Hyvinvointi

Kipukoukku auttaa poistamaan niska-hartiavaivat

Teksti:
Anna.fi

Vastauksena ikuisiin niska-hartiakipuihin on kehitetty kipukoukku, jolla on mahdollista hoitaa itse kipeytyneitä lihaksia. Koukun käyttäjälle luvataan helpotusta lihaskivuista migreeniin, mutta miten on, selviääkö kipukoukku Ellien testistä?

Kipukoukku

”Kuka hoitaisi minua kotona?”

Kipukoukku on suomalainen keksintö, jolla on kansainvälinen mallisuoja. Kipukoukun kehittäjä, lihashuoltaja Jukka Heininen on toiminut kipukoukun parissa kuusi vuotta. Hän haastatteli työnsä ohessa niska- ja hartiavaivoista kärsiviä ihmisiä. Usein kysytty kysymys, ”Kuka hoitaisi minua kotona, kun olen yksinasuja?” pani Heinisen miettimään, mitä voisi tehdä näiden ihmisten hyväksi.

Heinisen mukaan lihaksistossamme olevat kipupisteet ovat jännittyneeseen lihakseen jääneitä kuona-aine kertymiä. Ne estävät verenkiertoa ja energioiden kulkua elimistössä. Akupainanta-menetelmällä saadaan verenkierto vapautettua ja kuona-aineet liikkeelle. Tätä kautta elimistö saa lisää happea ja alkaa puhdistua. Kipukoukulla luvataan helpotusta myös päänsärkyyn, migreeniin ja huimaukseen. Koukun käytössä korostetaan myös mahdollisuutta rentouttaa syvät lihakset ja kokeilla jalkapohjien vyöhyketerapiaa.

Kipukoukku kuin hakaneula

Heininen kehitti kipukoukun vuonna 2002, ja se on levinnyt jakelijoiden kautta myös ulkomaille, tosin kipukoukun maailmanvalloituksesta ei voida vielä puhua. Markkinointipäällikkö Paavo Leppänen arvioi, että kipukoukkujen menekki on noin 800 kappaletta viikossa, ja kaiken kaikkiaan koukkuja on myyty 85 000 kappaletta.

Fysiatrian professori Erkki Valtosen mukaan kipukoukun etu muihin hierontavälineisiin verrattuna on sen helppo kuljetettavuus ja yksinkertaisuus. Se on yksi itsehoidon halpa sovellutus, joka perustuu puhtaaseen maalaisjärkeen. Kipukoukulla saavutetaan itse pisteitä, joihin ei muuten pääse käsiksi. Kipukoukkua tulee nimenomaan liikutella pyöritellen laajalla alueella eikä jäädä painamaan yhtä kohtaa. Valtonen vertaa kipukoukkua hakaneulaan. Se on keksintönä erittäin yksinkertainen, mutta toimiva.

Kipukoukun avulla positiiviseen kierteeseen

Koukkua käytetään napakasti kaksin käsin käyttöohjeen mukaan. Aluksi suositellaan 10–15 minuutin päivittäistä käyttöä. Ensin käsitellään lapaluiden välimaaston kipeät pisteet. Kipukoukkua liikutellaan laajalla alueella. Kipupisteitä painetaan yhtäjaksoisesti 10–30 sekuntia. Jännittyneen lihaksen rentoutuessa verenkierto vapautuu ja lihas alkaa lämmetä. Tavoite on, että positiivisen kierteen alkaessa elimistö pystyy korjaamaan itse vaivojaan. Heinisen mukaan kipukoukkua ei voi käyttää väärin ja sen käyttö on opeteltavissa itse ohjeiden avulla. Oman kehon kuuntelu kertoo käyttäjälle, jos painelu on liian kovaa. Runsas vedenjuonti hoidon yhteydessä on tärkeää, koska silloin kuona-aineet poistuvat elimistöstä nopeammin.

