Reseptit

Perinteinen joulukinkku

Näin valmistat perinteisen joulukinkun.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Perinteinen joulukinkku

  • 6–7 kg:n suolattu joulukinkku
  • 3 rkl sinappia
  • 1 dl korppujauhoja

Mausteseos

  • 3 tl kokonaisia neilikoita
  • 3 tl kokonaisia maustepippureita
  • 3 tl rosmariinia
  • 3 tl meiramia
  • 2 laakerinlehteä

Valmistusohje

Perinteinen joulukinkku paistopussissa kypsennetään näin:

1. Sulata pakastekinkku hitaasti jääkaapissa. Kinkun sulaminen kestää koosta riippuen 1–2 vuorokautta. Siirrä kinkku sen jälkeen huoneenlämpöön vuorokaudeksi, kunnes paistomittari näyttää kinkun sisälämmöksi +10–12 astetta.

2. Nosta kinkku pois pussista ja kuivaa pinta huolellisesti talouspaperilla. Aseta kinkku paistopussiin ja nosta uuniritilälle silavapuoli ylöspäin. Pane ritilän alle reunallinen uunipelti. Kaada uunipellille hieman kuumaa vettä. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että sen kärki ei osu mahdolliseen luuhun.

3. Kypsennä kinkkua ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja laske sitten lämpötilaa 100 asteeseen. Kinkku on mehevimmillään, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on noin 80–82 astetta. Aikaa paistamiseen kuluu noin 1 1/2 tuntia kiloa kohden.

4. Valuta kinkusta valunut paistoliemi talteen ja käytä halutessasi kastikkeeseen. Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Poista mahdollinen verkko ja nahka sekä myös osa rasvasta.

5. Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan ohut kerros sinappia. Hienonna mausteseoksen aineet yhtä aikaa huhmareessa ja sekoita korppujauhojen kanssa. Ripottele mausteseos ohuelti kinkun pintaan. Nosta kinkku takaisin uuniin 250 asteeseen, kunnes pinta on kauniin ruskea.

6. Tarjoile perinteinen joulukinkku lämpimänä omenaisen kastikkeen kanssa  tai jäähtyneenä  itse tehdyn sinapin kanssa.  Muista säilyttää kinkkua tarjoilukertojen välissä jääkaapissa.

Katso myös: Nämä ovat joulupöydän maukkaimmat lisukkeet – 6 x täydellinen lisuke joulupöytään

Katso myös Kotiliesi.fi: Jäinen kinkku uuniin – paista ilman sulatusta

X