Reseptit

Luumuinen tarte tatin

Lakritsaisen makuinen musco­vadosokeri antaa luumutortul­le ihanan säväyksen. Se sopii täydellisesti hieman hapok­kaan luumun ja mausteeksi lorautetun rommin makuihin
Teksti: SUVI RÜSTER Kuvat: MIRVA KAKKO/OTAVAMEDIA

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita
  • 2 rkl ranskankermaa
  • 2 rkl sokeria

Täyte:

  • 500 g tuoreita luumuja
  • 100 g voita
  • 1 1/2 dl muscovadosokeria
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 1/2 rkl tummaa rommia

Lisäksi:

  • vaniljakastiketta

Valmistusohje

1. Mittaa taikinan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voit valmistaa taikinan myös kulhossa nyppimällä ja sekoittamalla taikinan tasaiseksi. Kääräise taikinapallo tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Paloittele voi paistinpannulle. Kuumenna ja anna voin sulaa. Mittaa joukkoon muscovadosokeri ja kaneli. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita joukkoon rommi. Kaada voi-sokeriseos uuninkestävään vuokaan (halkaisija 24 cm), tai voit paistaa tortun myös uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa. Lado voi-sokeriseoksen päälle luumunpuolikkaat niin, että kupera puoli on pannua vasten.

3. Kauli taikina paistovuoan kokoiseksi levyksi ja nosta kaulimen avulla luumujen päälle. Painele taikina tiiviisti luumujen päälle ja reunojen väliin. Pistele haarukalla pintaan muutamia reikiä.

4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes pohjataikina on hieman ruskistunut ja kypsä. Anna jäähtyä vuoassa noin vartti ennen kumoamista. Aseta tarjoilulautanen vuoan kanneksi ja kiepauta torttu ylösalaisin lautaselle. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

X