Ruoka

Piparitaikina on tämän talven hittiherkku – leivo piparipullia ja testaa muita mahtavia piparkakkureseptejä!

Piparitaikinaa voi hyödyntää ihanissa leivonnaisissa, pullataikinassa ja muffineissa. Ota talven hittiherkkureseptit talteen ja loihdi piparkakkutaikinasta ihania piparkakunmakuisia jälkiruokia.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Om-Arkisto, Istock

Nyt on taas aika tehdä piparitaikina ja kokeilla ihania piparkakkureseptejä.

Piparitaikinaa voi hyödyntää ihanissa leivonnaisissa, pullataikinassa ja muffineissa. Ota talven hittiherkkureseptit talteen ja loihdi piparkakkutaikinasta ihania piparkakunmakuisia jälkiruokia.

Piparitaikina eli piparkakkutaikina on loputtoman luomisen lähde. Piparin makuiset leivonnaiset on suuri hitti tänä talvena – ja kukapa ei rakastaisi piparkakun makua!

Älä myöskään unohda ihanaa sinihomejuusto ja piparkakku -yhdistelmää: siihen sopii kyytipojaksi myös uunipaistetut omenat. Murskattuja pipareita ja piparkakkutaikinaa sisältävien leivonnnaisten kanssa maistuu myös erityisesti vadelmat.

.

Tiesitkö, että piparkakun saksankielinen nimi pfefferkuchen, pippurileivonnainen, viittaa pippuriin?

Resepti: Vadelmainen piparipiirakka

vadelmainen piparipiirakka
Piparipiirakka sopii sekä kahvipöytään että jälkiruoaksi pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Piparipiirakka on hittiherkku – tämä herkkuleivonnainen on piirakan ja pikkuleipien yhdistelmä.

Ainekset:

  • 250 g voita
  • 2 1/2 dl tomusokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • keltuainen
  • 1 rasia vadelmaleivontatäytettä (Dronningholm)

Pinnalle:

  • Hopea- tai kultapuuteria tai tomusokeria

Valmistusohje:

1. Paloittele voi kulhoon, lisää kuivat aineet ja nypi taikina murumaiseksi. Pääset helpommalla, kun käytät monitoimikonetta. Sekoita keltuainen nopeasti taikinaan.

2. Painele taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi. Kääri taikina paperiin ja kelmuun, anna levätä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

3. Ota kovettunut taikina hetkeksi huoneenlämpöön pehmenemään. Leikkaa taikinasta noin 2/3 ja kauli se noin 22 x 30 sentin kokoiseen vuokaan sopivaksi levyksi. Peitä vuoka leivinpaperilla ja nosta taikinapohja paperin päälle. Pistele pohja haarukalla ja levitä vadelmaleivontatäyte pohjan päälle. Kauli loppu taikina pohjan paksuiseksi levyksi ja ota levystä erikokoisia tähtiä. Nosta tähdet täytteen päälle.

4. Paista tähtitaivasta 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja tähdet vaaleanruskeita. Koristele jäähtyneenä tomusokerilla tai hopeapuuterilla.

Resepti: Piparkakku-suklaatahna

piparkakku-suklaatahna
Piparkakkumausteella maustettu tahna maistuu suklaiselta piparitaikinalta. Nam!

Koukuttavan ihana, piparkakkumausteella maustettu tahna maistuu ja tuntuu suussa suklaiselta piparitaikinalta.

Ainekset:

200 g hasselpähkinöitä
200 g maitosuklaata
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl piparkakkumaustetta
1/2 dl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Valmistusohje:

1. Levitä hasselpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda pähkinöitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pähkinöiden kuori on tummunut hieman. Kaada pähkinät puhtaan leivinliinan päälle ja hiero liinan avulla kuumista pähkinöistä kuoret pois. Kaada pähkinät monitoimikoneen kulhoon ja hienonna jauheeksi.

2. Sulata maitosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa monitoimikoneen kulhoon hasselpähkinäjauheen joukkoon sulatettu suklaa, rypsiöljy, piparkakkumauste, tomusokeri ja suola. Pyöräytä aineet monitoimikoneessa sileäksi tahnaksi.

3. Tahna säilyy huoneenlämmössä viisi päivää, jääkaapissa kuukauden.

Resepti: Vadelma-piparkakkumuffinit

Teresa Välimäen Vadelma-piparkakkumuffinit vievät kielen mennessään!

Jos perinteiset Runebergin tortut kaipaavat mielestäsi tuunausta, kokeile vaihteeksi herkullisia vadelma-piparkakkumuffineita tällä Teresa Välimäen reseptillä.

Ainekset:

  • kananmunaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 100 g voita tai margariinia sulatettuna
  • 2 dl (n. 100 g) vadelmia (tuoreita tai pakaste)
  • 6 kpl piparkakkuja murskattuna

Kuorrutus:

  • 100 g tuorejuustoa
  • 1.5 rkl sitruunamehua
  • 0.5 dl tomusokeria

Pinnalle:

  • piparkakkumurua

Valmistusohje:

1. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Yhdistä muna-sokerivaahto, sulatettu rasva ja jauhoseos hyvin sekoittaen. Kääntele varovasti joukkoon vadelmat ja piparimurut.

3. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jäähdytä.

4. Sekoita kuorrutuksen ainekset kulhossa ja kuorruta vadelma-piparkakkumuffinit. Ripottele pinnalle piparkakkumurua.

Resepti: Piparin makuiset wilhelmiinat

piparin makuiset wilhelmiinat
Piparin makuiset wilhelmiinat ovat herkkua.

Herkulliset wilhelmiina-keksit viedään käsistä, mutta ne säilyvät tarpeen vaatiessa tiiviissä purkissa jopa pari viikkoa.

Ainekset:

  • 200 g pehmeää voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl siirappia
  • munankeltuainen
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tl soodaa

Valmistusohje:

1. Vatkaa pehmeä voi sokereiden ja siirapin kanssa vaahdoksi. Lisää keltuainen ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina nopeasti murumaiseksi seokseksi.

2. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle 2 sentin paksuisia tankoja. Jätä tankojen väliin noin 10 cm tilaa, sillä taikina leviää reilusti paistettaessa.

3. Paista wilhelmiinoja 175-asteisessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leikkaa keksitangot vinottain paloiksi lämpiminä.

Resepti: Piparkakkujäädyke

Piparkakkujäädyke on unelmien herkku.

Kermaista jäädykettä ja makean mausteisia piparkakkuja – ihana yhdistelmä.

Ainekset:

  • valkuaista
  • keltuaista
  • 100 g tomusokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 100 g murskattuja piparkakkuja

Valmistusohje:

1. Vaahdota ensin valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri eri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota viimeiseksi kerma.

2. Murskaa piparkakut esimerkiksi muovipussissa kaulimella painelemalla. Sekoita ainekset keskenään ja kaada kakku- tai jäädykevuokaan.

3. Anna jäätyä pakastimessa vähintään 4 tuntia. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista.

Resepti: Piparipullat

Piparipullat ovat jouluihmisen unelma!

Yhdistä piparkakun maku ja pullan pehmeys ja tee piparipullia. Voit käyttää valmista pakastettua pullataikinaa ja piparkakkutaikinaa. Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan ja tee pullat tai kranssi sen jälkeen alla olevan ohjeen mukaan.

Ainekset:

Pullataikina:

  • 2 ½ dlmaitoa
  • ½ palaa (25 g)hiivaa
  • 1muna
  • ripausmineraalisuolaa
  • 1 dlsokeria
  • 1 rkljauhettua kardemummaa
  • 6-7 dlvehnäjauhoja
  • 100 gvoita tai margariinia

Piparkakkutaikina:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl neilikkaa
  • 1 tl kardemummaa
  • muna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa

Voiteluun:

  • kananmunaa

Pinnalle:

  • raesokeria
  • mantelilastuja tai koristerakeita

Valmistusohje:

1. Tee ensin piparkakkutaikina. Vatkaa keskenään pehmeä rasva, sokeri, siirappi, mausteet ja muna. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi ja pane jääkaappiin siksi aikaa, kun teet ja kohotat pullataikinan.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, mineraalisuola, sokeri ja kardemumma. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Peitä taikina ja anna sen kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa kohonnut pullataikina jauhotetulle alustalle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi (60 x 30 cm) levyksi.

4. Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla alustalla yhtä suureksi levyksi. Nosta piparkakkutaikinalevy pullataikinalevyn päälle. Piparkakkutaikina on haurasta, joten voit nostaa sen pienempinä osina, ellei suuren levyn nostaminen onnistu.

5. Kääri pulla- ja piparkakkutaikinalevy rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rulla noin kolmen sentin paloiksi ja nosta palat paperisiin pullavuokiin kohoamaan.

6. Voit myös leikata rullan saksilla viipaleiksi niin, että ne jäävät pohjasta toisiinsa kiinni. Taita viipaleet vuorotellen molempiin suuntiin ja taita rulla sitten kranssiksi. Nosta kranssi leivinpaperin päälle pellille ja ummista saumakohta hyvin. Anna pullien tai kranssin kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

7. Voitele kohonneet leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria sekä mantelilastuja tai koristerakeita.

8. Paista kranssia 175 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia ja pullia 200 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia.

Resepti: Päärynä-piparitorttu

Päärynä-piparitorttu sopii joulupöytään.

Päärynä-piparipiirakka valmistuu vikkelästi valmiista piparitaikinasta. Täytteessä makupareina hurmaavat päärynät ja pekaanipähkinät.

Ainekset:

  • ½ pkt (250 g) valmista piparkakkutaikinaa

Täyte:

  • 200 g sinihometuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl maitoa tai ruokakermaa
  • munaa
  • 1 iso tlk (825/460 g) säilykepäärynöitä
  • ½ pussia (á 125 g) pekaanipähkinöitä

Valmistusohje:

1. Kauli sulanut piparkakkutaikina pyöreäksi levyksi ja nosta se vuokaan. Levyn tulee peittää vuoan pohja ja reunat.

2. Mausta tuorejuusto sokerilla. Lisää neste sekä munat ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja kypsennä 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia.

3. Valuta ja kuivaa säilykepäärynät. Levitä päärynänpuolikkaat ja rouhitut pekaanipähkinät tuorejuustotäytteen päälle vuokaan. Jatka paistamista noin 10 minuuttia.

Katso myös:

Piparipallot

Piparkakkujäädyke ja puolukkahilloke

X