Mitä tänään ruoaksi?

Nämä salaatit taltuttavat kovankin nälän – 6 ruokaisaa ja maukasta salaattia

Salaatti on paljon muutakin kuin laihduttajan eväs ja aterian pakollinen lisuke. Nämä kuusi ruokaisaa salaattia käyvät kokonaisesta ateriasta ja taltuttavat kovemmankin nälän.
7.1.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Helpoimmillaan salaatti koostuu kasviksista ja sen valmistukseen riittää veitsi ja leikkuulauta. Salaatti on kuitenkin loputtoman monipuolinen ruokalaji, johon voi pilkkoa mitä mieli tekee ja mitä kaapista milloinkin sattuu löytymään.

Ruokaisammissa salaateissa on proteiinin lähteenä lihaa, kalaa, tofua tai palkokasveja. Täysjyväviljat, peruna ja pasta tekevät salaatista entistä täyttävämmän. Kasviksiakaan ei tarvitse lisätä salaattin raakana, vaan ne voi vaikkapa paistaa tai paahtaa uunissa. Salaatin voi tarjota myös lämpimänä tai trendikkäästi kulhosta.

6 ruokaisaa salaattia

Marokkolainen linssi-jyväsalaatti 

Valmiiksi keitetyillä purkkilinsseillä saat rikastettua salaattien proteiinipitoisuutta näppärästi ja nopeasti. Lisää Marokon makuisen appelsiinisalaatin joukkoon täysjyvää ja viimeistele annos jogurttipohjaisella kastikkeella sekä tuoreilla yrteillä.

marokkolainen linssi-jyväsalaatti

Valmiit tölkkilinssit ja -pavut ovat kiireisen kokkaaja apu. Täysjyvävilja tekee salaattiannoksesta entistä ruokaisamman.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Marokkolainen linssi-jyväsalaatti:

2 dl vettä
2 dl ateriajyviä (Myllärin)
1/4 tl suolaa
1 appelsiini
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
250 g kukkakaalia
1 prk (290 g) kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
10 kuivattua pehmeää taatelia
1 ruukku korianteria
1 ruukku voimakasta minttua

Jogurttikastike

2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan vesi ja kie­hauta. Lisää joukkoon ateria­jyvät ja suola. Keitä keskiläm­möllä poristen 10 minuuttia, tai kunnes vesi on imeytynyt jyvien joukkoon.

2. Leikkaa appelsiinista viipaleet molemmista päistä pois. Aseta leikkuulaudalle leikattu pinta leikkuulautaa vasten, ja kuori appelsiini veitsellä kalvottomak­si. Leikkaa appelsiini kuutioiksi. Sekoita appelsiinikuutiot ja irron­nut mehu jyväseoksen joukkoon. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja öljy. Kaada jyväseos tarjoilu­vadille.

3. Pese kukkakaali. Leikkaa kuk­kakaali mahdollisimman pienek­si silpuksi. Huuhtele linssit no­peasti kylmällä vedellä siivilässä. Viipaloi taatelit. Hienonna yrtit.

4. Sekoita kukkakaalimuru, lins­sit, taatelit ja yrtit jyväseoksen joukkoon.

5. Sekoita jogurttikastikkeen aineet keskenään pienessä kul­hossa. Tarjoile kastiketta linssi­-jyväsalaatin kanssa.

Lämmin vuohenjuusto-punajuurisalaatti

Ruokaisan salaatin voi nauttia myös lämpimänä. Herkullinen punajuurista ja ilmakuivatusta kinkusta sekä vuohenjuustolla päällystetyistä leivistä koottu salaatti saa vielä lisämakua hieman karvaan mutta aromaattisen makuisista katajanmarjoista. 

lämmin vuohenjuusto-punajuurisalaatti

Uunissa makeiksi paahtuneet punajuuret ovat mahtava makupari suolaiselle kinkulle ja vuohenjuustolle.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lämmin vuohenjuusto-punajuurisalaatti:

600 g pieniä punajuuria
10 katajanmarjaa
3 rk löljyä
2 rkl punaviini- tai balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa
80 g ilmakuivattua kinkkua
4 viipaletta paahtoleipää
4 vuohenjuustoviipaletta
1 l salaattisekoitusta
1 dl oliiveja

Valmistusohje

1. Pese ja kuori punajuuret, leikkaa lohkoiksi. Murskaa katajanmarjat veitsellä.

2. Levitä punajuurilohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy, viinietikka, hunaja, katajanmarjat ja suola. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia, kunnes punajuuret tuntuvat lähes kypsiltä. Ota punajuuret uunista.

