Ruoka

Parhaat kasvisruoat joulupöytään – näin onnistut kasvismenussa varmasti

Joulupöydässä ei tarvitse tarjota aina niitä kaikkein perinteisimpiä herkkuja. Kasvissyöjä korvaa kinkun esimerkiksi juures-pähkinäterriinillä. Nappaa tästä erilaiset ideat jouluiseen menuun.
10.11.2018 Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Otavamedia

Kasvissyöjän joulupöydässä kinkun voi korvata monella tavalla. Tässä menussa sen tilalla tarjotaan herkullista juures-pähkinäterriiniä erilaisten maukkaiden salaattien kera. Aterian kylkeen sopii jouluinen karpalopataleipä ja menun kruunaa helppo minttusuklaamousse.

Kasvissyöjän joulumenu

Jouluinen coleslaw

Sahramilla maustettu bulgursalaatti

Punajuuri-bataattisalaatti

Yrttivoissa haudutetut ruusukaalit

Juures-pähkinäterriini ja yrttikastike

Karpalopataleipä

Helppo minttusuklaamousse

Jouluinen coleslaw eli kaalisalaatti

Jouluinen coleslaw eli kaalisalaatti on erinomainen ja kevyt lisä joulupöytään.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Ainekset

yhteensä 800 g puna- ja valkokaalia
3 l kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
punasipuli
omenaa
2 rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 rkl granaattiomenansiemeniä

kastike:

1 dl kevytmajoneesia (rasvaa 15 %)
1 dl Bulgarian jogurttia
1 tl viinietikkaa
1 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa

Valmistusohje

1. Leikkaa kaalit hyvin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.

2. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Pane kaalisuikaleet siivilään ja kaada päälle kuuma vesi. Valuta kaalisuikaleet hyvin ja kumoa kulhoon jäähtymään.

3. Suikaloi sipulit ja leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Kääntele sipulit, omenat ja rouhitut pähkinät kaalin joukkoon. Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin joukkoon. Anna salaatin maustua kylmässä. Ennen tarjoilua lisää pinnalle koristeeksi granaattiomenan siemeniä.

Sahramilla maustettu bulgursalaatti

Tässä värikkäässä salaatissa on jouluisia makuja: sahramia, viikunoita ja granaattiomenansiemeniä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo 

Ainekset

2 dl bulguria 
3 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
tilkka hunajaa
pari hyppysellistä sahramia
vähän kurkumaa
suolaa
pippuria
1 dl keltaisia rusinoita
1 pieni munakoiso
raz el hanout -maustesekoitusta
3 viikunaa
granaattiomena

Valmistusohje

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista ryynien kypsyessä kastike öljystä, sitruunamehusta ja hunajasta. Mausta kastike sahramilla ja kurkumalla. Sekoita kastike kypsän ja kuuman bulgurin joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria sekä rusinat ja anna maustua.

Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle reilu loraus öljyä ja paahda öljyssä hetki raz el hanout -maustetta, lisää munakoisokuutiot ja paista pari minuuttia. Sekoita munakoiso bulguriin, silppua sekaan tuoretta minttua. Kaada bulgur-salaatti tarjoiluvatiin, lisää päälle granaattiomenan siemeniä ja viikunalohkoja.

Punajuuri-bataattisalaatti

Mehukkaiksi hautuneet punajuuri- ja bataattiviipaleet tarjoillaan kylmän jogurttikastikkeen kera.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

keskikokoista punajuurta
800 g keskikokoista bataattia
valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
2 dl merisuolaa vuokaan

kastike:

2 dl ruokajogurttia (9% rasvaa)
1-2 tl sitruunamehua
2 tl hunajasinappia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
1 rkl hienonnettua persilijaa

Valmistusohje

1. Katkaise punajuurista naatit, mutta älä leikkaa päitä ja häntiä. Pese harjalla puhtaiksi. Nosta punajuuret uunivuokaan levitetyn merisuolan päälle. Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan. Kokeile kasvisten kypsyyttä hammastikulla.

2. Kuori ja leikkaa bataatit reiluiksi viipaleiksi ja kääntele ne sekaisin oliiviöljyn ja murskatun valkosipulin kanssa. Nosta viipaleet toiseen uunivuokaan ja laita uuniin reiluksi puoleksi tunniksi.

3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kuori punajuuret lämpiminä ja leikkaa viipaleiksi. Mausta punajuuret ja bataatit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Asettele viipaleet tarjoilulautasille, ja hienonna pinnalle tuoretta minttua ja persiljaa. Tarjoa viileän jogurttikastikkeen kanssa.

