Hyvinvointi 23.4.2010

Lihaskrampit voivat aiheuttaa pääkipua

Teksti: Anna.fi

Olen 21-vuotias nainen. Minulla on kahdenlaista pääkipua. Toinen kipu esiintyy harvoin, se tuntuu pistoksena/tuikkauksena toisen silmän kohdalla, aivan kulmakarvojen yläpuolella otsan alueella. Mistä se tulee?

Lihaskrampit voivat aiheuttaa pääkipua

Toista, riipaisevaa kipua on ollut nyt melkein joka päivä. Kipu tuntuu pään sivussa, oikealla puolella, ohimon ja korvan välisellä alueella aina, kun kumarrun ja kun nousen ylös. Nämä eivät siis ole särkyjä, vaan kipuja. Onko syytä huoleen? Joskus on ollut myös jyskyttävää, liikkeessä pahentuvaa päänsärkyä, tulkitsen sen migreeniksi.

21-vuotias

Lääkärin vastaus

On hyvä erottaa kipu ja särky näin selkeästi toisistaan. Otsaan harvoin ilmaantuva tuikkaus tai paikallinen kipu on suurella todennäköisyydellä lihasperäinen kipu. Sen syy on tavallisesti otsan ohuiden ilmeitä (ja ryppyjä) tekevien lihasten jännitystila tai kramppi. Se voi liittyä kiireiseen elämään, lukemiseen tai tarkkaan tehtävään vähäisessä valossa.

Pään sivussa tuntuva kipu, ohimon ja korvan välissä ja liikkeeseen liittyen vaikuttaa myös lihasperäiseltä. Lähinnä kyseessä on purentalihas, joka esimerkiksi hampaiden narskuttajalla voi olla arka. Toinen vaihtoehto on leukanivelen toimintahäiriö. Purressa korvan edessä painamalla voi tuntua arkuutta. Syytä huoleen ei ole, mutta ehdotan kuitenkin vaivan ollessa vielä vähäinen, että otat yhteyttä lääkäriin. Hoitomahdollisuudet ovat hyvät.

Jos migreeniksi tulkitsemaasi särkyä on häiritsevän usein, se on syytä hoitaa joko kipulääkkeellä (paratasetamoli) tai tavanomaisella tulehduskipulääkkeellä (ibuprofeenilla). Onnistunut kohtauksen hoito vähentää seuraavan kohtauksen vaaraa.

Antti Muuronen, Neurologi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi