Reseptit

Ankanrintaa ja appelsiinikastiketta sekä olkiperunoita

2.9.2014 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

2 ankanrintaa
3/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Appelsiinikastike:

2 salottisipulia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 rkl öljyä
1 rkl fariinisokeria
2 dl appelsiinista puserrettua mehua
1/2 sitruunan mehu
2 dl punaviiniä
1/2 kanaliemikuutiota
1 rkl sherry- tai punaviinietikkaa
1 rkl Cointreau-likööriä
2 tl kastikesuurustetta
2 rkl voita
suolaa, pippuria

Olkiperunat:

6 perunaa (esim. van Gogh)
noin 5 dl rypsiöljyä
sormisuolaa

Valmistusohje

Ankanrinta appelsiinikastikkeessa on ranskalaisten rakastama bistroklassikko.

1. Ota ankanrinnat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.

2. Silppua kastiketta varten sipulit ja raasta appelsiinista kuori. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, appelsiini ja sokeri. Kuumenna hetki sekoitellen.

3. Lisää punaviini, appelsiini- ja sitruunamehut sekä kanaliemi ja viinietikka. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi ja mausta liköörillä, suolalla ja pippurilla. Lisää kastikesuurus ja keitä hetki. Viimeistele kastike voilla vasta ennen tarjoamista.

4. Leikkaa ankanrintojen rasvapuolelle ristiviiltoja. Mausta rinnat hyvin suolalla ja pippurilla. Pane rintafileet kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin. Pane pannu kuumenemaan ja paista niin, että rasva sulaa pannulle. Käännä rintafileet ja paista myös lihapuolelle kaunis pinta.

5. Jälkikypsennä ankanrintoja 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Käytä jälkikypsennyksessä apuna lihalämpömittaria. Sopiva sisälämpötila on 50-55 astetta halutusta kypsyysasteesta riippuen.

Ankkojen jälkikypsyessä ja vetäytyessä valmista olkiperunat:

1. Leikkaa kuoritut perunat oljenohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 170-asteiseksi. Paista perunat kolmessa erässä rapeiksi. Suolaa kevyesti.

Julkaistu aiemmin

Lehden logo