Itsetuntemus

Miksi moni ajautuu esittämään varakkaampaa kuin on? Asiantuntija: ”Yli varojen eläminen on lisääntynyt Suomessa”

Sosiaalinen media ja erityisesti Instagram on täynnä kuvia luksusvaatteista ja -asusteista sekä kalliista design-hankinnoista – eli asioista, joihin vain varakkailla on varaa. Tavaroilla koreilijoiden joukossa on kuitenkin myös niitä, joilla ei olisi rahaa kyseiseen elämäntyyliin. Miksi?

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Yli varojen eläminen aiheuttaa pitkäaikaista ahdistusta.

Sosiaalinen media ja erityisesti Instagram on täynnä kuvia luksusvaatteista ja -asusteista sekä kalliista design-hankinnoista – eli asioista, joihin vain varakkailla on varaa. Tavaroilla koreilijoiden joukossa on kuitenkin myös niitä, joilla ei olisi rahaa kyseiseen elämäntyyliin. Miksi?

Kaksplus-sivuston keskusteluissa 30-vuotias nainen kertoo omakohtaisen kokemuksensa varakkaan ihmisen esittämisestä ja jatkuvasta yli varojen elämisestä.

”Elän jatkuvasti yli varojeni. Sisustan koko ajan ja ostan uusia vaatteita. Saan hyvän olon tunnetta, kun kuvaan niitä Instagramiin ja moni tykkää.

Saatan ostaa vaikkapa Macin meikkejä ja ’meikkailla’ vähän töissä ihan vain, että joku sanoisi ’wooo, sulla on oikein Macin huulipuna’.

Oltiin porukalla ostoksilla ja tilini oli jo nollilla. Silti oli pakko ostaa eräs merkkipussukka vain siksi, että seuralaiseni ajattelisivat, että minulla on taas uusi, ihana ja kallis juttu.

Kutsuin työkaverit pikkujouluihin luokseni ja ostin heitä varten melkein 2000 eurolla merkkikamaa kotiini vain näyttääkseni.

En jaksa enää tätä elämää. Haluan vapaaksi.

Nykyään olen koko ajan alakuloinen ja en jaksa miettiä kuin laskujani.”

Lue koko viesti Kaksplussan En osaa käyttää rahaa, esitän rikasta, olen alakuloinen -keskusteluketjusta.

Tavaroilla yritetään nostaa omaa sosiaalista statusta

Miksi ihmeessä ihminen elää yli varojensa vain saadakseen kuvia Instagramiin ja muiden ihailua osakseen? Kysyimme asiaa Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilskalta.

– Hankinnoilla halutaan korostaa itseä ja näyttää omaa sosiaalista statusta sekä mahdollisesti myös kuulumista johonkin ryhmään tai tietämystä esimerkiksi eri brändeistä, Wilska kertoo.

Muihin ihmisiin vaikutuksen tekemisen lisäksi yli varojen elämisellä saatellaan peitellä esimerkiksi potkujen takia laskenutta tulotasoa ja sitä kautta laskenutta sosiaalista statusta.

– Yli varojen eläminen on Suomessa lisääntynyt. Se johtuu toki työttömyydestä ja muista taloudellisista muutoksista, mutta myös siitä, että ihmiset ovat tottuneet tiettyyn sosiaaliseen ryhmään ja tämän ryhmän kulutustasoon. Jos tilanne muuttuu, saatetaan pelätä putoamista tuosta omasta ryhmästä ja elää siksi yli varojen, Wilska sanoo.

Ongelmallista juuri tällaisessa äkillisessä ja yllättävässä tulojen vähenemisessä on, että monesti ystäväpiirissä on ihmisiä samasta varakkuustasosta. Vaikka ajan viettämisen kavereiden kanssa ei tarvitse maksaa mitään, esimerkiksi tyttöjen matkat ulkomaille saattavat olla enää haave vain, jos tulotaso laskee yllättäen huomattavasti.

– Tutkimustenkin mukaan köyhyys on yhteydessä yksinäisyyteen. Jos olet köyhä, et välttämättä enää pysty tekemään kaikkia samoja asioita kuin kaverisi. Se saattaa tehdä kaveripiiristä tipahtamisen helpoksi.

Riippuu yleisöstä, miten esittämisestä pääsee irti

Yli varojen eläminen aiheuttaa luonnollisesti pitkäaikaista ahdistusta, sillä velkoja ei yleensä kuitata hetkessä. Siksi esittämisestä kannattaa pyrkiä irtautumaan, jotta velkakierre ja ahdistus eivät syvene. Esittämisen lopettamisen helppous riippuu Wilskan mukaan paljolti siitä, millaiselle ryhmälle varakasta on esittänyt.

– Jos kyseessä on vain ryhmä ihmisiä, joille haluaa näyttää, heistä irtautuminen kerralla esimerkiksi sulkemalla oma Instagram-tili voi olla helpoin tapa. Jos taas kyse on läheisistä ihmisistä, ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin kertoa omasta tilanteesta rehellisesti.

Wilska uskoo, että muihin vaikutuksen tekeminen materialla on melko vanhanaikainen tapa, joka tulee jatkossa vähenemään. Nykyajan trendi on tavaran keräämisen sijaan materialismista irti pääseminen.

– Nykyään tavaraa enemmän arvostetaan elämyksiä. Ja kuten sanottua, toki niihinkin liittyy rahankäyttö.

Omaa statustaan on kuitenkin mahdollista nostaa myös muutoin kuin materian avulla, esimerkiksi olemalla hyvä ystävä kaveripiiriinsä kuuluville. Toinen hyvä tapa on muiden auttaminen. Se on Wilskan mukaan varsin tehokas keino nostaa omaa sosiaalista statustaan ja saada ihmiset pitämään itsestä.

– Usein vääristyy niin, että ihaileminen yhdistetään kadehtimiseen. On muitakin keinoja olla ihailtu kuin olla kadehdittu. Kaikki tykkäävät ja ihailevat ihmistä, joka tekee muille hyvää. Se on aliarvostettu tapa hankkia ihmisten ihailua.

Lue myös:

Tällaista on elää köyhänä naisena Suomessa

Vaasalainen Maria jätti työnsä ja rupesi omavaraiseksi: ”Olo on vapaa”

Jos haluat lisätä onnellisuuttasi, tuhlaa rahaa näihin

X