Ruoka

”Säilyy avattuna jääkaapissa” – mutta kuinka kauan? Asiantuntija kertoo rajan, milloin oliiveihin ja punajuuriin ei kannata enää kajota

Kuinka kauan oliivit, aurinkokuivatut tomaatit tai suolakurkut säilyvät avattuina jääkaapissa? Kysyimme asiantuntijalta, kuinka epämääräiseen ohjeistukseen tulisi suhtautua.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Kuinka kauan oliivit, suolakurkut ja valkosipulinkynnet säilyvät avattuina jääkaapissa?

Kuinka kauan oliivit, aurinkokuivatut tomaatit tai suolakurkut säilyvät avattuina jääkaapissa? Kysyimme asiantuntijalta, kuinka epämääräiseen ohjeistukseen tulisi suhtautua.

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Parasta ennen -merkintä ilmoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysajan.

– Tuote on yleensä yhä siten käyttökelpoinen parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Elintarvikkeet on jo monesti nautittu ennen kuin ne pääsevät laadullisesti huononemaan niin, että niistä tulee elintarvikkeeksi kelpaamattomia, Ruokaviraston erityisasiantuntija Tuulikki Lehto sanoo.

Nyrkkisääntö onkin, että jääkaapista vanhimmalla päiväyksellä olevat elintarvikkeet kannattaa ensin käyttää pois.  

Osa elintarvikkeista säilyy myös avattuina pitkään

Monissa elintarvikkeissa ilmoitetaan tuotteen säilyvyys avaamisen jälkeen, ja aika on usein muutamasta päivästä noin viikkoon.

Oliivipurkin tai punajuurisäilykkeen kyljestä löytyy kuitenkin usein epämääräinen teksti: säilyy avattuna jääkaapissa.

Tällaisten tuotteiden kohdalla parasta ennen -päiväys voi kuitenkin olla päivätty hyvinkin pitkän ajan päähän ostopäivästä. Tuotteen pitkä säilyvyys tuntuu loogiselta avaamattomana, mutta voiko elintarvike todella säilyä myös avattuna hyvänä viikkoja tai kuukausia?

– Aurinkokuivatut tomaatit, suolakurkut, marinoidut valkosipulinkynnet ja punajuuriviipaleet ovat yleensä erittäin hyvin säilyviä. Siksi tarkkaa säilyvyyden rajaa on vaikea arvioida tällaisissa tuotteissa. Marinadit ja muut erilaiset nesteet, kuten etikkapohjaiset liuokset, voivat lisätä elintarvikkeen säilyvyyttä, Lehto sanoo.

Oliivipurkista ei siis ole syytä kaataa nestettä pois ensimmäisen käytön aikana, jos oliivien haluaa säilyvän kaapissa vielä purkin avaamisen jälkeen.

Avatun metallisen säilyketölkin sisältö on kuitenkin hyvä siirtää toiseen astiaan, jos sitä ei käytä kokonaan. Kun metallitölkki avataan, sisältö joutuu kosketuksiin ilman hapen kanssa, jolloin tölkistä voi liuota metalleja itse elintarvikkeeseen.  

Lue myös: Moni säilyttää elintarvikkeita kotona väärin – jääkaappi on huono paikka yllättäville asioille

Kiinnitä huomioita näihin seikkoihin

Tuotetta ei tarvitse heittää pois välittömästi parasta ennen -päiväyksen jälkeen, vaan kuluttajan tulee arvioida, kuinka kauan elintarvike on syömäkelpoinen. Samalla vähennetään ruokahävikkiä.

– Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla, Lehto ohjeistaa.

Huomion arvioisia muutoksia voivat olla esimerkiksi:

 • nahistuminen
 • kuivuminen
 • rasvan härskiintyminen
 • rasvan erottuminen
 • värimuutokset
 • aromin katoaminen tai muuttuminen
 • rakenteen pehmeneminen tai koveneminen
 • kokkaroituminen
 • hapantuminen
 • homeen muodostuminen
 • hajun muuttuminen pistäväksi.

Jos huomaat pitkään säilytetyssä tuotteessa näitä muutoksia, elintarviketta ei kannata enää käyttää. Jos tuote vaikuttaa aika lailla samalta kuin ensiherkuttelulla, sitä voi hyvin mielin syödä.

X