Hyvinvointi

Aktiiviloma Saarenmaalla

Teksti:
Anna.fi
Kuva: Janne Komulainen

Saarenmaa on mitä kaunein lomasaari. Se vetää monin verroin vertoja suomalaisten toiselle suosikkisaarelle Ahvenanmaalle. Nähtävää ja tehtävää on vähintään yhtä paljon, ja historian siivetkin havisevat voimallisesti tällä hiukan syrjäisellä mutta monen valtion vaikutuspiirissä olleella saarella. Ja ovathan Saarenmaan hinnat toistaiseksi vielä omassa sarjassaan Ahvenanmaahan verrattuna.

Jos olet käynyt Saarenmaalla aiemmin, tiedät, että sinne kannattaa mennä uudelleenkin. Ensikertalaiselle saari on varmasti monipuolisuutensa ansiosta iloinen yllätys. Juuri parempaa pyöräilymaastoa ei tavallinen kunnostaan huolta pitävä ihminen löydä. Maasto on matalaa, ja haastetta tuleekin lähinnä retkien pituudesta. Saari on kuitenkin siinä määrin sopivan kokoinen – noin 50 kilometriä suuntaansa –, että siihen pyörän selästä pääsee mainiosti tutustumaan syvemminkin.

Koska pyöräily on kovin tavallista ja pyörän sarviin osaa jokainen tarttua omin neuvoin, esittelemmekin hiukan epätavallisempia Saarenmaa-harrastuksia. Niihin meitä opastaa suomalais-virolainen Klarika Sander, joka itse järjestää kesäkursseja Saarenmaalla.

Klarika Sander

Matkaoppaanakin toiminut Klarika on varsinainen koulutuksen pioneeri. Opettamisen hän on aloittanut jo viitisen toista vuotta sitten, jolloin hän opetti suomalaisille viron kieltä muun muassa Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa ja Työväenopistossa. Opettamiseen Klarika pätevöityi Tallinnan yliopistossa, josta hän on valmistunut viron ja suomen kieltenopettajaksi, minkä lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Helsingin yliopistossa.

Kieltä ja kokkausta

Aktiivisena ja innovatiivisena opettajana Klarika haistoi suomalaisten kiinnostuksen Viroa ja sen kieltä ja kulttuuria kohtaan. Asiaa miettiessään ja pohtiessaan, miten tämän kiinnostuksen saisi syvennettyä toiminnaksi, Klarika päätti ryhtyä laajentamaan omaa kurssitarjontaansa juuri Viron puolella. Vuonna 2008 hän perusti KS Koolitus –nimisen koulutusyrityksen toteuttamaan kursseja ja teemamatkoja. Nyt erilaisia kursseja järjestetäänkin läpi vuoden Tallinnassa ja kesäisin Saarenmaalla.

Yhdessä suomalaisen Toimelan opiston kanssa järjestettävien kurssien monipuolinen kirjo saa hengen melkein salpaantumaan. Kielikurssien ohella opastusta saa niin käden kuin hengen taidoissa.

Saarenmaan kesäkurssit järjestetään sopivasti parhaaseen suomalaiseen kesäloma-aikaan heinäkuussa viikon mittaisina jaksoina. Kaikkiaan 28 kurssilla oppilaat pääsevät perehtymään muun muassa lasitöihin, luontovalokuvaukseen, kokkaukseen tai vaikka ratsastukseen perinteistä tennistä unohtamatta, ja tietysti tarjolla on myös usean tasoisia viron kielen kursseja. Osa harrastekursseista – muun muassa virolaisen keittiön salat – on viron kielellä toteutettuja. Monen suomalaisen viron taito on jo niin hyvä, että sanavarastoa on mukava laajentaa myös muiden harrastustensa ohessa.

Kuva: Janne Komulainen
Kulttuuri, kieli ja luonto tutuiksi

Kurssien opettajina toimii sekä virolaisia että suomalaisia omien alojensa huippuja. Esimerkiksi kuvanveisto- ja piirustuskurssia vetää Viron tunnetuin kuvanveistäjä Tauno Kangro (kurssi on suomenkielinen!) ja golfia opettaa Suomessa oppinsa saanut ja golfopettajana Suomessa ja Englannissa toiminut Marko Kumm. Tenniksen saloihin – alkeista edistyneempien tarpeisiin– tutustuttaa konkarivalmentaja Pekka Forstadius. Hänen johdollaan kurssilaiset pääsevät tutustumaan kokonaan uuteen harjoitusmenetelmään, jota voi soveltaa myös golfkentällä.

Luontoa lähelle vievät ratsastuskurssit, jotka tosin vaativat ratsastuksen alkeiden hallitsemista, joten ensimmäistä kertaa ratsaille aikovan ei ehkä kannata vielä tälle kurssille lähteä. Ratsaille pääsevät kuitenkin niin aktiiviratsastajat mutta myös sellaiset, jotka ovat edes joskus ratsastusta harrastaneet, mutta taidot ovat hiukan ruostuneet.

