. Lopeta lykkääminen

Unelmien saavuttamisen esteenä on usein laiskuus. Ihmiset kyllä tietävät, mitä haluavat, mutta asioiden saavuttamiseksi vaadittava työ ei houkuta ja tekeminen jää ajatuksen tai aloittamisen asteelle. Saatat ajatella, että ryhdyt toimeen sitten, kun olet ensin saavuttanut elämässäsi jotain muuta: muutto, työpaikan vaihdos, lasten kasvaminen, eläkkeelle jääminen. Nämä kaikki ovat tekosyitä, joiden taakse piiloutua. Opettele toimimaan asioiden eteen heti. Lopeta lykkääminen, kääri hihat ja tee jotain pientä unelmiesi eteen päivittäin. Hyvä tapa aloittaa tie tavoitteisiin on askarrella esimerkiksi moodboard jääkaapin oveen inspiroimaan muutosta.

Toteuta unelmasi, tee haaveista totta.

6. Ihaile ja inspiroidu

Kenen saavutuksia ihailet? Jokaisen meistä ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, vaan on täysin hyväksyttävää seurata jonkun sellaisen jalanjälkiä, joka on jo tehnyt asiat, joista sinäkin haaveilet. Tutki idoleitasi ja mieti, mitä he ovat tehneet tai mistä he ovat luopuneet saavuttaakseen sen, mistä sinäkin haaveilet. Ehkä voit toteuttaa edes osittain samaa polkua omien unelmiesi saavuttamisessa? Jos lähipiiristäsi löytyy ihmisiä, joiden saavutuksia ihailet, vietä aikaa heidän kanssaan. Verkostoituminen on aina hyödyllistä ja apua voi saada myös mentorilta.

7. Opettele päästämään irti

Keskeneräisyyden sietäminen on pakollista, kun teet matkaa kohti unelmiasi. Samalla joudut hyväksymään myös sen, ettet millään voi yksin tietää kaikkia vastauksia. Tarvitset matkallasi myös apua ja neuvontaa. Etsi ympärillesi ihmisiä, joiden vahvuudet ovat sinun heikkouksiasi. Täydennä omaa osaamistasi toisten tiedoilla ja taidoilla. Opettele päästämään irti asioista, joita jotkut muut hallitsevat paremmin ja hyödynnä heidän osaamistaan. Jos kuvittelet voivasi saavuttaa kaiken yksin pitämällä langat tiukasti käsissäsi, etenemisesi on todennäköisesti hitaampaa ja vaivalloisempaa.

8. Keskity asioihin, joita voit hallita

Et voi esimerkiksi muuttaa toista ihmistä tai hänen käytöstään, mutta voit päättää, haluatko itse olla tekemisissä sinulle haitallisen ihmisen kanssa. Karsimalla elämästäsi asiat tai ihmiset, jotka jarruttavat unelmiesi saavuttamista, kevennät taakkaasi ja kulkusi oikeaan suuntaan käy helpommin – ilman syyllisyyttä tai turhautumista. Keskity asioihin, joita voit hallita, kuten urapolkuusi tai asuinpaikkaasi, niin näet, että voit todella konkreettisesti vaikuttaa oman onnesi rakentamiseen.

Seuraa Annaa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Lue myös:

Kolmen naisen rohkeat uranvaihtotarinat: ”Nyt voin sanoa rehellisesti, että olen unelma-ammatissani”

Ulkomaille töihin tai opiskelemaan – Unelmien täyttymys vai todellinen kasvun paikka?

Kiitollisuus voi jopa pidentää elämää – näin teet kiitollisuudesta voimavaran

Lähteet: Love Finds It’s Way, Lifehack, Ross Simmonds

X