Itsetuntemus

Tarot-kortit − Elämän salaisuuksien tulkkina

Teksti:
Anna.fi

Jo 1400-luvulta peräisin oleva tarotkorttien perinne löytää mielekkäitä muotoja myös nykyajassa. Marita LiulianTarot -teos loihtii esiin tarotmaailman hahmot perinteiden inspiroimana, mutta luo samalla vanhasta uutta.

Tarotkortit: suuri arkana, kuu, elämänpuu ja miekkojen ässä

Tarotpakassa on aikoinaan valttikortteina tunnetut 22 Ison Arkanan kuvakorttia ja 56 tavallisen korttipakan kortteja muistuttavaa Pienen Arkanan korttia. Isoon Arkanaan kuuluvat hallitsijat ja muut hyveellisiksi koetut hahmot. Pienen Arkanan maasymbolit ovat Maljat, Miekat, Kepit tai Sauvat sekä Rahat.

Lisäksi pakkaan kuuluu neljä hovikorttia: Kuningas, Kuningatar, Ritari ja Sotamies. Tarot-viittauksia löytyy muinaisesta eurooppalaisesta kirjallisuudesta vuodesta 1370 lähtien, ja sieltä ovat peräisin Pohjois-Italian aatelispiireiltä säilyneet kirjoitukset. Jotakin tarotia muistuttavaa on ollut jo 1000-luvulla Kiinassa, mutta nuo pelikortit eroavat Euroopassa tunnetuista siinä määrin, ettei niillä katsota olevan yhteyttä tarot-korttien historiaan. Varhaisessa kirjallisuudessa käytettyjen tarot-hahmojen arabialaiselta kalskahtavat nimet antavat osviittaa sille, että juuri arabit toivat kortit Eurooppaan.

Tarotin tuhannet tulkinnat

Liulia ihastui tarotmaailmaan 1980-luvun alussa. Hänen ja Tiina Porthanin vuonna 2004 julkaisema kirja, Tarot, on jatkoa aikaisemmin ilmestyneille kännykkäpelille, painetuille korteille, tulkintakirjalle, verkkopelille sekä multimediasta ja kymmenistä alkuperäisteoksista koostuvalle näyttelylle.

Tarot on kiinnostanut ihmisiä, ja sen muunnelmia on suunniteltu kaikkina aikoina. Liulian kirja kertoo anteliaasti mystiikkaa ja salatieteitä viljelleen korttipakan vaiheista. Ajallisesti lähimpänä Liulian tutkimuksia ja sittemmin koko Marita Liulia Tarot -tuoteperheen syntyä ovat 1960-luvun New Age -liikkeen edustajien tarot-teoriat ja feministiset tarot-tulkinnat.

Tarot tähtää oman itsen, eri ihmisten ja elämäntilanteiden parempaan ymmärtämiseen. Liulia esittelee tarotpöydät, joiden avulla pelaaja eli ”kysyjä” löytää välineitä sisimpänsä tutkailuun ja pohdiskeluun. Hänen korttiensa tietokoneella käsiteltyjä valokuvia on kehitelty vuosien varrella eri maailman kolkissa otetuista kuvista. Omassa esipuheessaan taiteilija mainitsee inspiraation lähteeksi eteläeurooppalaisen, aasialaisen ja arabialaisen varhaisen uskonnollisen taiteen. Nykyajan muusaksi kelpasi samansuuntaista symboliikkaa usein hyödyntävä mainoskuvaus.

Plasmapallo

Noidat netissä

Liulia muistuttaa myös, että menneiden aikojen tarotpakat kuvaavat aina omaa aikaansa. Niinpä hänenkin pakkansa pyrkii samaan ja haluaa olla myös luojansa omaelämäkerrallinen teos. Liulia luonnehtii korteissa poseeraavia henkilöitä ystävikseen ja perheekseen. Kuvissa viliseen tuttuja tuntemattomampia kasvoja. Hallitsijana on hattupäinen ja paksun kirjan sivua sormellaan osoittava Tuomari Nurmio, Hallitsijattarena Maritta Kuula, Uneksijana hanuristi Kimmo Pohjonen, Hirtettynä tanssija Tero Saarinen ja Miekkojen Kuningattarena – Liulia itse.

Tarotversiossaan Liulia on tehnyt muutamia selkeitä muutoksia suhteessa vanhoihin kortteihin. Esimerkiksi Narrina tai Hulluna korteissa ennen seikkaillut hahmo on nyt Haaveilija. Ylipapittaresta eli Paavittaresta tuli Noita, joka symboloi naisen viisautta. Paavi eli Hierofantti taas on meille pohjoisen kansoille käsitettävämpi Guru.

Liulian tarot käsittää korttien lisäksi myös tulkinnat niistä jokaisesta. Valoisuutta symboloiva Keppien Prinsessa saa uteiliaisuutta, leikkisyyttä ja nautinnonhalua korostavan tulkinnan. Käänteinen merkitys muistuttaa mm. ylenmääräisen nautinnonhalun vaaroista, kuten seksimaniasta. Maljojen Suru-kortissa on alaston mies käpertyneenä pää polvissa ja kädet säärien ympärillä. Liulia tulkitsee tilanteessa asenteen muutoksen välttämättömyyden. Suruunsa saattaa joku koteloitua, mutta toipuminen ja uusi toivokin ovat vaihtoehtoja, muistuttaa käänteinen merkitys.

Internet-sivujensakin mukaan Liulian tarot on naisten peli. Näin lienee, ainakin jos kaikkinainen ennusmerkkien tarkkailu ja oman sisimmän pohdiskelu mielletään naisten jutuksi. Peliä on nykynaisen helppo pelata netissäkin, sillä kuten sivut sanovat: nykyajan noita käyttää teknologiaa!

Teksti: Sini Saaritsa / A4 Media Oy (4.1.2005)

Marita Liulia & Tiina Porthan: Tarot (Teos, 2004).

www.maritaliuliatarot.com

X