Ruoka

Lauri tekee käsittämättömän kauniita piparkakkutaloja – 5 vuoden kuvat ja vinkit

Kilokaupalla piparitaikinaa ja 50 työtuntia. Näin syntyvät Lauri Kesäniemen sykähdyttävät piparkakkutalot.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Lauri Kesäniemen kotialbumi

Lauri rakastaa pipariprojekteissaan eniten yksityiskohtaisia koristeluja.

Kilokaupalla piparitaikinaa ja 50 työtuntia. Näin syntyvät Lauri Kesäniemen sykähdyttävät piparkakkutalot.

Helsinkiläinen Lauri Kesäniemi käyttää joulun alla viitisenkymmentä tuntia piparkakkutaloon. Työn tuloksena syntyy uskomattoman upea rakennelma täynnä tarkkaan harkittuja yksityiskohtia. Viime vuosina Lauri on tehnyt piparitaikinasta muun muassa kööpenhaminalaisen kerrostalon, Korvatunturin juna-aseman, historiallisen helsinkiläisen Ohranan talon sekä ahvenanmaalaisen maalaistalon.

−Inspiraatio taloihin löytyy itselleni tärkeistä asioista, kuten kauniista paikasta, jossa olen käynyt. Viimevuotinen maalaistalo sai innoituksensa Ahvenanmaan maisemista, joihin ihastuin pyöräillessäni siellä, Lauri kertoo.

Pipariset rakennelmat eivät kuitenkaan ole tarkkoja kopioita esikuvistaan vaan vapaita jäljitelmiä, joiden yksityiskohdat hahmottuvat työn edetessä.

−Muokkaan rakennuksia sen mukaan, mikä on helpointa tai mielekkäintä tehdä, sanoo Lauri.

Piparkakkumaatila possuineen päivineen oli Laurin jouluprojekti 2022.

Innoitus seuraavaan piparkakkutaloon Töölöstä

Ensimmäisen piparkakkutalonsa Lauri teki teini-ikäisenä veljensä kanssa vuonna 2010. Luova ja leipomisesta innostunut kaksikko alkoi loihtia vuosi vuodelta suurempia ja yksityiskohtaisempia taloja netistä löytyneitä kaavoja apuna käyttäen.

− Myöhemmin meillä ei enää ollut niin paljon yhteistä aikaa, joten aloin tehdä taloja yksin. Viime vuosina olen piirtänyt itse talojeni kaavat, Lauri kertoo.

Kaavojen piirtäminen ja leikkaaminen on piparkakkutalon tekemisen ensimmäinen vaihe sen jälkeen, kun suunnitteluvaiheen ideointityö on tehty. Sitä seuraa talon osien leikkaaminen piparitaikinasta ja paistaminen.

Vuoden 2018 piparkakkutalo oli arkkitehtonisesti monisyinen.

Lauri kertoo käyttävänsä aina valmistaikinaa, sillä se on tasalaatuista.

− Erät ovat samanlaisia ja paisuvat samalla tavalla. Taikinaa menee useampi kilo, talon koosta riippuen 5−10 kiloa. Myös tomusokeria kuluu koristeluun ja kuorrutukseen runsaasti, ainakin 10 pakettia.

Leivontatyölle ja valmiille talolle on varattava runsaasti tilaa. Aiemmin siihen riitti suuri tarjotin, mutta toissa vuonna Laurin oli pyhitettävä talolle sohvapöytänsä. Viime vuonna sekään ei enää riittänyt.

−Viime vuonna piparkakkutalo valtasi halkaisijaltaan 120-senttisen ruokapöytäni, ja sama on edessä tänä vuonna. Luvassa on Helsinkiin sijoittuva kaupunkimaisena, johon sain inspiraation omasta lempikaupunginosastani Töölöstä, Lauri vihjaa.

Kööpenhaminasta inspiroituneen piparitalon esikuvan tunnistaisi ilman pikku lippujakin. Sen Lauri teki 2019.

