Ihmiset ja suhteet 2.7.2007

Vinkkejä lapsiturvallisen pihan rakentamiseen

Teksti: Anna.fi

LastenpihaLeikki-ikäiset lapset ovat lähes poikkeuksetta pihan suurkuluttajia. Lapset viihtyvät ulkona kesät talvet, ja tekemistä tuntuu aina riittävän. Ulkona olemista, leikkimistä ja pelaamista voi kannustaa hankkimalla pihalle hauskoja, kehittäviä ja turvallisia leikkivälineitä.

Leikkipuistot ovat lasten suosikkipaikkoja. Kiipeilytelineissä saa kokeilla ja kehittää voimiaan, notkeuttaan ja tasapainoaan. Liukumäessä ja keinuissa voi kokea vauhdin hurmaa, ja erilaiset majat ja mökit antavat mielikuvitukselle siivet.

LastenpihaLeikkivälineitä voi hankkia myös kotipihalle esimerkiksi rakennustarvikeliikkeistä. K-Raudat ja Rautiat myyvät itsekoottavia Jungle Gym -tuotteita. Paketeissa on puuosia lukuun ottamatta kuhunkin leikkivälineeseen tarvittavat osat ja tarvikkeet. Paketissa on myös lista tarvittavista puuosista, rakennusohjeet sekä esimerkiksi työkaluja ja poranteriä. Pakettien avulla voi rakentaa monipuolisia kiipeily-, keinu- ja liukumäkikokonaisuuksia.

Helsingin Lanternan K-Raudassa teline, jossa on tikkaat ja kiipeilynaru maksaa 203 euroa, lisäksi liukumäki 120 euroa. Näiden lisäksi tarvitaan laudat ja mahdolliset lisäosat kuten erilaiset keinut. Pakettien hinnat vaihtelevat hieman eri liikkeissä.

Talot ja telineet lasten iloksi

LastenpihaErilaiset majat ja mökit ovat sekä poikien että tyttöjen suosikkeja. Jos olet kätevä käsistäsi, voit rakentaa leikkimökin alusta asti itse. Ohjeita löytyy monilta verkkosivuilta, ja puutavaraliikkeiden myyjät opastavat materiaalien valinnassa. Jos aikaa tai taitoa ei ole tarpeeksi, voi leikkimökin tilata pihalle myös täysin valmiina tai osissa. Esimerkiksi osoitteesta Klapinetin sivuilta löytyy muutamia erilaisia mökkimalleja, jotka voi tilata valmiiksi kasattuina suoraan kotipihaan.

Lappset Group Oy valmistaa pääosin tuotteita julkisille leikkipaikoille, mutta myös kotipihaan. Koska Lappsetin tuotteet on suunniteltu kestämään päivittäistä käyttöä, ne myös maksavat enemmän kuin rautakauppojen vastaavat tuotteet. Esimerkiksi kiikkulauta maksaa noin 400 euroa, perushiekkalaatikko 250 euroa ja pienten lasten keinun turvaistuin ketjuineen noin 250 euroa. Hinnat sisältävät toimituskulut. Taloyhtiön pihaan voidaan hankkia myös suurempia välineitä yhteishankintana, jolloin välineillä on enemmän käyttäjiä eikä lasku nouse yhden Lastenpihaperheen osalta kohtuuttoman suureksi.

Viime kesinä trampoliineja on ilmestynyt monien talojen pihoille. Rautiat myyvät suurta trampoliinia, jonka halkaisija on 4,26 metriä ja jossa on galvanoitu teräsrunko, hintaan 159 euroa. Turvaverkko tuohon trampoliiniin maksaa 109 euroa.

Puinen hiekkalaatikko kannella maksaa noin 70 euroa, muovinen noin 40 euroa. Puisen keinun neljälle lapselle saa noin 220 eurolla, ja metallisen keinun sadalla eurolla. Nämä tuotteet löytyvät K-Raudoista.

Huolehdi turvallisuudesta

LastenpihaKun rakennetaan pihaa nimenomaan lapsille, turvallisuustekijöitä ei pidä unohtaa. Todennäköisesti lapset viettävät pihalla joskus pitkiäkin aikoja ilman vanhempien tai muiden aikuisten valvontaa. Leikkivälineet täytyy siis suunnitella niin, että riskit pudota, jäädä jumiin tai muuten satuttaa itseään ovat mahdollisimman pienet. Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä tarkemmin heidän touhujaan on toki myös vahdittava.

Ostaessasi valmiita ulkoleikkivälineitä, varmistu siitä, että laatusertifikaatit löytyvät. Suomen Standardisoimisiliitto SFS ja Kuluttajavirasto tarkkailevat tuotteiden laatua ja myöntävät parhaille tuotteille laatusertifikaatteja. Myös myyjiltä kannattaa kysellä tuotekohtaisista turvallisuustakuista.

LastenpihaOstat tuotteet sitten valmiina tai nikkaroit itse alusta asti, pätevät muutaman yleisneuvot kaikkiin ulkoleikkivälineisiin. Varaa jokaiselle leikkivälineelle tarpeeksi tilaa. Ota huomioon keinujen, kiipeilytelineiden ja kaikkien liikkuvien osien tarvitsema tila. Muista, että lapset tykkäävät välillä riehua eivätkä esimerkiksi keinuessaan istu koko ajan nätisti selkä suorana. Keinun ympärille on hyvä jättää muutenkin reilusti vapaata tilaa esimerkiksi keinupituushyppykilpailuja varten. Jokainen väline vaatii oman turva-alueensa.

