Reseptit

Riistamoussaka sopii talkooruoaksi

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

riistatäyte:

  • 800 g jauhettua riistalihaa
  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • 4 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl basilikaa
  • 1/4 tl neilikkaa
  • 1 tl mustapippuria
  • n. 4 dl punaviiniä tai marjamehua ja vettä

kasvistäyte:

  • 1 kookas tai 2 pientä munakoisoa puolen sentin vahvuisina viipaleina pitkittäin
  • 12 viipaloitua perunaa nopeasti pannulla paahdettuina

valkokastike:

  • 125 g voita
  • 8 rkl vehnä- tai spelttijauhoja
  • 8 dl lämmintä maitoa
  • 0.5 tl maustepippuria
  • 1 tl (savustettua) paprikaa
  • 0.5 tl muskottipähkinää
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 muna
  • 200 g juustoraastetta, esimerkiksi parmesaania

Valmistusohje

Moussaka on lihasta, kasviksista sekä valkokastikkeesta koottava uuniruoka. Kreikkalaista perua olevan riistamoussakan voi myös koota annoksina saviruukkuihin ja tarjota myöhäisillan hiukopalaksi.

Kytke uuni 180-asteiseksi. Öljyä laakea uunipannu tai reunallinen leivinpelti. Kuumenna oliiviöljyä tilkka korkeareunaisella paistinpannulla ja ruskista siinä jauheliha. Lisää silputtu sipuli sekä valkosipuli ja anna sipulien paistua läpikuultaviksi. Mausta seos oreganolla, timjamilla, rosmariinilla, basilikalla ja neilikalla. Lisää tomaattimurska ja suola. Lisää nesteeksi hiukan punaviiniä tai marjamehua ja tarvittaessa vettä. Lihaseoksen tulee olla kastikemaista.

Anna hautua kannen alla sillä aikaa kun valmistelet muut ainekset. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkista lopuksi maut. 

Viipaloi kuoritut perunat. Kuumenna puhtaalla pannulla loppu oliiviöljy ja paista perunat puolikypsiksi. Nosta paperille valumaan. Jos haluat nopeuttaa kypsymistä, käytä vuokaan valmiiksi keitettyjä perunoita viipaloituina. Niitä ei tarvitse enää esipaistaa.

Viipaloi munakoiso. Ripota pintaan karkeaa merisuolaa ja odota kunnes suola vetää nesteen pintaan. Pyyhi munakoisoviipaleet paperilla kuivaksi ja paista molemmin puolin pannulla oliiviöljyssä.

Valmista valkokastike ja yhdistä valmiiseen kastikkeeseen lopuksi kananmuna sekä sata grammaa parmesaanijuustoa.

Tee valkokastike näin: Sulata kattilassa voi, lisää jauhot. Älä ruskista, kuullotus riittää. Lämmitä maito ja kaada jauhojen ja rasvan joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Anna hiljalleen kiehua viisi minuuttia. Mausta kastike suolalla, muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Sekoita hiukan jäähtyneeseen kastikkeeseen muna ja juustoraaste.

Lado voideltuun uunivuokaan kerros jauhelihakastiketta, perunaviipaleita ja sitten jauhelihakastiketta ja munakoisoa. Vielä kerros jauhelihaseosta ja koko valkokastike. Ripota pinnalle paprikajauhetta ja hiukan juustoraastetta ja liraus oliiviöljyä.

Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna makujen asettua puolisen tuntia leivinpaperin alla.

Oikotie: Voit valmistaa ruoan myös pelkän perunan tai munakoison kanssa sesongin saatavuuden mukaan. Lihaksi sopii riistan lisäksi myös lammasjauheliha.

X