Kipukoukku testissä – ”Onkohan tässä mitään järkeä”

Kipukoukku annettiin kokeiluun päätetyötä tekeville koehenkilöille, joilla ei ollut aikaisempaa kokemusta kipukoukun käytöstä. Testissä henkilöt käyttivät kipukoukkua muutaman tunnin ajan, ja kommentoivat ensivaikutelmaansa siitä. Kipukoukku sai esimerkiksi seuraavanlaista palautetta:

”Ensivaikutelmahan on vähän sellainen ”onkohan-tässä-mitään-järkee”. Tässä yhden päivän aikana käytettynä/kokeiltuna tuntuu ihan ok peliltä. Varsinkin kun meikäläisellä on ongelmana lapojen seutu, jonne ei omin avuin muuten pääsekään käsiksi. Tämä auttaa ihan oikeasti. Koukulla huomaa pääsevänsä tarkasti ja tehokkaasti asiaan.”  mies, 52v.

”Ensivaikutelma: taas näitä maailmaa mullistavia ihmevälineitä. Ihan ensi alkuun oikea painamistekniikka oli hukassa ja kapula luisteli mihin sattuu. Äkkiä sen kyllä oppi asentamaan oikeaan paikkaan. Painamisen jälkeen ko. alueen verenkierto tuntui vilkastuvan, ja muutaman yläniskapainalluksen jälkeen veri humahti (aiemmin jääkylmiin) sormiin saakka; kädet menivät aivan kuumiksi. Samoin niskan alue alkoi rentoutua ja rusahdella mukavasti niskaa kääntäessäni kun kireydet hieman hellittivät. Olihan tuo koukuttaminen ihan mukavaa ensiapua, vaikka ei lihasharjoituksia (painojennostoa) korvaakaan. Rusikoin ajoittain ihan käsin kireää niskaani, mutta koukun kera sain hommaan enemmän voimaa. Pitäisiköhän hommata oma kapula…” nainen, 38v.

”Ensimmäinen reaktio oli epäilys, niin kuin usein kai tällaisia välineitä kohtaan on. Olen kokeillut sitä vain joitakin kertoja, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Vähäinen käyttö tuntuu miellyttävältä ja uskon, että pitempään käytettynä siitä voisi olla apua. Kipukoukun käyttöä täytyy harjoitella, että osaa pitää hartiat ja kädet rentoina koukkua käyttäessä. Siinä on vielä vähän oppimista joissakin asennoissa. Hyvältä tuntui! Väline on yksinkertainen ja se on positiivinen asia. En ole koskaan ennen kuullutkaan tällaisesta laitteesta!” nainen, 47v.

Palautteen positiivisuus yllätti. Kipukoukulla huomattiin vaikutuksia jo ensimmäisellä käyttökerralla. Tulos on yllättävä varsinkin koska koehenkilöt suhtautuivat kipukoukkuun aluksi hyvin skeptisesti.

Muiden hoitojen täydentäjä ja hyötyrentoutusta

Kipukoukkua ei ole tarkoitettu korvaamaan ammattilaisten hoitoja, vaan se täydentää tarjolla olevia palveluita. Tavoite onkin, että tehokkaalla itsehoidolla voitaisiin vähentää tarvetta käydä hierojalla. Koukun etuna on, että sitä voi kuljettaa mukana ja koukkuilua pystyy harrastamaan pitkin päivää muiden toimien ohessa. Se on tarkoitettu varsinkin päätetyötä tekeville, jotka viipyvät pitkään staattisissa asennoissa.

Kipukoukku vs. kipukeppi

Markkinoilla on tarjolla myös edullisempia, hieman samaan ideaan nojautuvia kipukeppejä. Kiinalainen kipukeppi on vanhan kiinalaisen lääketieteen väline. Kooltaan se on huomattavasti pienempi kuin kotimainen kipukoukku, jolloin sillä ei saavuteta yhtä laajasti selän kipupisteitä.  Moni tuntuu liputtavan kotimaisen kipukoukun nimeen sen tuotekehitellyn muotoilun ja taitettavuuden ansiosta.

Myös Ellien lukijat ovat käyneet asiasta keskustelua.

Lisää tietoa kipukoukusta: Finnhook.fi

Teksti: Tarja Vilén

X