Ruoka

Vietä ihana iltateehetki: keitä kamomilla-chailatte tai rommilla ryhditettu teecocktail

Teecocktail ja lempeästi maustetut maitoteet maistuvat parhaalta pienten suolaisten kanssa. Matcha-skonssit, rapeat prosciutto-viikunakierteet ja tryffeli-katkarapuleivät kruunaavat talven ihanimman iltateehetken.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Lehtitaikinakierteet ovat herkullisimmillaan tuoreina paistamisen jälkeen. Käytä täytteeksi paistonkestävää viikunamarmeladia, joka pysyy paistettaessa kierteiden sisällä eikä valu pellille kuten viikunahillo.

Teecocktail ja lempeästi maustetut maitoteet maistuvat parhaalta pienten suolaisten kanssa. Matcha-skonssit, rapeat prosciutto-viikunakierteet ja tryffeli-katkarapuleivät kruunaavat talven ihanimman iltateehetken.

Rapeat prosciutto-viikunakierteet

10 kierrettä, valmistusaika 35 minuuttia

5 lehtitaikinalevyä

noin 1/2 dl viikunamarmeladia

1 dl voimakasta juustoraastetta, esim. goudaa tai cheddaria

80 g ilmakuivattua kinkkua, esim. prosciuttoa

Voiteluun

1 keltuainen

1. Levitä lehtitaikinalevyt leivinpaperin päälle uunipellille. Anna sulaa huoneenlämmössä noin 15–20 minuuttia.

2. Leikkaa levyt pituussuunnassa puoliksi. Levitä suikaleille viikunamarmeladia. Ripottele päälle juustoraastetta. Levitä jokaiselle suikaleelle ilmakuivattua kinkkua.

3. Kiedo lehtitaikinasuikaleet rennosti kierteille. Irrottele kierteet toisistaan hieman, jotta ne eivät uunissa kypsyessään takerru toisiinsa kiinni.

4. Voitele kierteet keltuaisella. Kypsennä 225 asteessa 12–15 minuuttia.

katkarapuleivät
Hienostuneet katkarapuleivät maistuvat vihreän teen tai oolong-teen kanssa. Vaiva palkitaan ja leivistä tulee huippuherkulliset, kun kuorit mehevät katkaravut leivän päälle itse.

Tryffeli-katkarapuleivät

4 leipää, valmistusaika 15 minuuttia

200 g kuorellisia keitettyjä katkarapuja

4 viipaletta juureen leivottua kaurapaahtoleipää

50 g tuorejuustoa

2 tl tryffeliöljyä

4 sitruunaviipaletta

rouhaisu mustapippuria

1. Kuori katkaravut.

2. Paahda leipäviipaleet. Sekoita tuorejuuston joukkoon tryffeliöljy ja levitä paahtoleiville.

3. Lisää päälle katkaravut ja sitruunaviipaleet. Rouhaise päälle mustapippuria. Nauti heti.

Helpot skonssit resepti
Matchateejauhe antaa skonsseihin herkullisen vihreän värin.

Matcha-skonssit

8 kpl, valmistusaika 15 minuuttia

250 g maitorahkaa

2 rkl matcha-jauhetta

1 rkl hunajaa

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

3 rkl auringonkukansiemeniä

1 rkl unikonsiemeniä

2 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

50 g sulatettua voita

Voiteluun

1 keltuainen

Lisäksi

hilloa ja juustoa

1. Sekoita kulhossa maitorahka, matcha ja hunaja.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maitorahkan joukkoon. Lisää sulatettu voi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Ota taikinasta ruokalusikalla nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä väliin kohoamisvaraa. Voitele skonssit keltuaisella. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniin kullanruskeita ja pohjasta painettaessa napakoita.

4. Halkaise skonssit hieman jäähtyneinä ja täytä hillolla ja juustolla.

Lämmin coctail korvaa glögin
Glögin korvaa appelsiinilla ja inkiväärillä maustettu mustateejuoma. Hauduta mustaa teetä lempeästi 90-asteisessa vedessä 2–3 minuuttia, niin teestä ei tule karvaan makuista.

Lämmin teecocktail

4 lasillista, valmistusaika 10 minuuttia

8 dl haudutettua mustaa teetä

1/4 appelsiinin kuori

10 g pala kuorittua inkivääriä

4 rkl hunajaa

3/4 dl rommia

1. Mittaa teen joukkoon appelsiininkuoripaloja ja paloiteltua inkivääriä. Kiehauta ja lisää hunaja.

2. Anna porista miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Siivilöi appelsiininkuoret ja inkiväärit juomasta.

3. Mausta halutessasi rommilla. Kaada kuuman kestäviin laseihin ja nauti.

Lämmin kamomilla-chailatte
Rauhallisen unen takaa maitoon keitelty kamomillatee. Valmista juoma mielellään täysmaitoon, sillä sen rasvaisuus toimii parhaiten mausteiden kanssa.

Kamomilla-chailatte

2–3 annosta, valmistusaika 10 minuuttia

6 dl täysmaitoa

3 rkl sokeria

1/2 tl kardemumman siemeniä

1 kanelitanko

1/2 tl vaniljasokeria

3 pussia kamomillateetä

1. Kuumenna maito kattilassa. Lisää sokeri, kardemummansiemenet, kanelitanko ja vaniljasokeri.

2. Keitä hiljalleen poristen 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja lisää kamomillateepussit. Hauduta 5 minuuttia.

3. Siivilöi juomasta mausteet ja poista teepussit. Kaada mukeihin.

Lue lisää ruoka- ja juomavinkkejä:

Parhaat lämmikkeet pimeneviin syysiltoihin – taltuta koleus Grand marnier -kahvilla, portviiniglögillä tai perinteisellä minttukaakaolla

Kolme kiehtovaa viinilomakohdetta, joille matkan voi aloittaa kotisohvalla: Penedès Kataloniassa, Franciacorta Italiassa ja Sussex Englannissa

X