Piparkakkutalon teko ei ole välinelaji

Lauri aloittaa piparkakkutalonsa alkaa marraskuussa ja jatkaa rakennustöitä usean viikon.

−Käyn päivisin töissä, joten teen taloa iltaisin ja viikonloppuisin. Yritän saada talon valmiiksi joululomani alkuun mennessä.

Vaikka Lauri on kokenut taloleipuri, kömmähdyksiä sattuu yhä. Usein ne liittyvät jonkinlaisiin suunnitteluvirheisiin.

−Kaikkea ei pysty hahmottamaan etukäteen, ja viime vuonnakin minun piti raastaa joitain osia seinistä pois jälkikäteen. Joskus myös jokin seinä on saattanut lipsahtaa käsistä ja haljeta, mutta olen saanut osat liimattua yhteen.

Laurille tylsin vaihe piparkakkutyössä on paistaminen, sillä se vie tuntikausia. Eniten hän nauttii talon koristelusta ja viimeistelystä.

− On hauska miettiä, mitä kaikkia yksityiskohtia taloon tulee. Siinä iskee helposti suuruudenhulluus ja tekee mieli tehdä aina lisää ja lisää. Ajoissa lopettaminen on vaikeaa, hän naurahtaa.

Uskomattoman upea Ohranan piparitalo 2021. Oikean elämän esikuva seisoo Helsingin Ullanlinnassa.

Uskomattoman upeat pipariteokset syntyvät Laurin mukaan tavallisilla keittiövälineillä. Välineisiin ei siis tarvitse panostaa, jos piparkakkutalon tekeminen kiehtoo.

− Ei siihen tarvita muuta kuin kaulin, veitsi, vatkain pikeerin valmistamiseen ja Minigrip-pusseja pursotukseen, hän listaa.

Kolme vinkkiä aloittelijalle

Aloittelevalle tai hieman kokeneemmallekin leipurille Laurilla on kolme vinkkiä. Ensimmäinen koskee liimaa, jolla talon osat kiinnitetään toisiinsa.

−Suosittelen käyttämään sulaa hedelmäsokeria. Se pysyy kirkkaana ja sopii myös ikkunalasien tekoon. Lasien tekeminen on helppoa: sulattaa vain hedelmäsokeria ja valuttaa sitä ikkuna-aukkoihin.

Suloisella piparkakkuasemalla puksutti yhtä söötti juna 2020.

Toisena vinkkinä Lauri neuvoo tekemään talon katon kaavat vasta, kun talo on jo pystyssä. Silloin on helpompi hahmottaa, minkä kokoisen ja mallisen katon tarvitsee.

−Se helpottaa työtä etenkin, jos tekee vähänkin suurempaa tai erikoisempaa taloa. Itse teen katon ensin pahvista. Sillä tavalla voin kokeilla, miten katto istuu taloon.

Kolmas vinkki koskee talon koristelua. Se kannattaa tehdä aina ennen talon kokoamista.

−Pystyssä oleviin talon osiin ei saa tehtyä ainakaan yksityiskohtaisia koristeluja. Koristele siis ensin ja anna koristeiden kuivua ennen kuin kokoat talon.

Laurin piparkakkutalo koristaa hänen omaa kotiaan valmistumisensa jälkeen vain pari päivää. Sen jälkeen se lähtee ilahduttamaan muita.

−Viime vuonna lahjoitin talon vanhainkotiin. Sitä ennen talojani on päätynyt esimerkiksi lastenkotiin. He saavat sitten päättää, mitä tekevät talolle joulun jälkeen. Halutessaan sen voi toki syödäkin, mutta talossa on niin paljon pikeeriä, ettei se välttämättä maistu kovin hyvältä.

Laurin pikkupiparit ovat yhtä ihania kuin talotkin.

Lauri Kesäniemen Instagram-tilille @laurikes on tulossa kohokohta, josta voit seurata tämänvuotisen piparkakkutalon valmistumista.

X