Ravinto

Rasvat vaikuttavat hormonitoimintaan – 5 hormonitasapainoa tukevaa ruoka-ainetta

Terveellisen rasvan saanti on tärkeää hormonitasapainon kannalta. Hyvien rasvojen välttely voi aiheuttaa häiriöitä esimerkiksi sukupuolihormonien toimintaan. Kuuluuko ruokavalioosi riittävästi hyviä rasvahappoja?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Avokadossa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka tukevat hormonitoimintaa.

Terveellisen rasvan saanti on tärkeää hormonitasapainon kannalta. Hyvien rasvojen välttely voi aiheuttaa häiriöitä esimerkiksi sukupuolihormonien toimintaan. Kuuluuko ruokavalioosi riittävästi hyviä rasvahappoja?

Ihmisen elimistö tarvitsee rasvahappoja voidakseen hyvin. Ravinnosta saatavat rasvat vaikuttavat muun muassa ihon ja hiusten kuntoon, aivojen toimintaan ja nivelten terveyteen.

Lisäksi rasva on välttämätöntä hormonitoiminnalle, sillä rasvahapot toimivat hormonien rakennusaineina. Rasvojen välttely voi johtaa hormonien epätasapainoon ja aiheuttaa häiriöitä esimerkiksi sukupuolihormonien toimintaan.

Sillä, mistä lähteistä rasvaa saadaan, on kuitenkin merkitystä. Esimerkiksi pikaruoan sisältämät transrasvat tai liiallinen kovan rasvan saanti lihavalmisteista eivät tasapainoita hormonitoimintaa – päinvastoin.

Listasimme 5 ruoka-ainetta, jotka sisältävät hormonitoimintaa tukevia rasvahappoja.

1. Avokado

Avokadot sisältävät runsaasti terveellistä, pehmeää rasvaa, joka tukee hormonitasapainoa. Lisäksi avokadossa on kuitua, kaliumia, magnesiumia, E-vitamiinia ja folaattia, jotka ovat kaikki tärkeitä hormonitoiminnan kannalta.

2. Lohi

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä hormonitoiminnalle. Lohi on rasvaisena kalana erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde.

3. Vehnänalkioöljy

Vehnänalkioöljy sisältää rasvaliukoista E-vitamiinia, jonka tiedetään vaikuttavan erityisesti naisten hormonitoimintaan. Vehnänalkioöljy voi esimerkiksi tuoda helpotusta vaihdevuosioireisiin.

4. Mantelit

Mantelit lisäävät adiponektiini-hormonin tasoa. Adiponektiini on elimistöä suojaava hormoni, joka vaikuttaa insuliinitasapainoon. Jos elimistö kärsii adiponektiinin vajauksesta, seurauksena voi olla insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta.

5. Kananmuna

Kananmunat sisältävät tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, jota yleensä pidetään terveydelle haitallisena. Ihmisen elimistö kuitenkin tarvitsee jonkin verran myös tyydyttynyttä rasvaa, jotta sen on mahdollista muodostaa sukupuolihormoneja.

Kananmuna sisältää myös runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten A-, D-, E- ja B-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja kaliumia, jotka kaikki tukevat hormonitasapainoa.

Lähteet: Dr. AxeMind Body Green, Pirjo Saarnia: Rasvoilla parempaa terveyttä (Otava)

Lue myös:

Elimistösi janoaa hyviä rasvahappoja – huomioi muutama tärkeä asia

Hormonien epätasapaino voi ajaa kehon säästöliekille ja vaikeuttaa painonhallintaa – hoida näin

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

X