Yrttivoissa haudutetut ruusukaalit

Juhlapöydän ruusukaalissa ei voita ja yrttejä ole säästelty. Parmesaani kruunaa nämä suussasulavan herkulliset ruusukaalit.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

noin 800 g ruusukaaleja
2 dl vettä
75 g voita
2 rkl öljyä
runsas 1 dl silputtuja yrttejä (basilikaa, salviaa, kirveliä)
1 tl hiutalesuolaa
vastarouhittua mustapippuria
parmesaanilastuja

Valmistusohje

1. Leikkaa kaaleista pois kanta. Irrota uloimmat lehdet ja leikkaa tiivis ydin kahteen kolmeen osaan. Pane kaalit suureen paistinpannuun, lisää pari desilitraa vettä, peitä pannu kannella ja anna kaalien kiehua pehmeiksi. Valuta kaalit ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Pyyhi pannu kuivaksi ja pane öljy ja voi pannulle. Lisää yrtit ja paista keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää ruusukaalit ja mausteet. Paista kaaleja noin 10 minuuttia, kaada ruusukaalit tarjoiluastiaan ja vuole pinnalle parmesaania.

Juures-pähkinäterriini ja yrttikastike

Terriini on juhlava kasvisruoka, joka sopii hyvin kinkun korvikkeeksi. Tarjoa lisänä raikasta tuoreyrttikastiketta.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Ainekset

5–6 isoa porkkanaa (600g)
palsternakkaa (300 g)
200 g herkkusieniä tai muita käyttövalmiita sieniä
1 rkl öljyä
sipuli
0,5 tl suolaa
0,3 tl vastarouhittua pippuria
5 rkl pähkinälevitettä
kananmunaa
1 rkl maissitärkkelystä

Yrttikastike:

1/2 ruukkua basilikaa
valkosipulinkynsi
2.5 rkl valkoista balsamicoa
2 tl hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä
veitsenkärjellinen suolaa
veitsenkärjellinen pippuria

Valmistusohje

1. Kuori juurekset, pilko kattilaan, lisää vesitilkka ja kypsennä. Puhdista ja viipaloi sienet ja sipuli, kuullota öljyssä ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
2. Soseuta juurekset, sekoita joukkoon pähkinälevite, kananmunat, suola, pippuri ja maissitärkkelys.
3. Vuoraa noin litran vetoinen vuoka voidelluilla leivinpaperisuikaleilla, kaada puolet seoksesta vuokaan ja lisää sieniseos. Painele kevyesti ja lisää loput juuressoseesta. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa vesihauteessa noin tunti.
4. Valmista kastike. Mittaa ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa terriinin kanssa, ja lisäkkeenä paahdettuja juureksia.

Karpalo-pataleipä

Karpalo-pataleipä on helppo ja trendikäs herkku. Taikinan kohottaminen vie 12 tuntia, mutta valmis leipä on odotuksen arvoinen.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

3½ dl hiivaleipäjauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 dl vettä
1 dl kuivattuja karpaloita

Valmistusohje

Tarvitset leivän paistamiseen noin 3 litran vetoisen kannellisen emaloidun tai pinnoittamattoman rautapadan.

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa lainkaan. Peitä kulho muovikelmulla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

2. Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on käydessään löystynyt entisestään. Lisää karpalot taikinan päälle ja muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla sen reunoja jauhotetuin käsin leivän päälle. Anna leivän levätä peitettynä puolisen tuntia.

3. Pane pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kumoa leipä paperin päältä kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia. Nosta leipä heti paistamisen jälkeen jäähtymään ritilän päälle.

Helppo minttusuklaamousse

Vettä ja suklaata? Ranskalaisen kemistin Hervé Thisin luoma suklaachantilly romuttaa ajatukset siitä, että suklaan sekaan ei saa päästä pisaraakaan vettä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset

1 (100 g) tummasuklaalevy
1 (100 g) minttu-tummasuklaalevy
2 dl vettä
2 rkl tomusokeria

Valmistusohje

Rouhi suklaat hyvin pieniksi paloiksi. Kiehauta kattilassa vesi. Lisää joukkoon suklaarouheet ja tomusokeri. Siirrä kattila syrjään ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut.

Valuta suklaaseos kulhoon, joka on asetettu jääpaloilla täytetyn astian päälle. Vatkaa suklaaseosta huolella, kunnes seos alkaa paksuuntua. Ensin se muuttuu kermavaahdon kaltaiseksi, vaahdota vielä hieman, kunnes seos on paksuhkoa moussea. Lopeta vatkaaminen ja siirrä suklaamousse välittömästi tarjoilumaljoihin, sillä se jähmettyy erittäin nopeasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *