Hyvinvointi

Eturauhassyöpä – Onko seulonta tarpeen?

Teksti: Anna.fi

Eturauhassyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 000 miestä. PSA-testi on tehokas keino löytää varhaisvaiheen eturauhassyöpä, mutta joukkoseulontojen tarpeellisuus jakaa mielipiteitä. Kaksi asiantuntijaa puhuu aiheesta.

Eturauhassyöpä

Testeihin oireiden perusteella

PSA on eturauhasen erittämä entsyymi, jonka tehtävä on tehdä siemennesteestä juoksevaa. Normaalisti PSA:ta erittyy verenkiertoon hyvin pieniä määriä, mutta jos eturauhanen kasvaa, myös PSA:ta pääsee verenkiertoon enemmän.

– Erityisesti syöpä nostaa veren PSA:ta selvästi. Yhdessä uusien näytteenottotekniikoiden kanssa PSA-testillä löydetään paljon pienemmät syövät kuin vanhoilla menetelmillä. Silti PSA-testi ei ole mikään syövän ehdoton mittari, sillä muutkin tekijät, kuten eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja ikääntyminen, voivat lisätä veren PSA:ta. Satunnaisesti sitä voi nostaa esimerkiksi eturauhastulehdus, urologian professori Teuvo Tammela Tampereen yliopistosta sanoo.

Ensimmäiseen PSA-testiin ei siis pitäisi luottaa, vaan käydä kontrollitestissä. Teuvo Tammela ei suosittele PSA-testiä rutiininomaiseksi tutkimukseksi, vaikka ”villiä seulontaa” tehdään paljon esimerkiksi työterveyshuollossa. PSA-testin voi halutessaan teettää myös yksityisillä lääkäriasemilla.

– Meneillään on laaja eurooppalainen tutkimus, jossa tutkitaan eturauhassyövän seulontaa PSA-testillä. Tutkimus päättyy vuonna 2010, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että systemaattisella seulonnalla ei ole vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen.

Teuvo Tammelan mukaan PSA kannattaa määrittää mikäli oireet, esimerkiksi virtsaamisvaikeudet, antavat siihen aihetta. Testi voi olla aiheellinen myös yli 50-vuotiaille henkilöille, joilla on suvussa paljon eturauhassyöpää. Jos eturauhassyöpä on jo todettu, PSA-testillä voidaan seurata hoidon tehoamista.

– Eturauhassyövän ongelma on sen monimuotoisuus. Jopa 40-50 prosenttia seulonnalla löydettävistä eturauhassyövistä on sellaisia, jotka eivät lähde leviämään, eikä niitä tarvitsisi hoitaa. Toisaalta osa niistä kehittyy vaarallisiksi syöviksi, mutta etukäteen ei voida tietää, kuinka varhaisvaiheessa löydetty pieni syöpä tulee etenemään.

Jos kohonneen PSA-arvon perusteella otetaan koepala, siitä voi löytyä sattumalta pieni syöpä. Vaikka kyseessä olisi mikroskooppisen pieni syövän alku, diagnoosi aiheuttaa potilaalle ahdistusta ja pelkoa ja voi johtaa ylihoitamiseen. Syöpähoidot ovat raskaita, ja vaikka huomattava osa eturauhassyövistä etenee hitaasti eikä uhkaa terveyttä, moni haluaa hoitoa varmuuden vuoksi.

– Tähän on tulossa lievennystä. Syöpähoitojen vaihtoehdoksi voidaan rauhallisten syöpien kohdalla valita aktiivinen seuranta. Silloin syöpä ehditään hoitaa ajoissa, jos se lähtee leviämään. Potilaan mielipide on tietenkin tärkeä, ja mikäli hän haluaa, pienikin syöpä hoidetaan heti, Teuvo Tammela kertoo.

Haravoi oireettomat hoitoon

Lääkintöneuvos, urologian erikoislääkäri Pellervo Petäys on PSA-seulontojen kannalla. PSA on paras elinsyöpien merkkiaine, ja tällä hetkellä enemmistö eturauhassyövistä löytyy PSA-testin avulla.

– Millään muulla elinsyövällä ei ole näin tarkkaa merkkiainetta. Eturauhassyövistä vain 3-5 prosenttia on sellaisia, joissa PSA-taso on normaali.

Tärkeäksi perusteluksi seulonnoille Petäys nimeää sen, että eturauhassyöpä ei aiheuta juuri mitään oireita ennen kuin se on levinnyt muualle elimistöön. Kohonnut PSA ei osoita tai poissulje eturauhasen syöpää, vaan haravoi oireettomista miehistä ne, joille pitäisi tehdä pikimmiten tarkempi tutkimus, mikäli myös kontrollikoe osoittaa PSA:n olevan koholla.

– Jos eturauhassyöpä leviää muualle elimistöön, seurauksena on useimmiten kuolema. On olemassa niin sanottuja kilttejä syöpiä, jotka elävät rauhallisesti symbioosissa isäntäelimistön kanssa. Syövästä voidaan myös tutkia sen pahanlaatuisuuden aste, mutta ei ole mitään koodia, joka kertoisi, kuinka kasvain tulevaisuudessa käyttäytyy.

Pellervo Petäyksen mukaan sopiva ikäryhmä PSA-seulonnoille olisi 50-75-vuotiaat miehet. Alle 45-vuotiailla eturauhassyöpä on erittäin harvinainen, ja hyvin iäkkäillä miehillä se saadaan tehokkaasti pysymään kurissa hormonihoidolla, jos hoitoa ylipäätään tarvitaan. Seulontatutkimusten sopiva väli olisi kaksi vuotta, kuten Ranskassa.

– Ranska aloitti PSA-seulonnat 50-74-vuotiaille miehille vuoden 2007 alussa. Myös Itävallan eri osavaltioissa on jo kauan tehty PSA-seulontaa, ja Tirolin alueelta julkaistiin viime vuonna tilastoja, jotka osoittivat, että seulotussa ryhmässä kuolleisuus eturauhassyöpään oli merkittävästi alempi kuin seulomattomilla. Kumma kyllä, tällaisista tuloksista ei kovin paljon Suomessa keskustella.

Vaikka eturauhassyöpää ei tarvitsekaan aina hoitaa, sen olemassaolo on tärkeää saada selville. Silloin tilannetta voidaan seurata säännöllisin tarkastuksin, ja syöpä päästään hoitamaan ajoissa, mikäli se uhkaa levitä muualle elimistöön. Jos syöpä havaitaan vähänkin aggressiiviseksi, hoito aloitetaan heti.

– Ihmisen perusoikeus on tietää, mitä hänen elimistössään tapahtuu. Lisäksi tämä on tasa-arvokysymys. Kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää on seulottu jo vuosikymmeniä, ja kuolleisuus näihin naisten syöpiin on vähentynyt ratkaisevasti, kun hoito on voitu aloittaa ajoissa.

Miehet hoitavat terveyttään vähemmän kuin naiset, joten olisiko seulonnoille kysyntää? Pellervo Petäys uskoo, että tulijoita olisi.

– Eturauhassyövän lisääntymisestä puhutaan niin paljon, että moni itsestään huolehtiva mies noudattaisi seulontakutsua. Eturauhassyöpä ei ole pelkästään yksilön asia, vaan se koskee myös puolisoa ja perhettä, joten nainenkin voi aktivoida miestä.

Petäys ihmettelee, miksi seulontoja vastustetaan sillä perusteella, että eturauhassyöpään sairastuneet miehet ovat yleensä iäkkäämpiä kuin rintasyöpään sairastuneet naiset? Kuitenkin lähes 40 prosenttia eturauhassyövistä löytyy 50-69-vuotiaiden miesten ikäryhmästä.

– Ihmiset elävät vanhemmiksi ja pysyvät hyväkuntoisempina ja suorituskykyisempinä. Siksi tuntuu järjettömältä sanoa, että miesten eturauhassyöpää ei kannata seuloa, kun kuolee ne kuitenkin. Olen nähnyt ihmisten kuolevan levinneeseen eturauhassyöpään, mikä on erittäin kivuliasta ja tuskallista. Pitäisi huomioida myös elämän laatua, ei pelkästään sen pituutta.

Suomalainen Eturauhassyöpä.fi
Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry
Syöpäjärjestöt

Teksti: Anu Holopainen

X