sieni-perunapaistos
Reseptit

Sieni-perunapaistos

Sieni-perunapaistos saa lisämakua palsternakasta tai selleristä, yrteistä ja sipuleista. Voit käyttää myös porkkanaa ja punajuurta, jotka antavat ruoalle väriä. Tarjoa paistoksen kanssa kaalisuikaleilla höystettyä vihreää salaattia.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Niclas Mäkelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Sieni-perunapaistos

  • 1 l metsäsieniä esikäsiteltyinä (ks. vinkki)
  • 800 g perunoita (yleis- tai kiinteä lajike)
  • 1 palsternakka tai pala selleriä
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl voita tai öljyä
  • 1 oksa rosmariinia
  • 1/2 ruukkua timjamia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 dl juustoraastetta
  • 1 dl maitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • (voinokareita)

Valmistusohje

Sieni-perunapaistos tehdään helposti näin:

1. Puhdista ja esikäsittele sienet alla olevan ohjeen mukaan.

2. Kuori perunat ja palsternakka tai selleri. Leikkaa kasvikset tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Irrota lehdet rosmariinista ja timjamista. Hienonna yrtit. Kuullota sipulit pehmeiksi voissa tai öljyssä pannulla. Lisää yrtit hetkeksi kuumenemaan sipuleiden kanssa.

4. Lado kasvissuikaleet, sipulit ja sienet kerroksittain uunivuokaan niin, että päällimmäiseksi tulee kerros kasvissuikaleita. Lisää mausteet ja puolet juustoraasteesta kerrosten väliin. Kaada päälle kerma-maitoseos. Lisää pinnalle loput juustoraasteesta ja halutessasi muutamia voinokareita.

5. Paista sieni-perunapaistos 200-asteisessa uunissanoin tunti. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla paistamisen loppupuolella, jos pinta alkaa tummua liiaksi. Anna paistoksen tekeytyä folion alla jonkin aikaa ennen tarjoamista.

SIENTEN ESIKÄSITTELY

KANTARELLIT, TATIT, SUPPILOVAHVEROT JA MUSTAT TORVISIENET: Pilko isot sienet, jätä pienet kokonaisiksi. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää 1 rkl öljyä tai voita ja paista sieniä pari kolme minuuttia sekoitellen.

ROUSKUT: Keitä rouskut kokonaisina reilussa vesimäärässä, jolloin niille ominainen kipakkuus talttuu. Haaparouskuille riittää 5 minuutin ryöppäys, kangas- ja karvarouskujen ryöppäysaika on 8 minuuttia. Leppärouskut voit paistaa ryöppäämättä. Valuta sienet, hienonna ja paista öljyssä tai voissa muutamia minuutteja.

Katso myös: Taleggio-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos

Katso myös Kotiliesi.fi: Sienten ryöppäys: Mitä ryöpätään, miten ja miksi? Katso vinkit ja onnistut!

X