Reseptit

Mantelinen omenapiirakka

Mantelinen omenapiirakka maistuu parhaalle lämpimänä jäätelön kanssa tai hieman jäähtyneenä vaahdotetun vanilliinikastikkeen kanssa.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia

täyte:

  • 5 happoista omenaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 dl hillosokeria
  • 1 dl rusinoita
  • 2 tl kanelia

voiteluun:

  • munaa

pinnalle:

  • mantelilastuja

Valmistusohje

 

1. Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pane taikina joksikin aikaa jääkaappiin kovettumaan. Tee sillä aikaa täyte.

2. Kuori ja lohko omenat. Kumoa omenalohkot kattilaan. Lisää sitruunamehu, hillosokeri sekä rusinat ja hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes omenalohkot hieman pehmenevät. Mausta täyte kanelilla ja anna jäähtyä.

3. Ota kaksi kolmasosaa taikinasta ja painele taikina piirasvuoan pohjaan ja reunoille. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan. Taputtele tai kauli loput taikinasta vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta levy täytteen päälle vuokaan. Ummista reunat ja voitele pinta munalla. Pistele pinta ja ripottele päälle mantelilastuja.

4. Paista piirakkaa 175 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia.

X