Itsetuntemus

Ethän sorru työpäivän aikana turhiin taukoihin? Aivotutkija kertoo, milloin tauko kannattaa oikeasti pitää

Tauot ovat tärkeitä työssä, mutta monta kertaa päästämme itsemme liian helpolla, sanoo aivotutkija Katri Saarikivi. Tauko kannattaa pitää silloin, kun huomaa itsessään väsymyksen merkkejä. – Moni pystyy keskittymään pidempään kuin mitä luulee, Saarikivi sanoo.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Taukoihin kannattaa kiinnittää huomiota työpäivän aikana.

Tauot ovat tärkeitä työssä, mutta monta kertaa päästämme itsemme liian helpolla, sanoo aivotutkija Katri Saarikivi. Tauko kannattaa pitää silloin, kun huomaa itsessään väsymyksen merkkejä. – Moni pystyy keskittymään pidempään kuin mitä luulee, Saarikivi sanoo.

Työpäivän aikana pidetty tauko on arvokas. Jo muutaman minuutin hengähdyshetkestä on konkreettista hyötyä: mikrotauko edistää työmuistin toimintaa ja rauhoittaa mieltä.

Vaikka tauot työaikana edistävät keskittymiskykyä, niissä piilee myös omat riskinsä. Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan on olemassa myös turhia taukoja, joihin moni meistä sortuu työpäivän aikana.

– Luulen, että moni päästää itsensä helpolla. Ihminen voi helposti voi huijata itseään ajattelemaan, että: ”Tauot ovat tärkeitä, joten nyt pidän tällaisen kolmen vartin sometustauon.” Olisi hyvä kuitenkin miettiä, onko tauko tietoista vai tekosyy häiritä omaa keskittymistään, Saarikivi huomauttaa.

Lue myös: Onko sinun vaikea keskittyä kirjan lukemiseen? Paranna keskittymiskykyäsi näillä aivotutkijan vinkeillä

Nämä merkit kertovat, milloin tauko on hyödyllinen

Kuinka usein tauko kannattaa sitten pitää? Saarikiven mukaan kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Keskittymiskyky on yksilöllistä ja riippuu myös paljon siitä, mitä ihminen on tekemässä.

– Motivaatio auttaa keskittymään. Jos on sisäinen palo sitä asiaa kohtaan, jota on työstämässä, keskittyminen on helpompaa. Pakko on myös hyvä motivaattori.

Välillä on hyvä testata, kuinka pitkään omaa keskittymiskykyään onnistuu pitämään yllä.

– Moni pystyy keskittymään pidempään kuin mitä luulee. Tauot työaikana ovat hyödyllisiä siinä vaiheessa, kun huomaa mentaalisen väsymyksen ja ajatusten harhailemisen.

Tauon laadulla on väliä

Sillä, millaisia taukoja pitää, on suuri merkitys työn kannalta. Parhaiten palauttaa tekeminen, jossa ajatukset siirtyvät työstä aivan muualle.

– Eräässä tutkimuksessa verrattiin erilaisia tauon pitämisen tapoja ja valitettavasti pullan syöminen koneen äärellä ei palauttanut työstä tarpeeksi hyvin. Parhaita ovat sellaiset tauot, jossa juttelee työkavereiden kanssa tai lukee esimerkiksi kiinnostavia uutisia, Saarikivi kertoo.

Tauko työpäivän aikana: mies lukee lehteä ja hörppii kahvia.
Pidä tauko työpäivän aikana oikeaan aikaan – silloin se on myös tehokkain.

Mistä turhan tauon tunnistaa?

Jos työ keskeytyy jatkuvasti keskittymiskyvyn herpaantumisen johdosta, voi olla, ettei pidetty tauko ole ollut rentouttava, vaan häritsevä. Saarikivi kuvaili asiaa jo aiemmin Annalle näin.

– Ei ole välttämättä paha asia, että osaa vaihtaa tarkkaavaisuuden kohdetta nopeasti. Mutta jos se on ainut asia, johon kykenee – ja jos huomaa, ettei pysty tekemään kymmentä minuuttia yhtä ja samaa asiaa – on syytä epäillä, että keskittymisen kanssa olisi parannettavaa.

Lue myös Saarikiven vinkit siitä, miten voit itse parantaa omaa keskittymiskykyäsi!

X