Marko Yrjövuori
Hyvinvointi

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori auttoi maailman huippuja parempiin tuloksiin ja uupui itse – nyt hän tietää, mitä lepo merkitsee

NBA:ssa fysiikkavalmentajana toiminut Marko Yrjövuori ymmärsi kantapään kautta, että lepo on hyvinvoinnin kulmakivi.
Teksti: Tanja Kröger Kuvat: Sampo Korhonen

Työpäivät venyivät 15-tuntisiksi ja töitä tehtiin myös silloin, kun muut työkaverit olivat vapaalla. Työnteon määrästä ja unen vähyydestä tuli eräänlainen ylpeyden aihe – olihan fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori kuitenkin kutsumusammatissaan, mikä antoi hänelle paljon.

Samaan aikaan Marko kärsi kuitenkin kroonisesta väsymyksestä. Käännekohta tuli keväällä 2013, kun hän ymmärsi olevansa kahdelle tyttärelleen poissaoleva isä – siinä missä hänen vaimonsa oli heille läsnä. Seurauksena oli työuupumus.

– Rakastin työtäni ja uuvuinkin unelmaduunissani. Siinä oli ehkä yksi syy, etten huomannut uupumistani.

– Jos on valmis luopumaan omasta elämästä, niin NBA:han töihin vaan. 17 vuotta siellä oli minulle ihan liikaa, ja olisi pitänyt ymmärtää lähteä aikaisemmin pois, Marko muistelee nyt.

USA:ssa vuodesta 1998 työskennellyt NHL- ja NBA-mestarien luottomies reissaa yhä muun muassa Moskovassa valmentamassa, mutta Suomeen hän muutti takaisin kolme vuotta sitten.

Marko tekee yhä valmennuksen asiantuntijan töitä. Lisäksi hän valmentaa oman yrityksensä kautta niin huippu-urheilijoita, yrittäjiä kuin esimerkiksi sairaanhoitajiakin.

Lokakuussa häneltä ja Petteri Ala-Kivimäeltä ilmestyy kirja Mestareiden rakentaja, missä hän kertoo urheilumaailman kulisseista ja paljastaa menetelmänsä, joiden kulmakivenä on lepo.

Mutta miten nyt 51-vuotias Marko itse pääsi työuupumuksensa yli?

– Nukkuminen muutti koko elämäni. Sitten vasta muistaa, että ’tältä tuntuu, kun ei väsytä yhtään’. Sanon aina myös valmennustyössä, että muutoksen pitää lähteä sinusta itsestäsi.

Marko sanoo, että oman hyvinvoinnin analysointi on ollut a ja o toipumisessa.

– Mikä olisi tärkeämpää kuin oma terveys ja hyvinvointi? Täytyy priorisoida, että ’ei tuo poikien tikkailta niin tärkeää ole’.

Kun tekee oikeita asioita, välttyy virheiltä

Marko oppi työuupumuksestaan myös sen, että kannattaa tehdä oikeita asioita, jotta välttyy virheiltä. Tämä pätee niin urheilussa kuin muilla elämän osa-alueilla.

– Innostuminen on hieno asia, mutta se ei saa loppua siihen, että alkaa sattua paikkoihin.

Tärkeää on olla vertaamatta itseään toisiin. Marko ymmärtää myös itse, ettei ole enää parikymppisen Markon tasolla.

– Täytyy olla realiteetit mukana ja ymmärtää omat lähtökohtansa sille, missä kulkee raja.

Jos ihminen ei saa lepoa tarpeeksi työn, treenin ja muun elämän ohessa, alkaa Markon mukaan saada väistämättä fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Marko itse on työssään kysynyt ihmisiltä, löytyykö valmennettavilta kahdeksaa oiretta, jotka kertovat palautumisen puutteesta ja ylirasituksesta. Niitä ovat uniongelmat, kivut, sairastelu, motivaation puute, ärtyneisyys ja muut persoonan muutokset, lihaskivut sekä jatkuvat loukkaantumiset.

– Esimerkiksi lihasjomotus on merkki siitä, että on menty liian kovaa. Kun alkaa tunnistaa kehostaan näitä merkkejä, on hyvä miettiä, pitäisikö kiinnittää lepoon enemmän huomiota.

Marko Yrjövuori sanoo, että ihmisillä on vain tietty määrä kilometrejä. Jossain vaiheessa raja tulee vastaan.

”Kehossa on tietty määrä kilometrejä”

Nukkumisen ja tekemisen analysoinnin lisäksi Marko otti aikaa itselleen. Nykyään hän vannookin palautumisen ja levon nimeen.

Marko painottaa, että arjessa on tärkeää olla aktiivisia lepohetkiä. Hän itse alkoi pitää iltoja, jolloin hänellä oli todella varattuna aikaa – itselleen. Matkustaessaan Marko käy syömässä, laskee kuuman kylvyn ja juo lasin punaviiniä.

– Kollega naureskeli, menetkö taas kylpyyn. Onpa sinulla vanhan äijän juttuja. Sama kaveri sanoi minulle myöhemmin, että nyt hän ymmärtää minua ja tekee itselleen luksushetken samoista asioista.

Kylvyn lisäksi Markon oma hetki muodostuu siitä, kun hän ajaa Turku-Helsinki-väliä ja voi suunnitella asiansa itse.

Illalla Marko kuuntelee joko lempimusiikkiaan tai vaihtoehtoisesti nauttii hektisen päivän jälkeen täydestä hiljaisuudesta. Seuraavaksi Marko haluaa mennä uimakouluun, koska hän haluaa oppia oikean uimatekniikan.

– Minulla on onneksi yksi maajoukkuetason uimari lähipiirissä, joten olen pyytänyt häntä opettamaan.

Tärkeintä on, että nykyään Markokin tietää, ettei kukaan jaksa loputtomiin.

– Kehossa on tietty määrä kilometrejä.

Lue myös: 

Pelkäätkö uupuvasi? Korjaa nämä 4 asiaa

Oletko tietämättäsi matkalla kohti burnoutia? 14 merkkiä siitä, että altistat itsesi uupumiselle

Vaaniiko kehoasi ylikuormitustila? Vääränlaisella kuntoilulla voi olla ikäviä seurauksia

X