Reseptit

Vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä

Vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä on kevään trendikkäin leivonnainen. Täytteessä maistuvat kirpeän makea sitruunaruoholla maustettu raparperihilloke ja raikas passionhedelmämousse. Upeat ja kestävät pursotukset onnistuvat parhaiten voikreemistä.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Sami Repo

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kakkupohja

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 50 g voita

Vuoan voiteluun ja jauhotukseen

  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Raparperi-sitruunaruohotäyte

  • 250 g raparperipaloja
  • 1 sitruunaruoho
  • 1 rkl vettä
  • 1 dl sokeria

Passiohedelmämousse

  • 2 liivatelehteä
  • 2 passiohedelmää
  • 200 g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
  • 1/4 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Voikreemi

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 4-5 dl tomusokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1-2 rkl vispikermaa
  • muutama tippa punaista elintarvikeväriä

Koristeeksi

  • 8 cocktailkirsikkaa sokeriliemessä

Valmistusohje

Vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä tehdään helposti näin:

1. Valmista ensin hilloke. Huuhtele raparperit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Poista sitruunaruohosta kuivahtaneet uloimmat lehdet, halkaise ja paloittele muutamaan osaan. Mittaa kattilaan raparperinpalat, sitruunaruohot, vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 10 minuuttia. Jos seos kuivahtaa, lisää tarvit- taessa vettä. Poista sitruunaruohopalat ja anna hillokkeen jäähtyä.

2. Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele ja jauhota vuoan reunat.

3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään kulhossa. Sulata voi. Nostele muna-sokerivaahdon joukkoon jauhoseos ja sulatettu voi vuorotellen nuolijalla nostellen. Kaada taikina kakkuvuokaan.

4. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia. Varmista kypsyys vielä cocktailtikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, jatka kypsentämistä viisi minuuttia kerrallaan. 

5. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa puolisen tuntia. Kumoa kakku vuoasta leikkuulaudalle, poista leivinpaperi. Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan.

6. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.

7. Halkaise passionhedelmät, kaavi hedelmäliha siivilään. Puristele passionhedelmistä mehu kulhoon. Sekoita tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Vaahdota kuohukerma, nostele se tuorejuustoseokseen. Kuumenna passionhedelmämehu. Puristele mehuun liivatelehdet. Sekoittele kunnes seos on tasaista ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoitellen.

8. Vuoraa puhdistettu kakkuvuoka tuorekelmulla. Nosta alimmainen kakkupohja kelmun päälle. Levitä päälle puolet raparperihillokkeesta ja puolet passionhedelmämoussesta. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy, täytä lopulla hillokkeella ja moussella. Nosta päälle viimeinen kakkulevy. Nosta kakku kylmään maustumaan vähintään neljäksi tunniksi.

9. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja kerma. Jatka vatkaamista 1–2 minuuttia. Ota kreemistä toiseen kulhoon. Värjää pienempi määrä voikreemiä punaisella elintarvikevärillä vadelmanpunaiseksi, voikreemistä vaaleamman punaiseksi.

10. Nosta kakku vuoasta. Poista tuorekelmu ja siisti kakun reunat pursuneesta täytteestä.

11. Levitä vaaleanpunaista voikreemiä kakun reunoille ja päälle tasaiseksi, sileäksi kerrokseksi. Lusikoi loput kreemistä pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

12. Koristele vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä: Lusikoi vadelmanpunainen kreemi toiseen pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pursota ruusukkeita kakun päälle. Nosta ruusukkeille cocktailkirsikat. Viimeistele kakun reunat ohuilla pursotuksilla.

Vinkki! Tämän kakun voit hyvin leipoa jääkaappiin edellisenä päivänä. Tarjoa vintagekakku kevään juhlissa minttu-mansikkakuohuvan kera.

Vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä
Vintagekakku passiohedelmä-raparperitäytteellä on näyttävä ja superherkullinen.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 19/2024.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Rullattu kääretorttukakku

X