Ruoka

Miksi glögiä ei saa keittää? Kysyimme valmistajalta, miksi mehuglögikin pitäisi vain lämmittää

Nyt saamme vastauksen joka vuosi ihmettelyä aiheuttavaan kysymykseen. Miksi glögiä ei saa keittää?

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Glögi kuuluu monen jouluperinteisiin. Miksi glögiä ei saa keittää?

Nyt saamme vastauksen joka vuosi ihmettelyä aiheuttavaan kysymykseen. Miksi glögiä ei saa keittää?

Joulukuu on alkanut ja niin myös glögikausi. Makuvaihtoehtoja riittää jokaiselle, sillä kaikki erikoisemmatkaan makuyhdistelmät eivät ole viinipohjaisia. Myös monia alkoholittomia vaihtoehtoja on saatavilla. Makujen ja vaihtoehtojen kirjo on laajentunut, mutta silti yksi asia pohdituttaa edelleen vuosittain joulun alla: miksi glögiä ei saa keittää?

Alkoholipitoisen glögin haluaa pysyvän terästettynä. Mutta myös monen mehuglögin pakkauksen kyljessä kehotetaan välttämään kiehauttamista.

– Suoraan sanottuna olen itsekin ihmetellyt asiaa, sanoo Lapin Maria -yrityksen perustaja Saska Tuomasjukka.

– Turha lämmitys haihduttaa aromeja. Jos glögissä on hyvät mausteet, ne saattavat turhaan höyrystyä.

Se siis vaikuttaisi glögin makuvaikutelmaan eikä lopputulos keittämisen jälkeen enää maistuisi aivan tismalleen siltä, miltä pitäisi.

Lue myös: Paras glögi 2021: Testasimme uudet glögit – voittajassa vetoavat mummolan puutarhasta tutut marjat

Tuomasjukan mukaan kehotukset olla keittämättä mehuglögiä juontuvat siitä, että viinipohjaisten glögien lämmittämisessä pitää olla tarkempi.

– Mehuglögeissä ei tarvita samanlaista varovaisuutta.

Alkoholi haihtuu keitettäessä, joten silloin glögin alkoholipitoisuus miedontuu.

Lapin Marian glögi kehotetaan tuotteiden etiketeissä lämmittämään. Osa mehuglögien valmistajista neuvoo etiketissä: älä keitä.

– Emme varoittele keittämisestä. Tärkeintä hyvässä glögissä on kuitenkin tuoreus. Pyrimme siihen, että glögi on valmistettu korkeintaan kolme kuukautta ennen käyttöä, jotta marjojen maku on tuore ja mausteet ovat tasapainottuneet, sanoo Tuomasjukka.

Lue myös: Pikkujoulut – kokosimme helpot ja nopeat ohjeet makeisiin ja suolaisiin suupaloihin

Glögiä ei siis saa keittää – valitse myös lämmitystapa tarkasti

Nyt tiedämme, miksi glögiä ei saa keittää, mutta alkoholitonta glögiä lämmittäessä ei tarvitse vahdata niin tarkasti. Ei ole niin tarkkaa, vaikka juoma sattuisi kiehahtamaan.

Vielä lämmittämisestä: glögin voi lämmittää niin mikrossa kuin kattilassa. Kattilan valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkka, sillä Ruokaviraston mukaan hapan glögi liuottaa alumiinikattilasta metallia juomaan.

Lisäksi Ruokavirasto varoittaa glögin lämmitämisestä vedenkeittimessä. Myös siinä voi piillä vaara saada kehoonsa metallia. Vedenkeittimen lämmitysvastuksesta voi liueta glögiin kuparia, jos vastus on näkyvissä. Ihminen tarvitsee pieniä määriä kuparia, sillä se on tärkeä hivenaine. Suuri määrä voi kuitenkin aiheuttaa myrykytyksen.

Sopivan lämpimän glögin joukkoon voi perinteisesti lisätä mantelilastuja ja rusinoita tai halutessaan keksiä omia yhdistelmiä.

.

X