3. Leikkaa ilmakuivatut kinkut puoliksi ja levitä punajuurien sekaan. Levitä punajuurien viereen paahtoleipäviipaleet. Nosta leipien päälle vuohenjuustokiekot. Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista vielä 8–10 minuuttia, kunnes ilmakuivattu kinkku on rapeaa ja vuohenjuusto sulanut paahtoleivän päälle.

4. Huuhtele salaattisekoitus salaattilingossa tai lävikössä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Levitä salaatinlehdet tarjoiluvadille. Nostele päälle punajuurilohkoja paistoliemineen, ilmakuivattua kinkkua, kolmioiksi leikattuja paahtoleipiä ja oliiveja.

Vinkki! Jos haluat nopeuttaa sa­laatin valmistusta, poimi kaupan vihannesosastolta esikeitettyjä punajuuria. Mausta ne kuten ohjeessa ja kypsennä ilmakuivat­ tujen kinkkujen ja leipien kanssa noin 10 minuuttia.

Broileri-kaurasuurimosalaatti ja maapähkinäkastike 

Kaurasuurimoista valmistuu maukas ja ruokaisa pohja salaateille. Maapähkinävoista sekoitettu kastike tekee annoksesta täydellisen. Broileri-kaurasuurimosalaatti on terveellinen, maukas sekä ruokaisa ja sellaisenaan mainio lounas tai eväs.

broileri-kaurasuurimosalaatti

Kaurasuurimoista valmistuu maukas ja ruokaisa pohja salaateille. Tämä salaatti on terveellinen, maukas sekä ruokaisa ja sellaisenaan mainio lounas tai eväs.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Broilerinfileet:

4 broilerin rintafileetä tai -leikettä
1/2 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukkua persiljaa
1/2 ruukkua salviaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Salaattiin

300 g kukkakaalia
2 punaista omenaa
1 punasipuli
1/2 ruukku persiljaa
nippu kevätsipulia
3 rkl manteleita rouhittuna
2 dl keitettyjä kokonaisia kaurasuurimoita
1 limetin mehu
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Kastike

2 rkl maapähkinävoita
2 tl raastettua inkivääriä
2 limen mehu
1 rkl hunajaa
tilkka vettä
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Paloittele broilerin rintafileet ja sekoita joukkoon kulhossa öljy, hienonnetut yrtit, suola ja mustapippuri. Jätä maustumaan.

2. Raasta kukkakaali karkealla raastimella. Kuutioi omenat ja punasipuli. Hienonna persilja ja kevätsipuli.

3. Sekoita kaikki salaatin ainekset kulhossa keskenään.

4. Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi. Jätä maustumaan.

5. Kuumenna paistinpannu ja paista suikaleet kypsiksi.

6. Kaada salaatti vadille ja lisää pinnalle hieman jäähtyneet broileripalat. Tarjoile kastikkeen kera.

Mehevä possu-nuudelisalaatti

Mehevään possu-nuudelisalaattiin aasialaista twistiä tuovat seesamiöljy, chili ja inkivääri. Saat salaatista helposti vegaanisen version, kun korvaat possun kylmäsavutofulla. Salaatti maistuu mainiolta niin lämpimänä kuin hieman jäähtyneenäkin.

mehevä possu-nuudelisalaatti

Voit lämmittää salaattiannoksen ennen syömistä tai nauttia sellaisenaan kylmän salaatin tapaan.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Mehevä possu-nuudelisalaatti:

400 g porsaan sisäfileetä
3/4 tl suolaa
3 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
1 rkl öljyä
200 g täysjyvävehnänuudeleita
1 porkkana
1 paprika
1/2 tuorekurkkua
15 cm pätkä purjoa
1 ruukku korianteria

Kastike:

3 rkl rypsiöljyä
1 limetin mehu
1 rkl seesaminsiemenöljyä
1 1/2 rkl ruokosokeria
1 rkl tulista chilikastiketta
1 rkl raastettua inkivääriä
1/4 tl suolaa

Valmistusohje

1. Ripottele sisäfileelle suolaa ja seesaminsiemeniä. Ruskista filee pannulla tilkassa öljyä kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta filee uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Kääräise possun sisäfilee folioon vetäytymään 5–10 minuutiksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Keitä nuudelit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukainen aika. Kaada nuudelit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada nuudelit kulhoon ja sekoita joukkoon possuviipaleet ja kastike.

