Glitz & Glam

Keramidit ovat tärkeitä ikääntyvän ja kuivan ihon hoidossa

Keramidit ovat luultavasti tuttuja kosmetiikan markkinoinnista, mutta tiedätkö, miksi keramidit ovat ihollesi tärkeitä? Erityisesti ihon ikääntyessä ja talviaikana niiden merkitys korostuu, sillä luontainen keramidien tuotanto heikkenee.

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Keramidit ovat luultavasti tuttuja kosmetiikan markkinoinnista, mutta tiedätkö, miksi keramidit ovat ihollesi tärkeitä? Erityisesti ihon ikääntyessä ja talviaikana niiden merkitys korostuu, sillä luontainen keramidien tuotanto heikkenee.
Postaus sisältää mainoslinkkejä
Tuotteet saatuja

Tämä talvi on ollut erityisen haastava iholle. Olen sen havainnut niin omasta kuin lasteni ihosta. Sen lisäksi Facebookin erilaisissa ryhmissä kysytään tavallista enemmän neuvoja ihonhoitoon. Viime viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassakin oli ihotautilääkäri asiantuntijana kertomassa kuivan ihon hoidosta.

Pakko kommentoida, että ohjelmassa ollutta asiantuntijaa taisi vähän jännittää. Hän ihotautilääkärinä tietää paljon, mutta ohjelmassa moni asia jäi vähän perustelematta. Mutta kyllä sieltä ne pääpiirteet ihon kuivumisen syistä kuitenkin tulivat. Jos et nähnyt tuota ohjelmaa, niin sen voi katsoa täältä. Talvi-ihon hoitoa käsittelevä jakso on torstai 18.2., jossa ihonhoito-osuus alkaa noin 31 minuutin kohdalla.

Lue myös: Miksi iho kuivuu talvella? Miten ihon kuivumisen voisi estää tai sitä hoitaa?

Muutamalla perusasialla pärjää ihonhoidossa talviaikanakin. Mutta jos haluaa huomioida ihonsa hoitoa myös käyttämiensä ainesosien muodossa, suosi keramideja sisältäviä tuotteita.

Mitä keramidit oikein ovat?

Keramidit ovat tärkeä osa ihoa. Niiden tehtävä on suojata ja auttaa ihoa säilyttämään kosteustasapainonsa. Keramidit siis suojaavat ihoa kuivumiselta, mutta sen lisäksi ne myös suojaavat ihon pintaa erilaisilta ulkoisilta rasitteilta ja vaurioilta. Ihon koostumuksesta yli 50 % muodostuu keramideista.

Iho tuottaa keramideja, mutta ikääntyessämme tuotanto heikkenee. Myös auringonvaloton aika heikentää keramidien tuotantoa. Kun keramidien pitoisuus ihossamme laskee, ihon suojauskin heikkenee. Tällöin iholle voi syntyä erilaisia oireita, kuten ärsytystä, kutinaa ja punoitusta.

Lyhyesti kiteytettynä: keramidit muodostavat ihon suojamuurin.

Miksi erityisesti talvella kannattaa suosia keramideja sisältäviä tuotteita?

Talvella auringonvalon vähäisyys on yksi syy, joka aiheuttaa ihon kuivumista. Auringonvalo saa ihon tuottamaan keramideja, joiden tehtävä on suojata ihoa. Ihon pintakerros on paksumpi, jolloin se säilyttää kosteustasapainonsakin paremmin.

Talvella on vähemmän auringonvaloa, joten iho ei tuota keramideja samalla tavalla. Ihon suojakerros heikkenee, kun keramidipitoisuus vähenee. Tällöin kosteus pääsee haihtumaan ihosta.

Valitettavasti juuri silloin kun tarvitsemme erityisen vahvan ja suojaavan ihon, auringonvaloa on vähän tai ei juuri ollenkaan. Siksi keramidit ovat hyvä ainesosa kosmetiikassa, kun hoidetaan ja suojataan ihoa.

Usein painotan vesikosteuden ja hyaluronihapon hyödyistä ihonhoidossa, mutta aivan yhtä lailla tärkeää on suojata ihoa kosteuden haihtumiselta. Keramidit ovat siinä erityisen hyvä ainesosa.

Lue myös: Hyaluronihappo – Mikä on tämä trendikäs ainesosa?

Puhdista hellävaraisesti keramideilla

Kun halutaan säilyttää ihon omaa suojamuuria ja parantaa sitä, kannattaa suosia mahdollisimman hellävaraisia puhdistustuotteita. Tänä talvena yksi hyväksi havaitsemani on tämä vaahtoutuva puhdistusvoide. Keramideja ja hyaluronihappoa sisältävä CeraVe Hydrating Cream-to-Foam on yllättävänkin tehokas puhdistamaan kevyen meikin. Mukavan hellävarainen silmille ja saa ihon tuntumaan puhtaalta, mutta silti kosteutetulta. Ehdottomasti tämän talven suosikkini!

Cerave Hydrating Cream-to-Foam Cleanseria voi tilata *Lookfantasticilta.

