
Parhaat kasvisruoat joulupöytään – näin onnistut kasvismenussa varmasti
Joulupöydässä ei tarvitse tarjota aina niitä kaikkein perinteisimpiä herkkuja. Kasvissyöjä korvaa kinkun esimerkiksi juures-pähkinäterriinillä. Nappaa tästä erilaiset ideat jouluiseen menuun.
Mehukkaiksi hautuneet punajuuri- ja bataattiviipaleet tarjoillaan kylmän jogurttikastikkeen kera.
Joulupöydässä ei tarvitse tarjota aina niitä kaikkein perinteisimpiä herkkuja. Kasvissyöjä korvaa kinkun esimerkiksi juures-pähkinäterriinillä. Nappaa tästä erilaiset ideat jouluiseen menuun.
Kasvissyöjän joulupöydässä kinkun voi korvata monella tavalla. Tässä menussa sen tilalla tarjotaan herkullista juures-pähkinäterriiniä erilaisten maukkaiden salaattien kera. Aterian kylkeen sopii jouluinen karpalopataleipä ja menun kruunaa helppo minttusuklaamousse.
Jouluinen coleslaw eli kaalisalaatti
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 8
Ainekset
kastike:
Valmistusohje
1. Leikkaa kaalit hyvin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.
2. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Pane kaalisuikaleet siivilään ja kaada päälle kuuma vesi. Valuta kaalisuikaleet hyvin ja kumoa kulhoon jäähtymään.
3. Suikaloi sipulit ja leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Kääntele sipulit, omenat ja rouhitut pähkinät kaalin joukkoon. Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin joukkoon. Anna salaatin maustua kylmässä. Ennen tarjoilua lisää pinnalle koristeeksi granaattiomenan siemeniä.
Sahramilla maustettu bulgursalaatti
Tässä värikkäässä salaatissa on jouluisia makuja: sahramia, viikunoita ja granaattiomenansiemeniä.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo
Ainekset
Valmistusohje
Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista ryynien kypsyessä kastike öljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Mausta kastike sahramilla ja kurkumalla. Sekoita kastike kypsän ja kuuman bulgurin joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria sekä rusinat ja anna maustua.
Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle reilu loraus öljyä ja paahda öljyssä hetki raz el hanout -maustetta, lisää munakoisokuutiot ja paista pari minuuttia. Sekoita munakoiso bulguriin, silppua sekaan tuoretta minttua. Kaada bulgur-salaatti tarjoiluvatiin, lisää päälle granaattiomenan siemeniä ja viikunalohkoja.
Punajuuri-bataattisalaatti
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Ainekset
kastike:
Valmistusohje
1. Katkaise punajuurista naatit, mutta älä leikkaa päitä ja häntiä. Pese harjalla puhtaiksi. Nosta punajuuret uunivuokaan levitetyn merisuolan päälle. Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan. Kokeile kasvisten kypsyyttä hammastikulla.
2. Kuori ja leikkaa bataatit reiluiksi viipaleiksi ja kääntele ne sekaisin oliiviöljyn ja murskatun valkosipulin kanssa. Nosta viipaleet toiseen uunivuokaan ja laita uuniin reiluksi puoleksi tunniksi.
3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kuori punajuuret lämpiminä ja leikkaa viipaleiksi. Mausta punajuuret ja bataatit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Asettele viipaleet tarjoilulautasille, ja hienonna pinnalle tuoretta minttua ja persiljaa. Tarjoa viileän jogurttikastikkeen kanssa.
Yrttivoissa haudutetut ruusukaalit
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Ainekset
Valmistusohje
1. Leikkaa kaaleista pois kanta. Irrota uloimmat lehdet ja leikkaa tiivis ydin kahteen kolmeen osaan. Pane kaalit suureen paistinpannuun, lisää pari desilitraa vettä, peitä pannu kannella ja anna kaalien kiehua pehmeiksi. Valuta kaalit ja huuhtele kylmällä vedellä.
2. Pyyhi pannu kuivaksi ja pane öljy ja voi pannulle. Lisää yrtit ja paista keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää ruusukaalit ja mausteet. Paista kaaleja noin 10 minuuttia, kaada ruusukaalit tarjoiluastiaan ja vuole pinnalle parmesaania.
Juures-pähkinäterriini ja yrttikastike
Terriini on juhlava kasvisruoka, joka sopii hyvin kinkun korvikkeeksi. Tarjoa lisänä raikasta tuoreyrttikastiketta.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 8
Ainekset
Yrttikastike:
Valmistusohje
1. Kuori juurekset, pilko kattilaan, lisää vesitilkka ja kypsennä. Puhdista ja viipaloi sienet ja sipuli, kuullota öljyssä ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. 2. Soseuta juurekset, sekoita joukkoon pähkinälevite, kananmunat, suola, pippuri ja maissitärkkelys. 3. Vuoraa noin litran vetoinen vuoka voidelluilla leivinpaperisuikaleilla, kaada puolet seoksesta vuokaan ja lisää sieniseos. Painele kevyesti ja lisää loput juuressoseesta. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa vesihauteessa noin tunti. 4. Valmista kastike. Mittaa ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa terriinin kanssa, ja lisäkkeenä paahdettuja juureksia.
Karpalo-pataleipä
Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo
Ainekset
Valmistusohje
Tarvitset leivän paistamiseen noin 3 litran vetoisen kannellisen emaloidun tai pinnoittamattoman rautapadan.
1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa lainkaan. Peitä kulho muovikelmulla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on käydessään löystynyt entisestään. Lisää karpalot taikinan päälle ja muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla sen reunoja jauhotetuin käsin leivän päälle. Anna leivän levätä peitettynä puolisen tuntia.
3. Pane pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kumoa leipä paperin päältä kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia. Nosta leipä heti paistamisen jälkeen jäähtymään ritilän päälle.
Helppo minttusuklaamousse
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Ainekset
Valmistusohje
Rouhi suklaat hyvin pieniksi paloiksi. Kiehauta kattilassa vesi. Lisää joukkoon suklaarouheet ja tomusokeri. Siirrä kattila syrjään ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut.
Valuta suklaaseos kulhoon, joka on asetettu jääpaloilla täytetyn astian päälle. Vatkaa suklaaseosta huolella, kunnes seos alkaa paksuuntua. Ensin se muuttuu kermavaahdon kaltaiseksi, vaahdota vielä hieman, kunnes seos on paksuhkoa moussea. Lopeta vatkaaminen ja siirrä suklaamousse välittömästi tarjoilumaljoihin, sillä se jähmettyy erittäin nopeasti.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous