Reseptit

Savustettu kirjolohifilee, grillikasvikset ja yrttiöljykastike

Kalan savustaminen onnistuu kaasugrillissä savustuslaatikkoa käyt­tämällä. Myös pallogrilli sopii savustamiseen. Savustuslastut ja sokeri­palat pakataan foliopa­kettiin, pakettiin tehdään reikiä ja se laitetaan hii­lien päälle. Kala savustuu ritilällä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Savustettu lohi:

  • noin 800 g kirjolohifileetä
  • 2 tl karkeaa merisuolaa

Grillikasvikset:

  • 2 avomaankurkkua
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl sormisuolaa

Kastike:

  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 1 nippu tilliä
  • 1 nippu ruohsipulia
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1/2 tl hiutalesuolaa
  • pippuria

Lisäksi:

  • sokeripaloja ja savustuspurua

Valmistusohje

1. Pyyhi kalafilee talouspaperilla. Ripottele suola fileelle, kääri filee voipaperiin ja anna suolautua viileässä 1–2 tuntia. Pyyhi ylimääräinen suola pois fileen pinnalta.

2. Levitä kourallinen savustuspuruja savustimen pohjalle, lisää pari sokeripalaa. Nosta savustin kuumaan grilliin. Odota, kunnes savua alkaa muodostua kunnolla. Laita kala savustimeen nahkapuoli alaspäin.

3. Savusta fileetä noin 30 minuuttia, kunnes kala on kypsää mutta vielä kostean mehevää.

4. Yrttiöljykastike: Laita yrtit ja öljyt tehosekoittimeen, pyöräytä seos kastikkeeksi. Sekoita yrttiöljyyn sitruunamehu, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri.

5. Grillikasvikset: Leikkaa kurkut ja fenkoli lohkoiksi. Leikkaa fenkolin kovasta kannasta pala pois niin, että fenkolin lehdet pysyvät yhdessä. Grillaa kasviksia grilliparilan tai -ritilän päällä 5–8 minuuttia välillä öljyllä sivellen. Mausta suolalla.

X