Lue lisää: Ihoa kosteuttava kasvojen puhdistustuote

Vesikosteuta ihoa keramideilla

Elizabeth Ardenilta löytyy keramideja sisältävä hoitoneste, joka antaa samaan aikaan vesikosteutta ja keramidien suojaa. Tässä hoitonesteessä on hyödynnetty runsaasti keramideja ja erilaisia ihoa kosteuttavia ainesosia; 73 mineraalia, hyaluronihappoa ja lipidejä. Helposti ihoon imeytyvä hoitoneste on siitä mahtava, että se parantaa välittömästi kosteustasapainoa, mutta pitkäaikaisessa käytössä havaitsee ihon kimmoisuuden palautumista. Keramidit hoitonesteessä vahvistavat ihon suojaa.

Elizabeth Arden on tilattavissa *Bangerheadilta, *Kicksistä ja *Hajuvesi.filtä.

Lue myös: 5 parasta hoitonestettä – Uusittu listaus parhaista essenceistä

Ravitse keramideja sisältävällä seerumilla

Uusimpana ihastuksena keramidituotteista olen löytänyt Elizabeth Ardenin seerumikapselit, Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum. Keramidikapselit vahvistavat ihon luonnollista suojamuuria, joka auttaa ihoa säilyttämään kosteutensa sekä nuorekkuutensa.

Näiden kapseleiden sisällä oleva seerumi tuntuu ihanalta iholla. Seerumi puristetaan ulos kapselista ja levitetään kasvoille ennen kasvovoidetta. Aluksi hieman öljyiseltä tuntuva koostumus jää liukkaaksi ihon pinnalle, mutta imeytyy noin minuutissa ihoon, jolloin pinnalle ei jää rasvaista tunnetta. Tarkistin vielä etukäteen ennen käytön aloitusta, että ovathan kapselit biohajoavia. Kyllä ovat!

Lisäksi plussaa siitä, ettei seerumissa ole käytetty säilöntäaineita tai hajusteita. Tiiviisti yksittäispakatut seerumikapselit mahdollistavat ainesosien ja aktiiviaineiden säilyvyyden mahdollisimman tehokkaina.

Elizabeth Ardenin keramidiseerumikapseleita myydään 30, 60 ja 90 kappaleen pakkauskoossa sekä 45 kappaleen täyttöpakkauksina.

Niitä voi tilata *Eleveniltä, *Cocopandalta, *Kicksiltä, *Nordicfeelilta, *Lykolta ja *Bangerheadilta.

Kosteusvoide keramideilla

Jos iho on herkkä ja kuiva, niin sanotut perusvoiteet ovat monesti parhaimpia hoitotuotteita. Olen ollut jo pitkään ihastunut First Aid Beautyn Ultra Repair Cream -voiteen tehokkaaseen kosteutukseen. Voide syväkosteuttaa ja samalla suojaa sekä vahvistaa ihoa. Se parantaa sekä rauhoittaa kuivan ja ärtyneen ihon. Kipu ja kutina ärtyneellä iholla helpottuu nopeasti.

Antioksidantteja ja keramideja sisältävä kosteusvoide sisältää myös shea-voita, puhdistettua kauraa ja eukalyptusöljyä. Nämä kaikki yhdessä auttavat parantamaan ihon omaa suojamuuria sekä tuovat helpotusta jo ärtyneelle iholle. Kaura on aika yleinen ainesosa farmaseuttisissa voiteissa, koska se hoitaa tehokkaasti ekseemaa eli ihottumaa.

Itse olen käyttänyt tätä voidetta lähinnä käsivoiteena. Mutta First Aid Beauty Ultra Repair Cream soveltuu erinomaisesti myös kasvojen ihonhoitoon. Mieheni ja poikani ovat käyttäneet tätä voidetta myös kasvojen ihonhoidossa. Voisin luokitella tämän tuotteen oikeastaan sellaiseksi koko perheen voiteeksi, jota voidaan käyttää niin kasvoille kuin vartalolle.

Monikäyttöisen ja hoitavan First Aid Beautyn Ultra Repair Creamin voi tilata *Lookfantasticilta.

Lue myös: 5 parasta käsivoidetta kylmyyden kuivattamille käsille

Eihän sitä nuorempana tarvinnut kiinnittää huomiota muuhun kuin vaihtamalla vähän paksumpaan voiteeseen, mutta nyt kun iän tuomat vaikutukset alkavat hiljakseen näkyä, joudun vähän enemmän pinnistelemään ihonhoidossa. Säilyttääkseni ihoni kunnon melkein samana kuin kesäaikana, joudun kyllä todella paljon enemmän kiinnittämään huomiota vesikosteuden lisäksi muihinkin tuotteisiin.

Keramidit eivät siis tuo sellaista välittömästi havaittavia muutoksia, kuten vesikosteutta lisäävät hoitonesteet ja seerumit, vaan ne perustuvat pitkäaikaisen käytön tuomiin hyötyihin. Kun kosteus ei haihdu iholta yhtä helposti kuin aikaisemmin, voi havaita keramidien tuomia hyötyjä.

Suositko sinä keramideja ihonhoitotuotteissasi?

 

Lue myös:

Miksi iho kuivuu talvella? Miten ihon kuivumisen voisi estää tai sitä hoitaa?

Pitääkö kosmetiikkatuotteiden olla samaa merkkiä?

Pieni perustietopaketti aurinkosuojista

X