Hyvinvointi

Kaunis hymy paikka-aineella – Näin saat suorat hampaat ilman oikomishoitoa

Teksti:
Anna.fi

Paikka-aineella on mahdollista kohentaa hampaiden ulkonäköä edullisesti ja helposti ilman kipua ja pitkään pidettäviä oikomislaitteita. Paikka-aineella voidaan muuttaa hampaiden muotoa, asentoa ja väriä sekä korjata pieniä lohkeamia.

Kaunis hymy paikka-aineella – Näin saat suorat hampaat ilman oikomishoitoa

Miten paikka-aineella voidaan parantaa hampaiden ulkonäköä?

Vaaleat paikka-aineet ovat kehittyneet huimasti. Niillä voidaan muuttaa hampaiden muotoa, asentoa ja väriä liimaamalla paikka-ainetta hampaaseen. Hammasta voidaan siis esimerkiksi leventää tai pidentää purennasta riippuen. Lisäksi paikka-aineilla voidaan peittää värjäytymiä tai pieniä lohkeamia päällystämällä hammas. Toisille pelkkä vanhan, värjääntyneen paikan vaihto voi olla korjaava toimenpide.

Paikka-aineella saadaan tuloksia nopeasti ja edullisesti jopa yhdellä hammaslääkärikäynnillä. Kerralla voidaan käsitellä useampiakin hampaita, jopa ylähampaiden koko etualue.

Lue myös: Suu kuntoon

Kuinka pysyvä muutos paikka-aineella voidaan saada?

Paikka-aineiden tulosten pysyvyys ei ole kovin hyvä, vaan tulokset kestävät yleensä korkeintaan muutaman vuoden. Muovinen, valkoinen paikka saattaa ajan kanssa hieman värjääntyä tai lohkeilla. Tuloksia joutuu siis ylläpitämään mahdollisilla uusilla paikka-ainehoidoilla.

Jos haluaa oikein hyvän lopputuloksen, hinnakkaammat laboratoriovalmisteiset laminaatit eli keraamiset pinnoitteet hampaisiin takaavat edullisia paikka-ainehoitoja pysyvämmän lopputuloksen.

Lue myös: Puhdas, raikas suu – Varma olo

Kenelle paikka-ainehoito sopii?

Hoidon sopivuus täytyy katsoa aina potilaskohtaisesti, sillä aina paikka-aineet eivät ole paras ratkaisu. Joillekin potilaille riittää pelkkä hampaiden perusteellinen puhdistaminen ja toisille taas voi paikka-ainehoitoja paremmin sopia hampaiden valkaisu, jossa oman hammaskiilteen sävyä vaalennetaan.

Hammaslääkärin täytyy nähdä potilas ennen kuin hän voi ottaa kantaa siihen, mikä hoitomuoto kenellekin sopii. Myös esteettisten hammashoitojen prosessi alkaa aina tarkastuksella ja yksilöllisellä hoitosuunnitelmalla.

Lue myös: Vältä hammaslääkäri – Näin saat kauniimman hymyn kotikonstein

Kenelle paikka-ainehoito ei sovi?

Paikka-ainehoito ei sovellu, jos hammasta on vain vähän jäljellä. Paikka-aine ei tule tällöin kestämään purennassa. Paikka-ainetta ei voi myöskään laittaa suoraan vanhan paikan päälle, sillä se ei liimaannu kohtaan, jossa on jo valmiiksi muovia.

Lue myös: Hammas irtosi

Mitä esteettiseen hammashoitoon hakeutuessa on huomioitava?

Ennen esteettisiä hammashoitoja hampaiden täytyy olla muuten hyvässä kunnossa. Pelkkää ulkonäköä kohentavia hoitoja ei tehdä huonokuntoisiin hampaisiin. Esteettisiä hammashoitoja tehdään pääsääntöisesti täysi-ikäisille ja jonkin verran 16–18-vuotiaille huoltajien suostumuksella.

Lue myös: Luonnollinen hymy

Kuinka paljon hoidot maksavat?

Hinnat vaihtelevat hammaslääkärikohtaisesti. Paikka-ainehoitojen hinnat alkavat useimmiten muutamasta kympistä ja hinta nousee toimenpiteiden laajuuden mukaan.

Hampaiden puhdistus maksaa muutamasta kympistä sataan euroon. Paikanvaihto maksaa noin seitsemänkymmentä euroa riippuen siitä, onko vaihdolle myös lääketieteellinen syy, jolloin Kela-korvaus alentaa hintaa. Laminaatit maksavat jo usean satasen per hammas. Hampaiden valkaisu hammaslääkärissä maksaa noin neljäsataa euroa.

Kysymyksiin vastasi hammaslääkäri Mari Häyhä Vihdin kirkonkylän hammaslääkäreistä.

Lue lisää:

Oikomishoito – Riviin järjesty!
Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi
Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

X