Ruoka

Koskenlaskija-makaronilaatikko kerää kehut – Anna Hautamäki tekee supermaukkaan arkiruoan uunipellille!

Koskenlaskija-makaronilaatikko saattelee luottoaterian uuteen uskoon. Makaronilaatikon voi tehdä pellille eri pastalaaduilla.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
OM-arkisto

Perinteinen makaronilaatikko kaipaa joskus vaihtelua.

Koskenlaskija-makaronilaatikko saattelee luottoaterian uuteen uskoon. Makaronilaatikon voi tehdä pellille eri pastalaaduilla.

Koskenlaskija-makaronilaatikko on piristävä variaatio todellisesta suomalaisesta perusruuasta. Makaronilaatikko on monessa suomalaisperheessä arjen pelastus, jota valmistetaan viikosta toiseen. Eikä ihme, makaronilaatikko on helppo valmistaa ja maukkaan makuinen yleensä koko perheen mielestä.

Jos haetaan tyypillisintä suomalaista ruokalajia, makaronilaatikko ponnahtaa listalla kärkipäähän. Makaronia Suomessa 1970-luvulta valmistaneelta Myllyn Parhaan mukaan aitosuomalaiselle makaronilaatikolle ei ole vastinetta edes naapurimaissa.

Alun alkaen ja vielä 1900-luvun alkupuoliskolla kyseessä oli juhlaherkku, jota valmistettiin jouluna ja muina isoina juhlapyhinä. Lihaa laatikossa käytettiin harvemmin, sillä se oli muutenkin kortilla.

Jauheliha yleensä kuuluu itsestään selvästi valmistusaineisiin, mutta uuniruoka on ilahduttavan helposti toteutettavissa erilaisina vegeversioina.

Koskenlaskija-makaronilaatikko tuo vaihtelua arkiruokaan

Joskus kuitenkin tuttuun reseptiin kaipaa pientä vaihtelua, tietää ruokabloggaaja Anna Hautamäki. Hän jakaa suosikkireseptejään Saispa lisää -bloginsa lisäksi myös Instagramissa tilillä @saispalisaa.

Makaronilaatikko, jos mikä, taipuu variaatioihin. Yksi Annan suosikeista on makaronilaatikko Koskenlaskijalla.

– Koskenlaskija tekee laatikosta voimakkaamman makuista ja on tämän reseptin juju ja herkku. Jo äitini lisäsi sitä makaronilaatikkoon, joten maku on minulle lapsuudesta tuttu, Anna kertoo.

Idea Koskenlaskija-makaronilaatikko-reseptiin tuli kuitenkin toisaalta: kaapin pohjalle kerääntyneistä avatuista pastapakkauksista.

– Puolisoni hermoilee näistä avatuista pakkauksista. Kerran päätin, että nyt käytän ne kerralla kaikki.

Kukaanhan ei ole määritellyt, että pastan täytyy olla makaronilaatikossa juuri makaronia – mikä tahansa muukin lyhyt pasta käy. Halutessaan Koskenlaskija-makaronilaatikon voi toki tehdä myös perinteisestä makaronista.

Lue myös: Lihapullat uunissa – Jennan reseptillä varmistat, että niistä tulee juuri täydellisiä

Ajatuksena vähentää hävikkiä

Kun kerran hävikkiä lähdettiin vähentämään, Anna päätti heittää laatikkoon myös muut kaapeista sillä hetkellä löytyneet jämät: kesäkurpitsaa, selleriä, puolikkaan gouda-juuston Koskenlaskijan kaveriksi.

– Kannustan tekemään ruokaa tällä tyylillä muutenkin. Kaappeihin kannattaa kurkata ja katsoa, mitä sieltä löytyy.

Kokeilusta syntyi sisältä mehevä ja pinnalta juuri sopivan rapsakka Koskenlaskija-makaronilaatikko, johon juustot antavat makuhermoja hivelevää lisäpotkua. Juuston maun kaveriksi Anna valitsi kevyemmän ja miedomman kanan jauhelihan. Sen tilalla voi aivan yhtä hyvin käyttää tavallista jauhelihaa tai vaikkapa soijarouhetta.

Rapeuden salaisuus ovat pankojauhot, joita Anna kehottaa käyttämään korppujauhojen tilalla. Japanilaisesta keittiöstä tutut, täydellisen rapean friteeraustuloksen uppopaistetuille ruoille antavat pankojauhot tekevät myös makaronilaatikon pinnasta rapsakkaamman haukkaista.

Rapeutta takaa sekin, että laatikko on tehty uunipellille vuoan sijasta.

Viimeisen silauksen laatikkoon antaa Annan pastankeittokikka:

– Pasta kannattaa keittää kanaliemessä, jolloin se imee itseensä juuri sopivasti makua. Myös mikä tahansa muu liemikuutio tietenkin käy.

Munamaitoseoksen sijaan tässä makaronilaatikossa käytetään pastan keitinlientä, johon sekoitetaan kaksi kananmunaa.

X