Reseptit

Brodetto eli kalapata italialaisittain

Italialaisen kalapadan eli brodeton kanssa syödään paksusti viipaloitua, paahdettua leipää. Sopii niin lounaaksi kuin illalliseksikin.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 3-5 erilaista kalaa: ahven, särki, hauki, kiiski, siika, made, harri tai lahna
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 5 rkl öljyä (rypsi- tai oliiviöljy)
  • 1 tuubi tomaattipyreetä
  • 1 rkl viinietikkaa (valkoviini- tai omenaviinietikka)
  • 1 l vettä
  • ½ tl mustapippuria jauhettuna
  • pieni pala chiliä
  • nippu tilliä tai kevätsipulinvarsia

paahdetut leivät:

  • 1 vaalea hiivaleipä paksuina viipaleina
  • 1 valkosipulinkynsi
  • oliivi- tai rypsiöljyä

Valmistusohje

Suomusta ja perkaa kalat. Ahven ja made kannattaa nylkeä nahattomiksi. Pienet kalat saavat jäädä kokonaisiksi, puhkominen riittää.

Ripota kaloille suolaa ja anna kalojen maustua sen aikaa kun silppuat sipulin ja valkosipulin.

Kuumenna öljy padassa. Lisää sipulisilppu ja kuullota. Vedä sipulit sivuun ja tiristä kalat öljyssä hiukan rapeiksi.

Puserra pataan yksi tuubi tomaattipyreetä. Lisää viinietikka ja vesi sekä vastajauhettu mustapippuri. Alenna lieden lämpöä ja anna padan hautua kannen alla hiljalleen kunnes liha irtoaa ruodoista. Lisää tarvittaessa vettä, kalojen kuuluu hautua väljässä liemessä. Maistele lientä ja lisää tarpeen mukaan mausteita. Liemen tulee olla myös hiukan pippurinen ja tulinen, kunhan ei hävitä kalan mietoa ominaismakua.

Laakeassa astiassa kalat pysyivät hyvin kuosissaan ja kypsyivät tasaisesti. Retkioloissa laakea nuotiopata on hyvä väline tähänkin käyttöön. Nosta pata pöytään paahdettujen leipäviipaleiden kanssa.

Leikkaa leipä ronskilla otteella paksuiksi viipaleiksi ja hiero kutakin viipaletta valkosipulinkynnellä ja liruta leiville öljyä. Paahda rapeiksi uunin yläosassa.

X