Ruokajutut

Moni säilyttää elintarvikkeita kotona väärin – jääkaappi on huono paikka yllättäville asioille

Tiesitkö, että avattu pähkinäpussi säilyy kehnosti huoneenlämmössä eikä kananmunia todellakaan kannata säilyttää jääkaapin ovessa? Entä missä säilytät kahvia, maapähkinävoita tai oliiviöljyä?

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kananmunien, kahvin, sipulin tai oliiviöljyn säilytys – jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Tiesitkö, että avattu pähkinäpussi säilyy kehnosti huoneenlämmössä eikä kananmunia todellakaan kannata säilyttää jääkaapin ovessa? Entä missä säilytät kahvia, maapähkinävoita tai oliiviöljyä?

Osa elintarvikkeista on sellaisia, että niiden oikea säilytyspaikka ei ole itsestäänselvyys. Kun vaikkapa ketsuppipakkaus tai pähkinäpussi on avattu, onko sille parempi säilytyspaikka jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Tai vaikkapa sipulin tai kahvin säilytys – onko oikea paikka sipulipussi tai kahvipurkki vaiko jääkaappi? Selvitimme joidenkin eniten hämmennystä aiheuttavien elintarvikkeiden parhaat säilytyspaikat.

Hedelmät: banaani on poikkeus

Jos hedelmät, kuten omena, rypäleet, kiivi, sitrushedelmät ja erilaiset melonit, nautitaan päivien kuluessa ostamisesta, voi niitä säilyttää hedelmäkorissa huoneenlämmössä. Paremmin ne säilyvät kuitenkin jääkaapissa. Ainoa poikkeus on banaani, joka ei siedä kylmää, vaan tummuu jääkaapissa nopeasti. Tummentunut banaani ei kuitenkaan tarkoita, että hedelmä olisi syöntikelvoton, vaan banaanin voi kuoria, pilkkoa ja pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi smoothieen tuomaan jäätelömäistä makua.

Avattu hillo tai maapähkinävoi: yksi yö ei haittaa

Avattua hilloa ja maapähkinävoita on hyvä säilyttää jääkaapissa, sillä huoneenlämmössä tuotteet pilaantuvat nopeammin ja kasvattavat pintaan homekerroksen. Yhdeksi yöksi pöydälle unohtunutta hilloa tai maapähkinävoita voi kuitenkin vielä käyttää huoletta.

Hunaja viihtyy pimeässä

Jääkaapissa kosteus muuttaa hunajan rakennetta, eikä auringonvalokaan ole sille hyväksi. Siksi paras paikka säilyttää hunajaa on viileässä kuivakaapissa.

Kahvin säilytys: tiiviisti pussissa

Jotkut säilyttävät kahvia jääkaapissa, mutta tämä ei kuitenkaan ole järkevää, paitsi jos kahvia juo todella harvoin. Kylmä vaikuttaa aromeihin, eikä kahvin säilytys jääkaapissa tuo päivittäin kahvia juovalle mitään lisäarvoa. Paras paikka säilyttää kahvia on huoneenlämmössä omassa tiiviissä pussissaan.

Lue myös: Testasimme ”paremmat halpiskahvit” – 7 välihintaisen kahvin joukossa on yllätyksiä, aromia ja yksi loistava hinta-laatusuhde!

Kananmunat: jääkaapissa mutta ei ovessa

Kananmunat säilyvät pisimpään jääkaapissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että jääkaapin ovessa oleva kananmunateline ei ole paras paikka munille, sillä ovea availtaessa kananmunat hölskyvät ja lisäksi lämpötila vaihtelee ovessa runsaasti. Kananmunien säilytys on mahdollista myös huoneenlämmössä, ja usein esimerkiksi leivottaessa kananmunien suositellaan olemaan huoneenlämpöisiä parhaan leipomistuloksen saavuttamiseksi. Huoneenlämmössä munien säilyvyysaika on lyhyempi.

Kasvikset: sekä että

Vihannekset säilyvät sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä. Osan kasviksista, esimerkiksi tomaatin ja avokadon, voi säilyttää huoneenlämmössä. Kurkku ja salaatti taas pitävät enemmän viileästä, mutta jääkaapin kylmimpään paikkaan niitä ei kannata laittaa, sillä kasvikset paleltuvat helposti. Usein kasvikset maistuvat paremmilta huoneenlämpöisinä.

Leipä: pöydällä tai pakkasessa

Jääkaapissa oleva kosteus pilaa leivän nopeasti, ja siksi leipää onkin hyvä säilyttää huoneenlämmössä. Hyvä kikka on myös pakastaa leipä ja sulattaa sieltä aina muutama viipale kerrallaan syötäväksi.

Limonadi: avattuna jopa huoneenlämmössä

Paras paikka limonadille on tietenkin jääkaappi, mutta jos tilaa on vähän, voi jopa avattua limonadia säilyttää muutaman päivän huoneenlämmössä ja jäähdyttää juuri ennen tarjoilua.

Pähkinät ja siemenet: avattuna jääkaapissa

Avaamattomat pähkinät ja siemenet voidaan säilyttää huoneenlämmössä, mutta avatut pussit kannattaa laittaa jääkaappiin. Pähkinöissä ja siemenissä on runsaasti rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä, isossa pussissa helposti.

Öljyt: oliiviöljy aina huoneenlämmössä

Avattua rypsiöljyä voi säilyttää oman mielen mukaisesti joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Sen sijaan oliiviöljy säilytetään aina huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se kiteytyy. Lieden lähellä kumpaakaan öljyä ei kannata säilyttää lämpötilavaihtelun takia, vaan laittaa kaappiin valolta ja lämmöltä suojaan.

Sinappi ja ketsuppi: parempi säilyvyys kylmässä

Nämä tutut mausteet säilytetään avaamattomana huoneenlämmössä, mutta avattuna jääkaapissa. Tuotteet eivät pilaannu huoneenlämmössäkään heti, mutta parempi säilyvyys on taattu kylmässä.

Sipulin säilytys: ei jääkaapissa

Jääkaapissa sipuli saattaa helposti lähteä kosteuden vuoksi itämään. Siksi sipulin säilytys huoneenlämmössä on suositeltavaa. Ainoa poikkeus on kesäsipuli, jonka varret pilaantuvat herkästi. Se säilyy paremmin jääkaapissa.

Yrtit: kaikki eivät kestä kylmää

Timjami ja rosmariini kestävät hieman kylmää, kun taas basilika ja korianteri eivät siedä sitä ollenkaan. Varminta onkin säilyttää ruukkuyrtit huoneenlämmössä.

Lue myös: Onko kaupan yrtit mahdollista saada kasvamaan kotona? Kokeilimme asiantuntijan neuvoja – ja yllätyimme iloisesti

Juttua varten on haastateltu Marttojen ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija Emmi Tuovista.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Oletko sinäkin säilyttänyt liemikuutiot aina jääkaapissa? Asiantuntija kertoo, miksi suosittu säilytyspaikka on väärä

X