Sokeriton ruokavalio – Miksi sokeria tulisi välttää?
Sokerittomalla ruokavaliolla on lukuisia terveysvaikutuksia, kuten unenlaadun ja mielialan paraneminen. Olo on tasaisesti energinen koko päivän, eikä päänsärky vaivaa.
Sokeriton ruokavalio kuulostaa helpolta. Jos herkuttelee limulla ja karkeilla vain silloin tällöin, se on melkein siinä. Vai onko?
Sokeri on hiilihydraatti. Hiilihydraatit nostavat verensokeria, ja insuliini varastoi osan sokereista lihaksiin ja maksaan poltettavaksi. Ylimääräinen sokeri varastoituu kehoomme rasvaksi. Kun sokeria nauttii liikaa, insuliinin tuotanto heikentyy ja entistä suurempi osa sokerista muuttuu rasvaksi. Tämä voi johtaa ylipainoon ja lopulta jopa diabetekseen.
Sokerikoukku
Sokeriset välipalat ja namit aiheuttavat energiatasossa piikin, jonka jälkeen olo on uupunut ja ankea. Keho tarvitsee tällöin uuden energia-annoksen nopeammin, mikä johtaa sokerikoukkuun ja syöpöttelykierteeseen. Kun jätät sokerin syömisen vähemmälle, makeanhimo häipyy ja olosi kohentuu huomattavasti jo parissa viikossa. Ylipäätään hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta ehkäisee insuliiniaineenvaihdunnan häiriöitä ja hillitsee näläntunnetta.
Aikuisen ihmisen päivittäisestä energiansaannista enintään kymmenen prosenttia saisi tulla sokerista. Todellisuudessa sokerin määrä pysyy harvoin näin vähäisenä. Keskivertosuomalainen syö jopa kolme kiloa sokeria kuukaudessa. Suosi sokeroimattomia vaihtoehtoja ja tuotteita, joiden hiilihydraattipitoisuus koostuu hyvistä, hitaasti pilkkoutuvista hiilareista.
Tuoteselosteet avuksi
Yllättävän monen päivittäisen elintarvikkeen tuoteselosteesta löytyy sokeria. Opettele lukemaan tuoteselosteita oikein. Selosteessa ilmoitettu ”hiilihydraatit, joista sokereita” -merkintä sisältää tuotteen kaiken sokerin, myös lisätyn sokerin. Aineosaluettelosta selviää tarkemmin, miten sokereita on käytetty. Jos tuote sisältää korkeintaan 0,5 milligrammaa sokeria sataa grammaa tuotetta kohden, voidaan se merkitä sokerittomaksi. Tuoteselosteessa on merkintä, jos tuotteeseen ei ole valmistusvaiheessa lisätty sokeria. Se voi kuitenkin sisältää luontaista sokeria, joka merkitään myös erikseen.
Sokerikoukusta on vaikea pyristellä irti, mutta vastineeksi olo parantuu päivä päivältä. Herkuista ja sokeripitoisista ruoista ei tarvitse luopua kokonaan, vaan pienikin muutos ruokavaliossa on muutos parempaan.Tärkeintä on tiedostaa, mitä suuhunsa laittaa, ja mitä fyysisiä ja henkisiä seurauksia siellä on.
Kaipaatko apua sokerinkäytön arviointiin?
Leipätiedotuksen sokeritesti laskee, montako sokeripalaa syöt päivän aikana ja PT Liikkuja Ravitsemusvalmennuksen yksinkertaisessa sokeritestissä voit katsoa, moniko väittämä pitää paikkansa sinun kohdallasi – mitä useampi, sitä luultavammin sinun tulee vähentää sokerin käyttöä.
Teksti: Jasmin Isberg
Kommentit
Miten sitten juon maitoa kun siinähän on sokeria ja se on tärkeetä luille
Kommentit
No on melkoosta p-jauhantaa. Vertaa meitsiä, oon syöny 50 vuotta sokeria joka päivä, alkaa aamupuurosta – päälle valkoisenaan sokeria.
Tuu kattoo, oon tässä iässä vielä paremman näkönen kuin M-E Hytönen, melkoinen lihaskimppu.
Jaksan painaa sokerin voimalla vaikka koko päivän.
Ja lääkärikin sano et ei varmaan oo sokeritautia eikä ylipainoa.
Revi siitä!
Sun sokerinsyönnilläs ja sen vaikutuksilla ei ole mitään merkitystä ja todistusvoimaa yleisesti. Sokeri on ravitsemuksellisesti nollatason aåe, joka vaom kuluttaa elimistön hivenainevarastoja. Siitä on hyötyä vain silloin, jos ei mitään muuta syömistä ole ja nälkä vie voimat eli tilapäiseksi ensiavuksi. Sinä voit jatkaa sokerinmättöä, voisit vaikka luopua kaikesta muusta ja siirtyä vaikkapa syömään pelkästään sokeripaloja ja lipittämään sokerivettä, faktat eivät silti muutu miksikään.
Pasta ja riisi on molemmilla listoilla.
Niin, tuo pasta ja riisi on molemmilla listoilla siksi, että jälkimmäisessä listassa kehotetaan lisäämään tummaa leipää, pastaa ja riisiä,eli siis kokojyvä tuotteita. Hämäävästi on tosin kirjoitettu tuo listaus, mutta itse olettaisin että on kehotettu vaihtamaan vaalea höttö tummempiin ja kokojyväisiin vaihtoehtoihin
siis haloo,. Vältä näitä listalta löytyy pasta ja riisi. Käytä näitä listalta riisi ja pasta. siis haloo. voiko nauttia vaiko ei voi nauttia.
Vältä VALKOISTA pastaa ja riisiä. Käytä sensijaan niitä tummina/täysjyvänä. 🙂
Itse jättäisin hedelmätki pois, sisältää paljon hedelmäsokeria. Muuten hyvä lista. Tummaa leipää sallin itselleni yhden leipäpalan / päivä. Tummaa riisiä ja pastaa en syö. Joskus sallin itselleni herkutteluvapauden ja syön enempi sokeria mutta pyrin herkuttelemaan päivällä enkä enää illalla, mutta kyllä sen olossa huomaa miten vireystaso laskee, alkaa närästää, vatsaa särkee, eikä yöllä nuku hyvin. Sen jälkeen taas mielellään on syömättä sokeria. Teekin maistuu ihmeen hyvälle ilman sokeria, aikaisemmin aina laitoin sokeria, mutta nyt olen oppinut että ilman sokeria tee maistuu teelle eikä sokerille.
Olen ollut vuoden alusta ruokavaliolla, jossa jätän syömättä kaiken missä tiedän olevan sokeria. En enää pitkiin aikoihin ole syönyt vaaleaa pastaa, tummaakin hyvin vähän. Myös tumma riisi ja peruna ovat mulle harvoin syötyä ruokaa. Olen löytänyt hyvän asian noiden makaromin, perunan ja riisin tilalle: kesäkurpitsan 🙂 Se eri muodoissaan, myös raakana lämpimän ruuan sekaan lisättynä, on tosi maukasta minun mielestäni!
Olen siis jättänyt pois myös suurimmat herkutteluherkkuni, sipsit ja pitsan. Monille se karkki ja suklaa on se pahiten addiktoiva, mutta minulle rasvainen ja suolainem ”herkku” on vielä pahempi…
Olen tämän uuden ruokailun myötä kuin sivutuotteena myös keventynyt parissa kuukaudessa yli kuusi kiloa. Olo on hyvä ja kevyt myös henkisesti 🙂
Minusta ei enää koskaan tule sellaista herkkusyöppöä joka aiemmin olin. Silloin tällöin kyllä nautiskelen jotain sokeripitoista ja niitä sipsejäkin, kunhan tämä alkukiitovaihe on ohi, lupasin siis itselleni olla tarkka toukokuun loppuun asti. Kesäkuussaa ehkä syön pitsaa, jos siis tekee mieli 😉
Olen ollut vuoden alusta ruokavaliolla, jossa jätän syömättä kaiken missä tiedän olevan sokeria. En enää pitkiin aikoihin ole syönyt vaaleaa pastaa, tummaakin hyvin vähän. Myös tumma riisi ja peruna ovat mulle harvoin syötyä ruokaa. Olen löytänyt hyvän asian noiden makaromin, perunan ja riisin tilalle: kesäkurpitsan 🙂 Se eri muodoissaan, myös raakana lämpimän ruuan sekaan lisättynä, on tosi maukasta minun mielestäni!
Olen siis jättänyt pois myös suurimmat herkutteluherkkuni, sipsit ja pitsan. Monille se karkki ja suklaa on se pahiten addiktoiva, mutta minulle rasvainen ja suolainem ”herkku” on vielä pahempi…
Olen tämän uuden ruokailun myötä kuin sivutuotteena myös keventynyt parissa kuukaudessa yli kuusi kiloa. Olo on hyvä ja kevyt myös henkisesti 🙂
Minusta ei enää koskaan tule sellaista herkkusyöppöä joka aiemmin olin. Silloin tällöin kyllä nautiskelen jotain sokeripitoista ja niitä sipsejäkin, kunhan tämä alkukiitovaihe on ohi, lupasin siis itselleni olla tarkka toukokuun loppuun asti. Kesäkuussaa ehkä syön pitsaa, jos siis tekee mieli 😉
Hyvä aina tiedostaa, että olemme näissäkin asioissa yksilöitä…:-)
Hyvä aina tiedostaa, että olemme näissäkin asioissa yksilöitä…:-)
Miten sitten juon maitoa kun siinähän on sokeria ja se on tärkeetä luille
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous