Hyvinvointi

Katugallup Tukholmassa – Mitä ruotsalaiset ajattelevat suomalaisista?

Teksti:
Anna.fi
Tarja Vilén

Ellien katugallupissa talvisessa Tukholmassa kysyttiin, mitä mieltä ruotsalaiset ovat suomalaisista. Gallupissa selvisi, että Tarja Halonen on maamme pääministeri ja Ahvenanmaa ei ole Suomea. Osa vastaajista ei tiennyt suomalaisista mitään ja moni ei ollut maassa ikinä vieraillut.

Kim, 25, teknologiabloggaaja

”En ole ollut ikinä Suomessa, mutta Conan O´Brienistä tiedän punahiuksisesta pääministeristänne. Tunnen yhden suomalaisen pojan ja hän on todella mukava. Euroviisujen hirviöbändin voitto oli mielestäni hauska juttu, vaikka en pitänytkään heidän musiikista. Mielestäni oli kuitenkin coolia, että he käyttivät naamareita. Tietysti tiedän myös Nokiasta, vai tuleeko se Suomesta?”

Kim

Tessa, 27, opiskelija

”Suomesta tulee mieleen kuuluisa tekstiilisuunnittelu ja erityisesti Marimekko. Olette tunnettuja laadukkaasta muotoilusta ja designista. Siskoni vieraili Suomessa kerran, mutta palasi hyvin vihaisena takaisin kotiin, koska ihmiset olivat hänen mielestään rasistisia. Häneltä oli kyselty maamme maahanmuuttajista ja siitä onko hänellä maahanmuuttajaystäviä. Siskoni piti suomalaisia epäkohteliaina.”

Johan, 28, tekninen asiantuntija

”Suomesta tiedän paljolti historian tunneilta sen, että Ruotsi valtasi Suomen. Minulla on suomalainen serkku ja aikaisemmin seurustelin suomalaisen tytön kanssa, joka oli mukava. Seurustellessani vierailin Suomessa, mutta en muista paikan nimeä. Suomi tuntui aika pitkälle samalta kuin Ruotsi ja mielestäni eroavaisuuksia ei juuri ole. Ihmiset ovat hieman melankolisempia ja kaikilla on sauna. Pidän saunasta.”

Tessa ja Johan

Johan, 24, muusikko

”En ole ikinä ollut Suomessa, mutta minulla on sukulaisia siellä. Meillä on ruotsinsuomalaisia ystäviä ja he eivät eroa mitenkään ruotsalaisista. Suomessa on hyviä folkbändejä, joista tykkään.”

Johan

Belinda, 24 ja Alexandre, 24

”Emme ole kumpikaan ikinä olleet Suomessa. Olemme käyneet kyllä Ahvenanmaalla. Ei Suomi eroa juurikaan Ruotsista. Tunnemme suomalaisia ja ruotsinsuomalaisia, mutta he ovat täysin samanlaisia kuin ruotsalaiset. Teillä on korkeat itsemurhatilastot, muistaakseni olette johtava maa itsemurhaluvuissa. Kieli eroaa hyvin paljon ruotsista. Metallibändejä tulee paljon Suomesta ja eikö Rasmus olekin sieltä myös? Tuleeko meistä nyt julkkiksia Suomessa?”

Alexandre ja Belinda

John, 24, opiskelija

”Suomalaiset ovat mukavia, mutta hyvin hiljaisia. Kun suomalaisen saa lopulta avautumaan, ovat he hyvin hauskoja. Seurustelin aikaisemmin suomalaisen tytön kanssa ja mielestäni hän oli hyvin samanlainen kuin ruotsalaisetkin. Osa ihmisistä on hyvin kylmiä ja heistä saa irti vain lyhyitä vastauksia tai ynähdyksiä. Suomalaiset eivät puhu turhaan. Suomalaiset ovat lähellä luontoa ja materiaaliset asiat eivät ole teille niin tärkeitä. En halua mennä ikinä risteilyille, koska mielestäni meno siellä on niin kammottavaa. Suomi on hyvin samanlainen maa kuin Ruotsi.”

Ivelina, 23, opiskelija

”En ole ikinä ollut Suomessa, mutta tahtoisin kyllä mennä sinne. Olisin jo käynyt Suomessa, jos John suostuisi lähtemään risteilylle.”

John ja Ivelina

Erja, 28, sairaanhoitaja

”Tulin tänne Ruotsiin töihin Suomesta. Kaikki ruotsalaiset aina sanovat minulle, että suomalaiset ovat kamalia juoppoja ja aina krapulassa. On melko huvittavaa, että vaikka ruotsalaiset ystäväni juovat yhtä lailla, on heillä silti käsitys suomalaisista kovina juojina. Tyypillisenä suomalaisena pidetään keski-ikäistä juopunutta miestä, joka on tullut Tukholman risteilylle. Monet puhuvat risteilyaluksista nimellä Ålandsfärjan eli Ahvenanmaan laiva.

Suomalaiset ovat tunnettuja myös kovasta työmoraalistaan ja meitä pidetään ahkerina. Kun ruotsalaiset diskuteeraavat kohteliaasti, suomalainen sanoo asiat suoraan niin kuin ne ovat. Monilla ruotsalaisilla on suomalainen tyttöystävä ja sukulaisia Suomessa. Yksi ystäväni sanoo, että suomalaiset ovat samanlaisia kuin ruotsalaiset, koska alun perin tulemme Ruotsista. Suomalaisia ei pidetä yleisesti ulkomaalaisina täällä niin kuin muita maahan muuttaneita.”

Erja

Teksti: Tarja Vilén
Kuvat: Photos To Go ja Tarja Vilén

X