Viihde

Kertooko silmien väri myös luonteesta? Tummasilmäiset nähdään johtajina, harmaasilmäiset ovat sosiaalisia hurmureita

Silmät ovat sielun peili. Kliseinen lausahdus, jolla ei ole mitään totuuspohjaa? Ei ihan niinkään, sillä silmät voivat myös kertoa jotain luonteestasi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Sininen on maailman toiseksi yleisin silmien väri.

Silmät ovat sielun peili. Kliseinen lausahdus, jolla ei ole mitään totuuspohjaa? Ei ihan niinkään, sillä silmät voivat myös kertoa jotain luonteestasi.

Ruotsalaisessa Örebron yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että silmien iiriksen väristä voi tehdä myös päätelmiä henkilön persoonasta.  Silmien värityksen määrittelevät geenit sekä värikalvossa olevan melaniinin määrä. Samat geenit muokkaavat myös aivojen otsalohkoa, joka on vastuussa silmien ja aivojen tärkeästä yhteispelistä.

Ihmisen persoonaa muokkaavat toki monet asiat, mutta tunnistatko itse yhtäläisyyden oman luonteesi ja silmiesi värin välillä?

Ruskeat tai mustanruskeat silmät

Ovatko silmäsi tummanruskeat tai lähes niin mustat, ettei iiristä erota pupillista? Olet luontainen johtaja – tai ainakin sellaisena muut ihmiset sinut näkevät. Mustanruskeat silmät ovat väritykseltään kaikkein harvinaisimmat. Ehkäpä juuri siksi tummasilmäisiä ihmisiä pidetään luonteeltaan salaperäisinä ja mystisinä.

Suurin osa, noin 55 prosenttia, maapallon ihmisistä on ruskeasilmäisiä. Heidät koetaan luottamusta herättävinä, määrätietoisina ja itsevarmoina. Ruskeat silmät ovat merkki maanläheisestä luonteesta – ruskeasilmäiset ihmiset nähdään hellinä ja huolehtivaisina.

Tummat iirikset ovat merkki silmien korkeasta melaniinitasosta. Erään tutkimuksen mukaan melaniini toimii aivojen ja solujen välittäjäaineena, josta johtuen tummasilmäisillä ihmisillä olisi tarkemmat refleksit kuin vaaleasilmäisillä. Tämä saattaa siis todistaa sen, miksi tummasilmäiset voivat loistaa esimerkiksi silmän ja käden tarkkuutta sekä koordinaatiota vaativissa tehtävissä. Tummien silmien sanotaan kertovan vikkelistä hoksottimista – ei siis ihme, että sinussa on johtaja-ainesta!

Siniset silmät

Sininen on maailman toiseksi yleisin silmien väri. Sinussa on syvää henkistä ja fyysistä voimaa, mutta muiden on välillä vaikea nähdä sitä. Sinisilmäisiä pidetään heikkoina, mutta heidän luonteensa määritelläänkin usein hätäisesti ja väärin perustein. Muut ihmiset luokittelevat sinisilmäiset epäluotettaviksi, kilpailuhenkisiksi ja aroiksi ihmisiksi.

Saksalaisten tutkijoiden mukaan nämä ennakkoluulot eivät ole aivan tuulesta temmattuja. Joissain tutkimuksissa havaittiin, että sinisilmäiset lapset olivat muita lapsia ujompia ja hiljaisempia. Sinisilmäiset lapset suhtautuivat myös epäilevästi uusiin asioihin.

Sinisilmäisten sisäinen vahvuus ja hiljainen voima näyttäytyvät ulkopuoliselle helposti pidättyväisyytenä.

Harmaat silmät

Oikeastaan harmaita silmiä ei ole olemassakaan, sillä harmaalta näyttävät iirikset ovat oikeasti siniset, mutta niissä on hieman enemmän melaniinia kuin vaalean sinisissä silmissä.

Harmaasilmäiset ihmiset saattavat olla hyvin kaksijakoisia persoonia. Toisaalta he ovat tasapainoisia ja harmonisia, mutta heistä löytyy myös heikko ja itsekriittinen puoli. Harmaasilmäiset ihmiset ovat yleensä sosiaalisia ja he ovat taitavia hurmaamaan ihmisiä puolelleen – etenkin, jos he kokevat siitä olevan itselleen hyötyä. Riippuen siitä, kuinka hyvä olet kontrolloimaan omia tunteitasi, kaksijakoisuus saattaa olla joko kirous tai siunaus.

Harmaasilmäisten saattaa olla vaikea menestyä elämässään, sillä he pitävät tiukasti kiinni yksityisyydestään. Kulissiensa takana he kuitenkin välittävät läheisistään syvästi.

Vihreät silmät

Onko sinulla viettelevän vihreät silmät, jotka herättävät usein sekä ihastusta että kateutta muissa ihmisissä? Vihreäsilmäisiä pidetään usein seksikkäinä ja kiinnostavina ihmisinä. Vihreä on väri, jonka useimmat kernaasti haluaisivat omiin silmiinsä.

Vihreäsilmäisillä on sinisilmäisiä enemmän melaniinia iiriksissään. Vihreät silmät viestivät ruskeiden silmien tapaan kunnianhimosta. Samalla vihreäsilmäisten ajatellaan olevan kuitenkin sinisilmäisten tapaan vahvaluonteisia sekä hieman varautuneita. Erään tutkimuksen mukaan vihreäsilmäiset ovat luovia, itsevarmoja sekä pitkäpinnaisia. Heidän ajatellaan kestävät hyvin stressiä ja sisäinen voima auttaa heitä toimimaan rauhallisesti vaikeissa tilanteissa.

Lähteet: Little Things, Color-Meanings.com, Tieteen Kuvalehti, UPMC Medical Media, Associations between iris characteristics and personality in adulthood, Larsson Mats, Stattin Håkan

Lue myös:

Millainen nimikirjoituksesi on? Tämän käsialasi paljastaa persoonastasi

Tiedätkö, mikä 16 persoonallisuustyypistä olet? Testi antaa yllättävän osuvan kuvauksen persoonastasi

Millainen syyspersoona olet? Näin horoskooppimerkkisi viettää mieluiten syksyä

X