Laihdutus

Mantelit auttavat laihtumaan ja 7 muuta syytä syödä niitä

Paljon proteiinia, E-vitamiinia ja hyviä rasvoja – manteleita kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna.
18.12.2015 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: 123RF

Syötkö manteleita vain rusinoiden kera glögin seassa? Perimätiedon mukaan mantelia on pidetty afrodisiakkina eli lemmenrohtona, mutta on monta muutakin syytä syödä manteleita ympäri vuoden. Tässä niistä kahdeksan.

1. Mantelit helpottavat painonhallintaa.

Mantelissa on paljon kuitua, joka auttaa vatsaa toimimaan. Vaikka manteli sisältää runsaasti energiaa, se voi auttaa painonhallinnassa, sillä sen proteiinit ja rasvat edistävät kylläisyydentunnetta. Liikaa ei tietenkään kannata ahmia; kourallinen päivässä riittää.

Lue lisää laihdutuksesta: 7 syytä, miksi et laihdu – vaikka syöt terveellisesti

2. Kolesteroli pysyy paremmin kurissa.

Manteleiden sisältämästä rasvasta 90 prosenttia on tyydyttymätöntä rasvaa, joka auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia. Se myös vähentää rasvan kertymistä verisuonten seinämiin ja auttaa näin ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

3. Mantelit ovat hyvä proteiininlähde.

Mantelin proteiinipitoisuus, 21,4 grammaa sadassa grammassa, on suurempi kuin naudan- tai sianlihan. Proteiini auttaa lihasten kasvattamisessa ja säilyttämisessä.

4. Kalsium imeytyy niistä hyvin.

Mantelissa on kalsiumia 276 milligrammaa sataa grammaa kohti. Mantelin sisältämän kalsiumin imeytymiskyky on huippuluokkaa, jopa parempi kuin maitotuotteilla.

5. Manteli sopii moneen erikoisruokavalioon.

Manteli on gluteeniton ja laktoositon. Sadassa grammassa manteleita on imeytyviä hiilihydraatteja vain 6,6 grammaa, minkä vuoksi manteli sopii erinomaisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Mantelijauhoista voi tehdä  vaikkapa leipää (ks. esimerkkiohje ohessa).

Mantelileipä

2 rkl turkkilaista jogurttia

1,5 dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl psylliumia

2 munaa

150 g juustoraastetta

Halutessasi lisäksi: pellavan-, seesamin- tai muita siemeniä

  1. Sekoita psyllium turkkilaiseen jogurttiin ja jätä turpoamaan kymmeneksi minuutiksi.
  2. Vatkaa munat sillä aikaa, kun psyllium turpoaa.
  3. Lisää munavaahtoon turkkilainen jogurtti ja psyllium.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-jogurttiseokseen.
  5. Lisää lopuksi juustoraaste.
  6. Lusikoi taikina uunipellille leivinpaperin päälle kuudeksi keoksi ruokalusikallinen kerrallaan, ja muotoile siitä pyöreitä tai soikeita leipiä. Jätä leipien väliin kohoamisvaraa.
  7. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

6. Mantelit suojaavat auringolta.

Manteli sisältää E-vitamiinia (26,4 milligrammaa 100 grammaa kohti), joka torjuu auringonvalon vahingollisia vaikutuksia ihossa.

7. Manteli voi kohentaa unen laatua.

Manteli sisältää runsaasti tryptofaani-aminohappoa, jota keho ei pysty itse tuottamaan. Tryptofaania tarvitaan tuottamaan serotoniinia, joka tunnetaan hyvän olon hormonina. Se säätelee tunteita ja unta.

Lue lisää nukkumisesta: Näin selätät unettomuuden – 6 uutta vinkkiä huippuasiantuntijalta

8. Mantelit ovat helppokäyttöisiä.

Manteleita on helppoa lisätä ruokavalioon, sillä niitä voi syödä sellaisenaan tai lisätä vaikkapa jogurtin, salaatin tai leivonnaisten joukkoon.