Yhtenä kurssien kohokohtana voi pitää professori Seppo Zetterbergin luentoa Viron historian päälinjoista. Zetterberg on työskennellyt Viron historian parissa yli neljä vuosikymmentä ja toiminut myös Suomen Viron instituutin johtajana.

Kuva: Janne Komulainen
Lähde porukalla

Eivät kesäkurssit tietenkään mitään työleirejä ole! Toki vapaa-aikaakin jää. Opetusta on maanantaisin keskiviikkoon sekä perjantaina ja muutama tunti lauantaina. Jotta runsaan vapaa-ajan kanssa ei syntyisi ongelmia, on Klarika järjestänyt oheisohjelmaa. On grillijuhlaa, on Piispanlinnaa, on Muhu-päivää ja kaupunki- ja lähialuekierrosta. Muhun kokopäiväretki kannattaa ihan erikseenkin mainita, sillä silloin nähdään muun muassa kuuluisa Kaalin meteoriittikraateri ja Maasin linnoitus. Lounaalle päästään Sikke Sumarin kotipihalle Simistin kylässä Siken ylläpitämään NamiNamasteen. Vastaavanlainen ohjelmallinen kokopäiväretki toteutetaan myös Hiidenmaalle.

Koska kaikenlaista toimintaa ja virikettä on myös kurssien ohella, ei Saarenmaalle kannatakaan lähteä yksin, vaikka sekin on tietysti ihan mahdollista. Mukaan voi ottaa puolison tai perheen yhtä lailla kuin ystävänkin. Kurssitoimintaanhan ei kaikkien tarvitse osallistua. Jos sinulla on pieniä lapsia, saat kurssien ajaksi ammattitaitoista lastenhoitoa edullisesti. Tuntuu ihan siltä, kuin Klarika olisi tosiaan osannut ottaa huomioon ihan kaiken!

Kuva: Janne Komulainen

Vaikka Klarika Sander on näin laajojen kurssijärjestelyiden suhteen vielä tuore yrittäjä, hänen matkatoimistotaustansa on auttanut toteuttamaan kokonaisuuden kiittävin arvioin. Kursseille osallistui noin 120 monen ikäistä miestä ja naista.

– Keski-ikä kursseilla on neljän kympin tienoilla,  ja nuorin osallistuja taisi olla 25-vuotias. Miehiä ja naisia on melko tasapäisesti. Tietysti riippuu hiukan kurssista. Jollain kursseilla on vähän enemmän naisia, kun vastaavasti toiset saattavat olla jonkin verran miespainotteisia.

Kädentaidot kiinnostavat nykyään kaiken ikäisiä, eikä sukupuolikaan enää aseta rajoja kiinnostukselle

– Olemme ottaneet tämänkin huomioon ja lisänneet tarjontaan aivan ihanan, kaikille sopivan uutuuskurssin, jolla valmistamme suklaakonvehteja ja perehdymme suklaan historiaan.

Suklaakurssi on kolme tuntia kestävä oheiskurssi ja sen jaksavat hyvin niin varsinaiset kurssilaiset kuin heidän matkaseuransakin.

Kuva: Janne Komulainen
Saarenmaan oopperapäivät on suomalaissuosikki

Se, mitä eivät kurssit pysty tarjoamaan, tulee sitten Saarenmaalta. Heinäkuun lopulla järjestetään nimittäin jo kahdettatoista kertaa Saarenmaan oopperapäivät. Suomalaiset matkustavat juhlille jo perinteisesti sankoin joukoin. Sen verran Klarikalla on näppinsä tässäkin, että hän on kurssilaisten avuksi hankkinut lippuja myös juhlille. Tänä vuonna (2010) ohjelmassa ovat Puccinin Madama Butterfly, Mozartin Figaron häät sekä Verdin La Traviata ja Naamiohuvit unohtamatta Oopperagaalaa, jota tähdittää muiden muassa Jaakko Ryhänen.

Oopperapäivät järjestetään Kuressaaren historiallisessa Piispanlinnassa ja sen yhteyteen pystytettävässä oopperatalossa, jonne mahtuu lähes puolitoista tuhatta kuulijaa. Oopperapäivien kävijöistä ulkomaisia on jo nelisen kymmentä prosenttia, eikä määrä ole ainakaan laskemassa. Suomalaiset muodostavat tuosta ulkomaisten joukosta pääosan. Jos lippuja ei onnistuisi oopperoihin ossasaamaankaan, ei kirvestä kannata kaivoon heittää, sillä päivien aikana kuullaan toinen toistaan kiinnostavampia konserttiesityksiä.

Saarenmaa on elämyksiä täynnä!

Kuvat: Janne Komulainen

X