Hyvinvointi

Hieronnan hyödyt: Hieronta ei vain hemmottele, vaan voi tutkimuksen mukaan myös vahvistaa lihasta – ja nopeuttaa paranemista

Hieronnan hyödyt ovat tunnetuimmin rentouttava tunne ja akuuttien jumien vapautuminen. Tänä syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan hieronta myös nopeuttaa lihaksen paranemista vamman jälkeen ja tekee lihaskudoksesta vahvemman. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Hieronnan hyödyt lihasten toipumiselle on tutkimuksessa poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti osoitettu.

Hieronnan hyödyt ovat tunnetuimmin rentouttava tunne ja akuuttien jumien vapautuminen. Tänä syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan hieronta myös nopeuttaa lihaksen paranemista vamman jälkeen ja tekee lihaskudoksesta vahvemman. 

Moni mieltää hieronnan hyödyt hemmotteluksi, mutta hieronnalla on myös lihaksen revähdysten ja vammojen paranemista nopeuttavia vaikutuksia. Tähän tulokseen päädyttiin Harvardin yliopiston Wyss-instituutin toteuttamassa tutkimuksessa, jossa tutkittiin hieronnan vaikutuksia lihaksen paranemiseen ja vahvistumiseen vamman tai rasituksen jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että säännöllinen, useita päiviä peräkkäin toistettu hieronta vähensi neutrofiilien ja sytokiinien eli tulehdustekijöiden määrää vaurioituneessa lihaskudoksessa verrattuna lihakseen, jota ei hierota vamman jälkeen.

Kun hierontaa oli jatkettu kaksi viikkoa, lihaskudos oli parantunut ja vahvistunut selvästi enemmän kuin käsittelemätön lihas.

Revähdyksen jälkeen juoksujalkaa hierontapöydällekö, siis?

– On jo aiemmin tiedetty, että lihaksen käsitteleminen pian on hyvä ja paranemista edistävä tekijä. Tässä tutkimuksessa uutta on se, että asia on ensi kertaa näin yksityiskohtaisesti osoitettu, huomauttaa urheiluhieroja Sanna-Mari Heiskanen Fysiokselta.

– Tulehdusreaktio aivan alussa on kehon oma ja hyödyllinen reaktio. Siinä missä ennen laitettiin revähdyksen päälle kylmää ja annettiin tulehduskipulääkettä tulehdusta estämään, niin nyt annetaan keholle mahdollisuus korjata itse itseään.

Lue myös: Lihasten häviäminen voi johtua muistakin tekijöistä kuin liikunnan puutteesta – asiantuntija kertoo, milloin heikoista lihaksista on syytä huolestua

Hieronnan hyödyt jäävät vähiin, kun ”palaa kököttämään”

Heiskasen mukaan on vamman laadusta kiinni, miten pian hierojan käsiteltäväksi kannattaa tulla. Jos kyseessä on repeämä tai revähdys, lihasta ei pidä hieroa mutta ympäröiviä kudoksia kylläkin, jotta lihasten aineenvaihdunta pysyy hyvänä eikä tiukkaa arpikudosta pääse syntymään.

Tutkimukseen Heiskanen suhtautuu pienellä varauksella.

– Tutkimus on tehty hiirillä eikä sitä voi suoraan soveltaa ihmiseen ihan jo sen takia, että me ihmiset olemme kaksijalkaisia ja meillä esimerkiksi kehon paino jakautuu eri tavalla kuin nelijalkaisilla hiirillä.

Tutkitut hieronnan hyödyt eivät kuitenkaan yllätä ammattihierojaa. – Nykyisin esimerkiksi puujalasta kärsivää urheilijaa neuvotaan painelemaan lihasta itse, jotta aineenvaihduta paranisi ja tulehdus poistuisi, Heiskanen kertoo.

– Ensimmäiset pari kolme päivää loukkaantumisen jälkeen kannattaa kyllä edelleenkin levätä ja katsoa, millainen punotus- ja tulehdusreaktio vamma-alueelle syntyy.

Neuvo on samansuuntainen tutkimuksen tulosten kanssa. Siinä kävi ilmi, että ensimmäiset kolme päivää suuri tulehdustekijöiden määrä lihaskudoksessa on hyvä ja paranemista edistävä tekijä. Sen jälkeen hieronta laski tulehdustekijöiden määrää huomattavassa määrin, mikä näkyi vahvempana ja nopeammin parantuneena lihaskudoksena kahden viikon jälkeen.

– Hierominen vamman jälkeen on kuitenkin aina korjaavaa käsittelyä, Heiskanen sanoo. – Lisää lihasvoimaa sillä ei saa, vaan edesautetaan vammaa edeltävälle tasolle takaisin pääsemistä.

Optimaalisen lihasvoiman ja -aineenvaihdunnan kannalta hieronnan hyödyt kannattaisi muistaa muulloinkin kuin vamman tai ongelmien ilmaannuttua. Liikunta on parasta lääkettä myös lihaksille.

– Moni tulee hierojalle kipeiden ja jumittavien lihasten kanssa, saa ensiavun ja palaa sitten kököttämään työpöydän ääreen ja jatkamaan passiivista elämäntyyliä, jolloin lihasvaurion syy ei poistu mihinkään.

X