Hyvinvointi

Hiihtäjän pukeutumis- ja voiteluvinkit

Teksti:
Anna.fi

Murtomaahiihto on yksi monipuolisimmista liikuntamuodoista: talvinen luonto ja pikkupakkanen piristävät, ja samalla tulee harjoitettua sekä kestävyyttä että koko kehon lihaskuntoa. Olennainen asia hiihtolenkistä nauttimisessa on oikeanlainen kerrospukeutuminen.

Kerrospukeutuminen pitää kehon lämmön sopivana

Hiihtäessä kehon tulee olla sopivan lämmin. Kehonlämpöön vaikuttavat aineenvaihdunta, veren sokeritasapaino sekä yleinen aktiivisuus. Liikunta voi lisätä lämmöntuottoa hetkellisesti jopa 10–15-kertaiseksi ja pitkäkestoisesti 3–5-kertaiseksi.

Vaatteiden tehtävänä on estää kehon lämmön karkaaminen ja toisaalta mahdollistaa liikalämmön poispääsy. Hiihtolenkille tulisi pukeutua kerroksittain. Kerrospukeutumisessa puetaan päällekkäin useita vaatekertoja. Alimman kerroksen vaatteen tarkoituksena on pitää iho kuivana. Välikerroksen vaatetuksella säädellään lämmöneristävyyttä. Kuorikerros eli päällysvaate puolestaan suojaa tuulelta, sateelta ja lumelta. Lämpökerroksen tehtävänä on lämmittää esimerkiksi taukopaikoilla kylmissä olosuhteissa.

Kerrospukeutumisen lämmittävyys perustuu vaatekerrosten väliin jäävään ilmaan. Vaatteiden lämmönerityksestä 80 % syntyy vaatteen ja kuitujen sisältämästä liikkumattomasta ilmasta ja loput 20 % itse kuidun eristävyydestä.

Alusasu tärkein osa pukeutumista

Tärkein osa hiihtäjän pukeutumista on alusasu. Urheiluun tarkoitetut, mikrokuituiset kerrastot ovat parhaita, sillä ne päästävät hien seuraaviin vaatekerroksiin ja pitävät siten ihon kuivana.  Monien suosima puuvilla on huonoin vaihtoehto, sillä se imee itseensä kosteutta ja kuivuu hitaasti. Hiestä märät vaatteet tekevät liikkumisesta epämukavaa, ja taukopaikoilla märissä vaatteissa tulee vilu.

Esimerkiksi Haltin Active Dry Cool -kerrastot ovat hengittäviä ja joustavia alusasuja, jotka kuivuvat nopeasti. Haltin alusasuissa on hyödynnetty saumatonta seamless-teknologiaa, minkä ansiosta alusasut eivät hierrä ja istuvat siksi kuin toinen iho.

Väliin lämmintä intensiteetin mukaan

Aluskerroksen päälle puetaan lämmittävä välikerros, joka siirtää kosteutta aluskerroksesta kohti kuorikerrosta. Hiihtäjän välikerroksen ei tarvitse olla kovin lämmittävä, sillä varsinkin korkealla sykkeellä hiihtäessä keho tuottaa jo itsessään paljon lämpöä.  

Toisen vaatekerroksen lämmittävyys tulee valita sään, hiihtotavan ja lenkin pituuden mukaan. Lauhalla säällä ja ripeävauhtisella lenkillä välikerrosta ei välttämättä tarvita lainkaan.  Sen sijaan hidasvauhtisella pakkassään hiihtoretkellä, jolla pidetään paljon taukoja, välikerrokseen on syytä pukea lämmittävää fleeceä tai villaa.

Mikäli ei pue ylleen välikerrosta, yksi vaihtoehto on laittaa hiihtotakin päälle liivi. Keskivartaloa lämmittävä liivi on helppo ottaa pois päältä tarvittaessa. Esimerkiksi Haltin fleecevuorillinen Sublim-liivi pitää tuulta ja sopii hyvin maastohiihtoon.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta

Päällimmäisen vaatekerroksen eri kuorikerroksen tehtävänä on suojella hiihtäjää tuulelta, sateelta ja lumelta. Lisäksi kuorikerros päästää kehon hikoilun ja liikalämmön ulos joko kankaan materiaalin tai tuuletusaukkojen kautta.