3. Kuori ja suikaloi porkkana. Pese paprika, halkaise ja poista valkoiset siemenkalvot ja kanta. Leikkaa paprika suikaleiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti myös lehtiruotien välistä, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianteri. Sekoita kasvikset nuudelien joukkoon. Hölskyttele kunnolla sekaisin.

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

Lämmin bulgur-halloumisalaatti saa lisää ruokaisuutta mustista belugalinsseistä. Suolainen halloumijuusto on mahtava makupari juureksille, jotka paahtuvat uunissa suussa sulavan makeiksi. 

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

Rehevä, lämmin bulgur-halloumisalaatti riittää hyvin kokonaiseksi ateriaksi.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso

Lämmin bulgur-halloumisalaatti

2 dl bulguria
2 dl beluga- tai muita linssejä
1 paketti halloumia
paahdetut kasvikset
1 pieni bataatti
1 pieni palsternakka
1 pieni kesäkurpitsa
2 viipaloitua punasipulia
1 viipaloitu chili
1 rkl hienonnettua inkivääriä
4 rkl balsamicoa
2 rkl fariinisokeria
2 rkl öljyä
sormisuolaa
mustapippuria

Pinnalle

paahdettuja manteleita
basilikaa

Valmistusohje

1. Pane halloumi likoamaan kylmään veteen liian suolaisuuden poistamiseksi.

2. Paloittele bataatti, kesäkurpitsa ja palsternakka. Pane kasvikset uunivuokaan sipuliviipaleiden ja chilin kanssa. Sekoita kasviksiin balsamico, sokeri, hienonnettu inkivääri ja öljy. Mausta suolalla sekä pippurilla ja paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Sekoittele välillä.

3. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Kypsennä bulgur miedossa kasvisliemessä, valuta ja lisää sekaan vähän öljyä sekä halutessasi nokare voita. Leikkaa halloumi kuutioiksi ja paista nopeasti öljyssä paistinpannulla.

4. Kaada lämmin bulgur ja linssit tarjoiluvadille, lisää päälle kasvikset ja halloumi. Koristele manteleilla ja basilikalla.

Marokkolainen broilerisalaattikulho

Salaatin voi tarjota myös trendikkäästi kulhosta. Kokoa annos nostamalla kulhon pohjalle ensin salaattia ja sitten couscousia. Broileri, avokado ja kikherneet tekevät salaatista ruokaisan. Granaattiomenansiemenet tuovat raikkaan lisän.

marokkolainen_lounassalaatti

Granaattiomenansiemenet antavat kirpeää makeutta marokkolaiselle lounassalaatille. Broileri, avokado ja kikherneet tekevät salaatista ruokaisan.

 Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Marokkolainen broilerisalaattikulho:

1 sitruuna
1 rkl punaista harissatahnaa
4 tl oliiviöljyä
4 broilerin ohutleikettä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 dl couscousia
2 dl valmista kasvislientä
1/2 dl pinjansiemeniä

Lisäksi:

1 granaattiomena
1 prk (290/175 g) esikeitettyjä kikherneitä
2 avokadoa
2 kevätsipulinvartta
1 ruukku roomansalaattia

Kastike

2 rkl oliiviöljyä
11/2 rkl sitruunamehua
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
ripaus suolaa ja paprikajauhetta

Valmistusohje

1. Halkaise sitruuna ja purista puolet mehusta kulhoon. Sekoita harissatahna ja puolet öljystä joukkoon, sekoita tasaiseksi maustetahnaksi. Paista broilerin leikkeet teflonpannulla molemmin puolin kypsiksi. Nosta pannu syrjään. Sivele fileille maustetahna ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Peitä kannella ja anna jäähtyä ja vetäytyä salaatin teon ajan.

2. Mittaa kulhoon couscous. Kiehauta kasvisliemi ja kaada couscousin päälle. Peitä kannella. Anna vetäytyä 5 minuuttia. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja lisää couscousin joukkoon. Purista joukkoon loppu sitruunamehu ja sekoita couscous haarukalla irtonaiseksi.

3. Irrota granaattiomenansiemenet kuorista. Huuhtele ja valuta kikherneet. Halkaise kaksi avokadoa, poista kivet ja lusikoi sisukset leikkuulaudalle. Viipaloi avokadot. Hienonna kevätsipulit ja salaatti.

4. Nosta tarjoilukulhojen pohjalle ensin salaatti. Viipaloi broilerileikkeet ja nostele loppujen ainesten kanssa kulhoon salaatin päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja pirskota salaatin pinnalle.