Makuja maailmalta

Viisi ruokaa, jotka pitää syödä Riiassa

Teksti: Anna.fi

Riikan monipuolisesta ruokatarjonnasta on vaikea valita edes viittä suosikkia, mutta tässä on lista asioista, joita varten kannattaa Riikan reissulla jättää aikatauluun ja vatsaan tilaa.

Kahvila Rigensiksen struudelit

Vanhassa kaupungissa Tirgenu iela -kadulla sijaitseva Rigensis on perinteinen kahvila parhaimmillaan. Ihastuttavan tunnelman lisäksi se on tunnettu leivonnaisistaan ja etenkin struudelit ovat kaupungin parhaimmistoa. Oma suosikkini on ei niin makea, paikallisella rahkaa muistuttavalla tuorejuustolla ja rusinoilla täytetty versio.

Riikan kauppahallin uzbekistanilaisen leipomon samsa-piiraat

Kala- ja vihannespaviljonkien välisellä käytävällä sijaitseva pikkuriikkinen leipomo tekee aivan mahtavia pasteijoita, joihin jää koukkuun. Kokeile ainakin lammastäytteisiä samsa ar jēra– tai kurpitsatäytteisiä samsa ar kirbi– pasteijoita.

Riikan kauppahallin uzbekistanilaisravintolan Sasliks Uzbekun mantit

Neuvostoaikana muu maailma pysyi latvialaisilta suljettuna, lukuunottamatta Kaukasusta. Sikäläisiä ruokaperinteitä on omaksuttu myös latvialaiseen keittiöön ja etenkin uzbekistanilainen ruoka on suosittua.

Kauppahallin vierestä, kalapaviljongin ulkopuolelta löytyy pieni, kotoisa ja huikean halpa ravintola, jonka manteja (sikäläinen versio pelmeneistä) ei kannata jättää väliin. Tarjolla on ainakin liha- ja vihannestäytteisiä nyyttejä vain muutaman euron hintaan. Visiittiä ei kannata tosin jättää kovin myöhään iltapäivään, sillä usein ne loppuvat kesken. Iltaisin uzbekistanilaista ruokaa tarjoilee ravintola Uzbekistana.

Sklandrausis

Sklandrausis on kielen solmuun vääntävä paikallinen erikoisuus, joita löytyy etenkin maatilatoreilta (lauantaisin sellaisia järjestetään Riikassa Kalnciemassa ja Berga Bazārsissa). Se on karjalanpiirakkaa muistuttava, ruiskuoreen leivottu piiras, jonka täytteenä on kuminalla maustettua, makeaa porkkana ja/tai perunasosetta. Täyttävä eväs, jonka oikeaoppisuudesta on yhtä monta mielipidettä kuin on leipuriakin.

Ravintola Burkānsin alkuruoat

Paikallisten suosiossa oleva ravintola Burkāns yhdistelee latvialaista ja  kansainvälistä keittiötä hyvällä hinta-laatusuhteella. Alkuruokavalikoima on laaja, houkutteleva (mm. ankanmaksaa!) ja annoskoot ovat sen verran runsaita, että riittävät pienempään nälkään ihan sellaisinaan.

Kokeile vaikka äyriäislautasta (15 euroa) tai keittoja (kaikki alle 10 euroa). Arkipäivisin myös hyvä paikka lounaalle – kolmen ruokalajin lounas jää alle kahdeksaan euroon.

Teksti ja kuvat: Erja Säkkinen

X