Reseptit

Lepuskat

Lepuskat leivotaan suloisen pehmeiksi perunahiutaleista ja ohra-ja vehnäjauhojen seoksesta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lepuskat

  • 1/2 l vettä tai piimää
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 pussi (85 g) perunahiutaleita
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 50 g sulatettua voita
  • 5 dl ohrajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Lepuskat leivotaan helposti näin:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä taikinaan hieman lämpimämpää nestettä.

2. Lisää taikinanesteeseen seuraavaksi perunahiutaleet, suola, siirappi ja voisula. Sekoita taikinaan ensin kaikki ohrajauhot ja sitten sen verran vehnäjauhoja, että saat pehmeän taikinan. Anna taikinan kohota peitettynä puolisen tuntia.

3. Ripottele leivinpöydälle reilusti jauhoja ja leivo taikinasta neljä litteää leipää. Anna leipien kohota liinan alla 15 minuuttia. Pistele lepuskoihin haarukalla reikiä ja paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

4. Tarjoa lepuskat lämpiminä voilla tai munavoilla sipaistuna.

Kokeile myös pannulla paistettavia hatsapuri-leipiä, peltileipää tai porkkana-teeleipiä purjo-raejuustolevitteen kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin onnistuu juureen leivottu kurpitsaleipä

X