Juomat

Parhaat lämmikkeet pimeneviin syysiltoihin – taltuta koleus Grand marnier -kahvilla, portviiniglögillä tai perinteisellä minttukaakaolla

Syksyisen illanvieton kruunaamiseksi kokosimme yhteen parhaimmat reseptit maistuvimpiin lämmikkeisiin. Reseptien joukosta voit löytää myös inspiraatiota pikkujoulukauden tarjottaviin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Lämmin juoma kruunaa syysillan tunnelman.

Syksyisen illanvieton kruunaamiseksi kokosimme yhteen parhaimmat reseptit maistuvimpiin lämmikkeisiin. Reseptien joukosta voit löytää myös inspiraatiota pikkujoulukauden tarjottaviin.

Mikäpä kruunaisi illan paremmin kuin sohvannurkka, viltti, hyvä tv-sarja ja kupillinen höyryävää juomaa? Jotta syyskelien koleus ei pääsisi yllättämään, päätimme listata seitsemän juomaa iltoja lämmittämään. Joukosta löydät juomia sekä koko perheelle että aikuisempaan makuun.

Grand marnier -kahvi

Kahvi ei ole vain aamuhetkiä varten – maukas jälkiruokakahvi soveltuu hyvin myös illan herkkuhetkiin.

Grand marnier -kahvissa tummapaahtoinen kahvi saa makua likööristä, kermavaahdosta ja appelsiinista. Todellinen valttikortti syksyyn!

Kuumat juomat voivat kuulua herkkuhetkeen.
Gran Marnier -kahvissa tummapaahtoinen kahvi saa kaverikseen suloisen appelsiinin.

Ainekset

8 cl Grand Marnier -likööriä
3 dl kahvijuomaa (tummapaahtoisesta kahvista)
1 dl löysää kermavaahtoa
raastettua appelsiininkuorta

Valmistusohje

1. Kuumenna kupit kiehuvalla vedellä. Kaada vesi pois ja lisää likööri ja kuuma kahvi. Sekoita.

2. Lusikoi päälle löysää kermavaahtoa ja viimeistele juomat raastetulla appelsiininkuorella.

Portviiniglögi

Glögikauden voi hyvin aloittaa jo aikaisin syksyllä, onhan glögi yksi makkaummista lämmikkeistä. Portviiniglögi sopii hyvin etenkin pikkujoulukauteen.

Pikkujoulujen alla glögi nautitaan terästyksen kera.
Portviiniglögi lämmittää sateisella syyssäällä.

Ainekset

1 pullo punaviiniglögiä, esim. Blossa
1 dl punaista portviiniä
(punaista glögimehua)

Valmistusohje

Kuumenna punaviiniglögi ja portviini kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Kaada laseihin ja tarjoile. Laimenna glögi halutessasi punaisella glögimehulla.

Minttukaakao

Kaakao on syys- ja talvijuomien klassikko. Tämän minttukaakaon voit valmistaa sekä alkoholittomana että pienellä terästyksellä.

Kaakao taltuttaa sokerihampaan.

Ainekset

5 dl maitoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl sokeria
(1/2 dl minttuviinaa)
minttusuklaakonvehtia
1 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Kuumenna maito ja vispilöi joukkoon kaakaojauhe ja sokeri niin, että ainekset liukenevat. Sekoita halutessasi joukkoon minttuviina.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi.

3. Laita minttusuklaakonvehdit mukeihin ja kaada päälle kuuma kaakao.

4. Lusikoi pinnalle kermavaah­toa ja viimeistele pinta kaakao­jauheella ja nonparelleilla.

Kuuma inkiväärihunajatee

Syksyn tullessa myös flunssakausi saa kipinää alleen. Pienen köhän vaivatessa oloa voi parantaa esimerkiksi kuumalla teellä. Tässä teereseptissä maistuvat inkivääri sekä hunaja.

Tee taistelee flunssaa vastaan.
Tee lämmittää kolealla säällä. Inkivääri ja hunaja auttavat esimerkiksi kipeään kurkkuun.

Ainekset

1 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl sitruunamehua
2 tl hunajaa
2 dl haudutettua teetä

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi inkivääri.

2. Laita palat isoon teekuppiin ja lisää sitruunamehu sekä hunaja.

3. Kaada päälle tee ja anna tekeytyä muutama minuutti välillä sekoitellen.

Helppo chai latte

Mausteinen chai latte on mitä mainioin juoma pimeisiin syysiltoihin. Tällä reseptillä valmistat lämmikkeen vieläpä erittäin helposti.

Kuumat juomat ovat mausteisia.
Chai latte on viime vuosien trendijuoma. Laten mausteisuus tekee juomasta oivallisen syysherkun.

Ainekset

0,5 dl mustia teelehtiä
5 dl vettä
kanelitanko
murskattua kardemummaa tai 1 tl kardemumman siemeniä
tähtianis
3 dl maitoa
2 rkl sokeria (tai maun mukaan)

Valmistusohje

1. Keitä mausteita hiljalleen vedessä 10 minuuttia. Lisää teelehdet, hauduta kannen alla 5–7 minuuttia. Siivilöi tee.
2. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Makeuta tee makusi mukaan.

Ranskalainen siideriglögi

Kanelia, vaniljaa, neilikkaa ja loraus konjakkia. Ranskalainen siideriglögi auttaa joulutunnelmaan virittäytymisessä.

Kuumat juomat voidaan nauttia siiderin muodossa.
Ranskalainen siideriglögi henkii joulun tunnelmaa.

Ainekset:

3 dl omenamehua
2–3 rkl sokeria
kanelitankoa
vaniljatanko
neilikkaa
7 dl kuivaa siideriä
1/2 dl calvadosia tai konjakkia

Lisäksi:

omenaviipaleita

Valmistusohje

Keitä mausteita omenamehussa 15 minuuttia. Siivilöi. Lisää siideri ja calvados, kuumenna mutta älä anna kiehua. Kaada glögi laseihin omenaviipaleiden päälle.

Lämmin omenajuoma

Kaneli ja omena ovat lyömätön parivaljakko. Tässä kuumassa juomassa omena ja kaneli saavat myös kaverikseen sitruunan ja inkiväärin.

Valmis omenajuoma toimii hyvin myös retkieväänä. Kaada vain valmis mehu termariin, jossa se pysyy lämpimänä pidempään.

Omenajuoma kruunaa syksyiset metsäretket.

Ainekset

1 sitruunan mehu ja kuori

1 dl kiehuvaa vettä

2 dl omenamehua

1 cm palatuoretta inkivääriä

1 tankokanelia

Valmistusohje

  1. Mittaa kattilaan sitruunanmehu, ohueksi leikattu kuori, vesi, omenamehu ja pala inkivääriä kuorineen sekä kanelitanko.
  2. Kuumenna juoma kiehuvaksi ja jaa pieniin kuppeihin. Tarjoa heti.
X