Reseptit

Hapankaali

Kuinka hapankaali valmistetaan? Koostimme selkeän reseptin perinteisen herkun valmistukseen.
Teksti: Sirkka Hirvonen Kuvat: Jorma Marstio

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos
Kuinka hapankaali valmistetaan? Koostimme selkeän reseptin perinteisen herkun valmistukseen.

Ainekset

  • 5 kg kiinteää keräkaalia
  • 2–3 porkkanaa ja/tai omenaa
  • 3–5 valkosipulinkynttä
  • mustaherukan- tai vadelmanlehtiä
  • 2–3 rkl merisuolaa
  • 1–2 dl heraa tai Molkosanheravalmistetta

Valmistusohje

Näin valmistat hapankaalin

  1. Huuhdo kaalit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä ja poista niistä vioittuneet osat sekä puumaiset kannat veitsellä kovertamalla.
  2. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai juustohöylällä.
  3. Nuiji kaalisuikaleita puhtaalla survimella niin kauan, että ne mehustuvat.
  4. Kuori ja raasta tai paloittele porkkanat ja/tai omenat. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet, jos käytät niitä.
  5. Käytä kaalin säilömiseen keraamista ruukkua, jossa on vesilukko, tai muuta hapatukseen sopivaa astiaa.
  6. Pane hapatusruukun pohjalle muutama huolellisesti huuhdottu mustaherukan- tai vadelmanlehti. Niissä on eläviä maitohappobakteereja ja ne antavat hienon maun.
  7. Pane kaalisuikaleita, raastettuja tai paloiteltuja porkkanoita ja/tai omenoita, valkosipulia ja suolaa kerroksittain hapatusastiaan.
  8. Lisää joukkoon heraa. Saat sitä suodattamalla huoneenlämpöistä piimää tai viiliä suodatinpussissa. Voit myös käyttää Molkosan-
    heravalmistetta.  Vihannesten pitää olla kokonaan nestepinnan alapuolella.
  9. Peitä vihannessuikaleet kaalinlehdillä ja pane päälle paino. Peitä astia kannella tai muovikelmulla. Hapatusruukussa on vedellä täytetty vesilukko, joka estää ilman pääsyn astiaan.
  10. Pidä astiaa pari vuorokautta 20–24 asteen lämmössä. Siirrä astia sen jälkeen 15–18 asteen lämpöön, missä kaali saa käydä pari viikkoa. Seuraa käymistä päivittäin. Voit tarkistaa happamuuden apteekista saatavalla pHliuskalla. Ihanteellinen pH on 4.2. Kun kaali on saavuttanut tuon arvon, sen voi siirtää kylmävarastoon tai pakastaa.
X