Reseptit

Vaalea joululeipä

Mausta joululeipä fenkolin tai aniksen siemenillä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl haaleaa vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 4 tl suolaa
  • 1 rkl fenkolin ja aniksen siemeniä
  • runsas 1 l hiivaleipäjauhoja
  • 50 g voita

Valmistusohje

1. Mittaa vesi monitoimikoneen leivontakulhoon. Murenna sekaan hiiva, lisää siirappi, suola ja morttelissa hierretty fenkoli tai anis. Käynnistä kone ja lisää sen verran jauhoja, että taikinasta tulee napakkaa, mutta ei kovaa. Anna koneen käydä muutamia minuutteja ja kaada taikina leivinpöydälle. Vaivaa taikinaa käsin vielä kymmenisen minuuttia. Anna taikinan levätä peitettynä 1 tunti.

2. Leikkaa leipätaikina kahdeksi palaksi. Jätä kuitenkin pala taikinaa koristeiden tekoa varten. Anna palojen levätä hetki leivinalustalla ja muotoile ne sitten pyöreiksi leiviksi. Kohota leipiä peitettyinä 1 tunti. Lisää koristetaikinaan vähän jauhoja ja pyörittele nauhoiksi. Koristele joululeivät kohoamisen puolivälissä.

3. Kypsennä joululeipiä ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia, laske lämpö 180 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä noin 20 minuuttia.

X