Ruokajutut

Pankojauhot ovat kokille rapean pinnan salaisuus – ”Käytän pankojauhoja kaikessa ruoanlaitossa”

Vaihda korppujauhot japanilaiseen pankojauhoon, kun haluat erityisen rapean lopputuloksen friteerattuihin ja paneerattuihin ruokiisi. Pankojauhot käyvät myös muuhun ruuanlaittoon. Niillä kuorrutat jopa kakun!

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Hanne Manelius

Pankojauhot tekivät leivittämisestä taas herkullista.

Vaihda korppujauhot japanilaiseen pankojauhoon, kun haluat erityisen rapean lopputuloksen friteerattuihin ja paneerattuihin ruokiisi. Pankojauhot käyvät myös muuhun ruuanlaittoon. Niillä kuorrutat jopa kakun!

Hifistelijät sen jo tietävät: pankojauhot nostavat leivitettyjen ruokien rapeuden aivan uudelle tasolle. Korppujauhoihin verrattuna pankojauho on vaaleampaa, karkeampaa ja hiutalemaisempaa.

Äkkiseltään katsottuna pankojauhot muistuttavat hieman sahanpurua, mutta ominaisuuksiltaan nämä alunperin japanilaiset paneerausjauhot ovat ylivertaisia. Erilaisen rakenteensa ansiosta ne imevät itseensä vähemmän öljyä ja rasvaa ja kestävät kuumuutta perinteisiä korppujauhoja paremmin. Lopputulos on rapeampi, rapsakkaampi, kevyempi ja mikä parasta, myös maukkaampi ruoka.

– Pankojauhot valmistetaan erityisestä, kuorettomasta vaaleasta leivästä. Niitä voi hyvin käyttää ruuanlaitossa kaikkeen, johon tavallisesti käyttää korppujauhoja, kertoo japanilaisen ruuan hyväntahdonlähettiläs, helsinkiläisen Tokyokan-ruokatarvikekaupan omistaja Norio Tomida.

– Itse käytän pankojauhoja kaikessa ruoanlaitossa, mutta kaikkein parhaiten ne toimivat friteerauksessa ja leivityksessä, Tomida jatkaa.

Suoraan pussista pankojauhot näyttävät tältä.
Suoraan pussista pankojauhot näyttävät tältä.

Kokeile uunipaprikaan ja laatikkoruokiin

Tomidan mukaan paras paistolämpötila on 160–180 astetta, ja parhaiten sopiva ja Japanissa eniten käytetty paistoöljy on seesamöljy. Myös rypsiöljy käy ominaisuuksiltaan erinomaisesti pankojauhopaistamiseen.

Tomida muistuttaa, että mitä tahansa pankojauhoilla paneroi, järjestys on seuraava: friteerattava ruoka pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja vasta viimeiseksi vuorossa ovat pankojauhot.

Pannulla paistaminen ja uppopaisto ovat pankojauhoille paras valmistustapa. Uunissakin lopputulos on tosin korppujauhoja rapeampi, ja sillä loihtii erilaiset kuorrutteet esimerkiksi uunipaprikoihin tai laatikkoruokiin käden käänteessä yhdessä esimerkiksi juustoraasteen kanssa.

Lue myös: Tätä keittiökapinetta todella rakastetaan ja vihataan – valtavan suositussa suomalaisessa Airfryer-ryhmässä ”käydään välillä kovaakin vääntöä”

Pankojauhot taipuvat leivontaan

Pankojauhojen käyttätarkoituslista ei tähän lopu. Tavalliset korppujauhot voi korvata pankojauhoilla myös laatikoiden, keittojen, kastikkeiden, taikinoiden ja jauhelihapihvien täyteaineena.

Leivonnassa pankojauhoja voi käyttää korppujauhojen tilalla kakkuvuoan leivityksessä. Niistä saa myös esimerkiksi juustokakkuihin superrapean kuorrutteen mantelijauhoihin sekoittuna. Voihin, sokeriin ja mantelijauhoihin lisättynä pankojauhoista syntyy lisäksi yhtä rapea juustokakkupohja.

Tomidalla on ruuanlaittajalle kuitenkin varoituksen sana: pankojauhojen laatuero on valtava.

Yleensä halpa hinta ei lupaa hyvää, vaan laadusta joutuu hieman maksamaan. Aidot japanilaiset pankojauhot maksavat enemmän, mutta ero lopputuloksessa sekä rapeuden että maun suhteen verrattuna halvempiin laatuihin on huomattava. Huonompilaatuisilla jauhoilla ei välttämättä saa aikaiseksi odotettua ja kehuttua rapeaakin rapeampaa lopputulosta.

Lue myös: Bento box tuo lounashetkeen silmäniloa – näin upealta näyttää yksi maailman suurista ruokatrendeistä

Kotiliesi.fi: Ei enää koskaan paakkuista lettutaikinaa – 6 askelta

X