Reseptit

Perunapitsat

Tiesitkö, että perunasta saat oivan lisukkeen pitsaan? Kokeile perunapitsaa seuraavan pitsaperjantain herkuksi.

Teksti:
Marja Samuli
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 1/2 dl vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl öljyä
  • ripaus sokeria
  • vajaa 6 1/2 dl vehnäjauhoja (durum)
  • 1 tl suolaa

täyte:

  • 150 g valkosipuli-yrttituorejuustoa (Tartare)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl sieniä (esim. kantarelleja tai herkkusieniä)
  • 1/2 rkl soijakastiketta
  • 2 keskikokoista uutta perunaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • öljyä paistamiseen
  • oksa silputtua tuoretta rosmariinia

Valmistusohje

Peruna antaa pitsaan uuden säväyksen. Tässä  herkullisten perunapitsojen ohje.

Valmista pitsapohja monitoimikoneen kulhossa. Kuumenna vesi 42-asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sokeri ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina. Anna koneen sekoittaa pohjaa 5–10 minuutin ajan.

Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 20 minuuttia. Lisää sitten loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi.

Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia.

Yhdistä tuorejuusto ja öljy. Levitä kaulituille pitsapohjille tuorejuustoseos. Ota juustohöylällä perunoista ohuita lastuja ja leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi.

Paista ensin öljyssä sieniä, niin että neste haihtuu. Lisää soija ja paista edelleen, kunnes se on imeytynyt sieniin. Levitä sienet tuorejuustokerroksen päälle pitsapohjalle.

Paista perunaviipaleet ja valkosipulit öljyssä rapean kypsiksi ja levitä seos myös pitsapohjan päälle. Ripottele pinnalle suolaa, rouhittua mustapippuria ja silputtua rosmariinia.

Valuta hieman oliiviöljyä pitsan reunoille ja paista esilämmitetyn uunipellin tai pitsakiven päällä 300-asteisessa uunissa 2–4 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja saanut väriä. Lisää pinnalle halutessasi tuoretta rucolaa. Tarjoa heti.

X