LastenpihaPienet raot ja kulmiin jäävät koloset kannattaa tutkia tarkoin. Sellaisia koloja, joihin lapset sormi, pää tai muu vartalo voi jäädä kiinni, pitäisi välttää. Hyvä muistisääntö on että jos lapsen vartalo mahtuu välistä, myös pään täytyy mahtua samasta välistä. Muuten on olemassa vaara, että lapsi pujottautuu kolosesta, mutta jääkin päästään jumiin.

Esimerkiksi kiipeilytelinettä suunnitellessa on hyvä muistaa, että aikuisen tulee päästä auttamaan lasta kaikissa tilanteissa. Liian korkea tai liian pieniä oviaukkoja sisältävä väline voi olla turvallisuusriski.

Mitä isot edellä…

Jos perheessä on eri-ikäisiä lapsia, kannattaa muistaa, että nuoremmat haluavat yleensä tehdä samoja asioita kuin isoveljet ja -siskot. Seitsemänvuotias pystyy kuitenkin hallitsemaan huomattavasti vaikeampia tehtäviä kuin nelivuotias. Vaaratilanteita voidaan estää silläkin, että mitoitetaan vanhempien lasten laitteet sellaisiksi, etteivät nuoremmat pääse niihin ilman apua. Lapsi itse ei osaa arvioida, onko leikkiväline hänelle liian vaativa. Jos parivuotias pääsee kipuamaan korkean kiipeilytelineen päälle, luultavasti hän myös kiipeää vaikkei laite ole hänelle turvallinen.

LastenpihaJotta leikkivälineet pysyvät turvallisina ja käyttökelpoisina, niitä täytyy huoltaa tarpeeksi usein. Ulkona olevat puiset leikkivälineet tehdään toki säänkestäväksi, mutta pitkä talvi ja sateet kuluttavat puupintoja nopeasti. Keväällä leikkivälineet täytyy tarkistaa huolella ennen kuin lapset päästetään aloittamaan leikkejään.

Teksti: Virve Liljeström
Kuvat: Lappset Group Oy ja Rauta-Kesko Oy

Kommentit (5)

Mitenköhän lapset ovat aikanaan tulleet toimeen pihaleikeissään, ihan vaan tavallisten keinujen,kiipeilytelineen,karusellin ja hiekkalaatikon avulla? Kas,silloin lapset joutuivatkin käyttämään ihan omaa mielikuvitustaan ja näin sosiaalisuus ja ongelmanratkaisukyky kehittyivät.Huolestuttaa tämä nykyajan trendi, joka tarjoaa lapsillekin kaiken valmiiksi pureskeltuna ja suoraan kotipihaan.Mikään ei enää riitä, vaan tarvitaan aina vain suurempia elämyksiä.Ennen trampoliinit kuuluivat sirkukseen ja jumppasaleihin,nyt niitä pitää olla jo kotipihoissakin.Ovatko vanhemmat nykyään niin kiireisiä/laiskoja, ettei lasten kanssa keretä tavallisiin leikkipuistoihin? Ei ihme, että kotitalouksien velat sen kuin lisääntyvät,kun tuntuu, ettei mikään nykyään enää riitä.
00

Lasten leikkipaikkasuunnittelussa voisi huomioida sen, että olisi suositeltavaa, että jompi kumpi vanhemmista olisi paikalla valvomassa. Mitä suurempi taloyhtiön tai korttelin oma yhteinen leikkipaikka, sen ongelmallisempaa voi olla tilanne, kun siellä bongailee levotonta ja häiriköivää porukkaa. Kukaan ei välitä välineiden huollosta. Valitettavan usein eivät vanhemmatkaan. Ja kaikista vähiten lapset.
00

Trampoliinien vaaroista pitäisi kertoa enemmän.
Tuttavapiirissä on tältäkesältä tullut vammoja nyrjähdyksistä aivotärähdyksiin.
Ja tiedossa on ainakin yksi niskanmurtuma !
Ne sattuvat useimmiten joko tarmpoliinilta pudotessa – jos ei ole turvaverkkoa – tai jos useampi lapsi pomppii samaan aikaan.
Puhumattakaan että jos lasten kokoerot ovat suuret, on pienten vammautuminen vakavampaa.
Trampoliini ei ole lekkiväline !
00

Mitä monimutkaisempia leikkivälineitä, sitä vähemmän niitä käytetään. Minusta tavalliselle omakotipihalle hiekkalaatikko ja keinut (myöhemmin trampoliini) sekä kesäisin vesiallas ovat ihan riittävät varusteet. Tekeminen olisi hyvää, jos siinä lapsi saa itse käyttää mielikuvitustaan (esim. hiekkalaatikko) tai isompi lapsi saa tekemisestä muutakin irti kuin vain yhden jutun (esim. trampoliinilla voi opetella voltteja ja krokettia pelatessa voi kisata voitosta, koripallokoriin voi heitellä yksin tai kaverin kanssa, tikkaa voi heittää aikuisetkin jne). Ihan pientä lasta ei kuitenkaan voi jättää yksin pihalle leikkimään, vaan vastuu on aina aikuisella.

Minusta eniten lasta inspiroi paljas nurmikko, jossa ei ole istutuksia, jotka on vaarassa tuhoutua. Kun lapset kasvavat, tilalle ehtii laittaa istutuksia. Myös pihaan kannattaisi jättää isoja puita, jotka kelpaavat piilosleikkeihin, majaan ja kiipeilyyn, sillä valitettavan monelta tontilta kaadetaan kaikki isot puut pois, jonka jälkeen piha on kaiken lisäksi paahtavan kuuma, kun ei ole puun antamaa luonnollista varjoa.

Jos rakennusprojektista jää tiiliä, lautoja jne, niin hieman isompi tyttö tai poika osaa rakentaa niistä itse hienosti majoja jne, kun vain opastaa vasaran käytössä.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi