Ruoka

Säilykkeet avuksi mökkikeittiöön - nappaa helpot reseptit!

Tölkkiruoka on mökkikokin pelastus, etenkin, jos kauppa on kaukana ja kylmätilat ovat pienet. Säilykkeistä valmistat monenlaista herkkua. Nappaa tästä vinkit!

Teksti:
Taina Salovaara, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Jukka Pakarinen

Purkillisesta matjessilliä syntyy kesäpäivän huikopala.

Tölkkiruoka on mökkikokin pelastus, etenkin, jos kauppa on kaukana ja kylmätilat ovat pienet. Säilykkeistä valmistat monenlaista herkkua. Nappaa tästä vinkit!

Säilykkeet ja maustekastikkeet ovat mökkikokin perusturva. Niistä ja tuoretuotteista syntyy kelpo kesäruokaa sekä puuha- että lepopäiviksi.

Mökin ruokakomerossa on hyvä löytyä aineksia, joista loihdit helposti ruokaa vaikkapa yllätysvieraille. Listasimme tähän parhaat herkut säilykkeistä, joista voit valita suosikkisi.

Säilykkeet taipuvat kesäisiksi kalaherkuiksi

Jos sinttejä ei tule kotirannasta, avaa sardiinipurkki. Sardiinitahna on makumuisto lapsuuden kesiltä. Sitruunainen sardiinitahna taipuu moneen, pastakastikkeeksi, leivän päälle tai dippisoosiksi.

Silli vaatii paikan jääkaapista, mutta on hyvä vierasvara ja mitä parhain kaveri kesän uusille perunoille. Herkkusilli on hellepäivän huikopala tai vaikka lounasruoka pottujen ja salaatin kanssa.

Herkulliset kalapihvit syntyvät niin tonnikalasta, järvikalasta kuin säilykelohesta. Öljyyn säilötystä valkosipulilla maustetusta särjestä syntyy italialaisen pasta puttanescan suomalaisserkku, särkiputtanesca.

Tomaattisäilykkeistä syntyy maukasta ruokaa

Ota säilykkeet avuksi, kun mietit mitä helppoa ja nopeaa tekisit. Säilötyistä tomaateista, aurinkokuivatuista tomaateista, tomaattipyreestä ja kuivatuista yrteistä syntyy tomaattikastike melkein mille vain, vaikkapa pastalle. Jos kaipaat pastakastikkeeseen ruokaisuutta lisää joukkoon kikherneitä ja viimeistele ateria parmesaaniraasteella.

Sadepäivän soppa syntyy paseeratusta tomaatista, kasvisliemestä ja valkoviinistä. Ruokaisuutta antavat rapeaksi paistetut kikherneet. Toinen viileän mökkipäivän keitto valmistuu kidneypavuista ja paseeratusta tomaatista. Meksikolaiseen tyyliin tehty soppa nautitaan nachojen kanssa.

Jos kaupasta tarttui mukaan broilerin sisäfileitä, nuiji ne ohueksi ja täytä pinjansiemenistä, kapriksista ja sitruunankuoriraasteesta tehdyllä tahnalla. Kääri fileet rulalle, kiinnitä cocktail-tikuilla ja kypsytä grillin lämmössä. Tomaattiketsupista teet niille helposti kastikkeen. Tarjoa broilerinyytit varhaisperunoiden ja ketsuppikastikkeen kanssa. Tee lisäksi myös raikas salaatti kesäkaalista.

Mökkijälkiruoka helposti

Mökin kasvimaalta poimituista raparpereista syntyy herkullinen jälkkäri. Kokeile kahvihetken kruunaavaa rapeaa raparperipaistosta. Pinnan rapeuttaa mysli tai kaurahiutale.

helppo raparperipaistos
Helppo raparperipaistos syntyy kaurahiutaleista tai myslistä.

Artikkelia on muokattu 6.8.2024 ja siihen on lisätty uusia ohjeita.

Lue myös Kotiliesi.fi: 5 säilykettä, jotka tulisi löytyä kaapista aina – säilyketomaatti saattaa maistua jopa tuoretta tomaattia paremmalta, väittää ruokatoimittaja

X