Pitkille hiihtoretkille ja rauhallisille lenkeille kannattaa valita lämmittävä kuoriasu. Koska kehon lämmönluovutuksesta jopa 80 % tapahtuu pään kautta, on pää syytä suojata päähineellä.

Hiihtäjän kuorivaatteiden tulee olla kehoa myötäileviä, sillä paksuissa toppavaatteissa on hankala hiihtää. Sopiva kolmannen kerroksen vaate hiihtolenkeille on ohut, ja siinä on kevyt liikkua. Henkselilliset, selästä korotetut hiihtohousut pysyvät parhaiten päällä ja suojaavat selkää kylmältä. Lahkeiden vetoketjut helpottavat monojen jalkaan laittamista.

Tauoille lämpimiä vaihtovaatteita

Pitkillä ja leppoisilla hiihtoretkillä pidetään evästaukoja ja nautitaan luonnosta. Taukoja varten on syytä pakata mukaan lämpimämpiä vaatteita. Vähintäänkin tauoilla tulisi pukea päälleen paksumpi takki sekä kuivat pipo, hanskat ja sukat. Jos mahdollista, tauolla voi myös vaihtaa ylleen uuden alusvaatekerran.

Esimerkiksi Haltin muhkea Halle-untuvatakki painaa vain 500 grammaa ja pakkautuu omaan taskuunsa. Painoonsa nähden lämmin takki on helppo kuljettaa mukana hiihtoretkillä.

Lisä- ja vaihtovaatteet sekä retkieväät kulkevat kätevästi kevyessä selkärepussa. Esimerkiksi Haltin vedenpitävä Fjäll-reppu sopii hyvin päivän pituisille hiihtoretkille.

Hiihtotyyliä voi vaihdella sään ja ladun mukaan

Hiihtokeli vaikuttaa hiihtotapaan. Pakkaskelillä ja uudella lumella lumi ei ole liukkaammillaan, joten silloin voi suosia perinteistä tyyliä. Luisteluhiihto on mukavaa liukkaissa olosuhteissa eli vanhalla karkealla lumella ja nollakelillä. Luisteluhiihto vaatii leveän latu-uran, mutta perinteistä voi hiihtää jopa umpihangessa tai itse tehdyllä ladulla. Umpihankihiihtoon parhaat sukset ovat tavallisia suksia hieman leveämmät eli 46–50 mm leveät sukset. Normaali suksen leveys on 43–46 mm.

Suksien voitelu hiihtotavan ja sään mukaan

Luisteluhiihdossa suksiin tarvitaan pelkästään luistovoidetta. Perinteisessä hiihdossa tarvitaan lisäksi suksen keskelle pitoa. Pakkaskelille, karkealle ja jäiselle lumelle sekä nuoska- ja nollakelille on kullekin olemassa omat pitovoiteensa.

Pitovoiteen voi myös korvata pitovoideteipillä. Suksen pohja hierotaan ensin karheaksi pakkauksessa olevalla hiekkapaperilla. Tämän jälkeen voide laitetaan suksen pohjaan rasiasta teippiä vetämällä. Pitovoideteippi on siisti ja helppo tapa saada sukset nopeasti kuntoon periteistä hiihtoa varten. Monissa hiihtokeskuksissa tarjotaan myös suksien voitelupalvelua.

Hiihtotapahtumista pitäville on tarjolla useita massahiihtoja eri puolilla Suomea.  Lisätietoja tapahtumista saa muun muassa Suomen Hiihtoliiton verkkosivuilta.

Hiihtäjän kerrospukeutuminen

Aluskerros Välikerros Kuorikerros
Ihoa lähinnä oleva vaatekerros Alus- ja kuorikerroksen välissä Uloin vaatekerros
Myötäilee, tukee ja lämmittää Lämmittää Suojaa tuulelta ja sateelta
Haihduttaa hikeä Siirtää ihon kosteutta kohti kuorikerrosta Ventilaatiot haihduttavat hikeä
Paras materiaali: hengittävä tekokuitu Paras materiaali: fleece tai villa   Paras materiaali: DrymaxX

 Kuvat: Halti

X