Laihdutus

Mantelit auttavat laihtumaan ja 7 muuta syytä syödä niitä

Paljon proteiinia, E-vitamiinia ja hyviä rasvoja – manteleita kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
123Rf

Paljon proteiinia, E-vitamiinia ja hyviä rasvoja – manteleita kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna.

Syötkö manteleita vain rusinoiden kera glögin seassa? Perimätiedon mukaan mantelia on pidetty afrodisiakkina eli lemmenrohtona, mutta on monta muutakin syytä pitää mantelit ruokavaliossa ympäri vuoden. Tässä niistä kahdeksan.

1. Mantelit helpottavat painonhallintaa.

Mantelissa on paljon kuitua, joka auttaa vatsaa toimimaan. Vaikka manteli sisältää runsaasti energiaa, se voi auttaa painonhallinnassa, sillä sen proteiinit ja rasvat edistävät kylläisyydentunnetta. Liikaa ei tietenkään kannata ahmia; kourallinen päivässä riittää.

Lue lisää laihdutuksesta: 7 syytä, miksi et laihdu – vaikka syöt terveellisesti

2. Kolesteroli pysyy paremmin kurissa.

Manteleiden sisältämästä rasvasta 90 prosenttia on tyydyttymätöntä rasvaa, joka auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia. Se myös vähentää rasvan kertymistä verisuonten seinämiin ja auttaa näin ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

3. Mantelit ovat hyvä proteiininlähde.

Mantelin proteiinipitoisuus, 21,4 grammaa sadassa grammassa, on suurempi kuin naudan- tai sianlihan. Proteiini auttaa lihasten kasvattamisessa ja säilyttämisessä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Haluatko syödä enemmän proteiinia? Kasvisproteiini täyttää vatsan kevyesti – katso 6 ohjetta

4. Kalsium imeytyy niistä hyvin.

Mantelissa on kalsiumia 276 milligrammaa sataa grammaa kohti. Mantelin sisältämän kalsiumin imeytymiskyky on huippuluokkaa, jopa parempi kuin maitotuotteilla.

5. Manteli sopii moneen erikoisruokavalioon.

Manteli on gluteeniton ja laktoositon. Sadassa grammassa manteleita on imeytyviä hiilihydraatteja vain 6,6 grammaa, minkä vuoksi mantelit sopivat erinomaisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Mantelijauhoista voi tehdä  vaikkapa leipää (ks. esimerkkiohje ohessa).

6. Mantelit suojaavat auringolta.

Manteli sisältää E-vitamiinia (26,4 milligrammaa 100 grammaa kohti), joka torjuu auringonvalon vahingollisia vaikutuksia ihossa.

7. Manteli voi kohentaa unen laatua.

Manteli sisältää runsaasti tryptofaani-aminohappoa, jota keho ei pysty itse tuottamaan. Tryptofaania tarvitaan tuottamaan serotoniinia, joka tunnetaan hyvän olon hormonina. Se säätelee tunteita ja unta.

Lue lisää nukkumisesta: Näin selätät unettomuuden – 6 uutta vinkkiä huippuasiantuntijalta

8. Mantelit ovat helppokäyttöisiä.

Manteleita on helppoa lisätä ruokavalioon, sillä niitä voi syödä sellaisenaan tai lisätä vaikkapa jogurtin, salaatin tai leivonnaisten joukkoon.

X