Hyvinvointi

Kropassa tukkoinen olo kesän jäljiltä? Kokeile lyhyttä puhdistuskuuria

Vatsaa turvottaa, iho on huonossa kunnossa ja päätä särkee. Väsyttää, kiukuttaa ja olo nuutunut. Jos kehossa on tukkoinen olo, lyhyt puhdistuskuuri voi tehdä hyvää.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Detox puhdistaa elimistöstä myrkkyjä ja kuona-aineita. Elimistölle annetaan aikaa levätä ja palautua.

Vatsaa turvottaa, iho on huonossa kunnossa ja päätä särkee. Väsyttää, kiukuttaa ja olo nuutunut. Jos kehossa on tukkoinen olo, lyhyt puhdistuskuuri voi tehdä hyvää.

Kesällä moni herkuttelee grilliruoalla, makkaralla, alkoholilla ja muilla rasvaisilla, suolaisilla ja sokerisilla herkuilla. Lomalla saatetaan sallia itselle tavallista enemmän ruokia, joista ei pidemmän päälle tule kovin hyvä olo.

Saamme myös kehoomme ilmasta, vedestä ja ruoasta koko ajan enemmän kemikaaleja ja syömme vähäravinteisempaa ruokaa kuin ennen, sillä tehoviljely ja keinolannoitus vähentävät elintarvikkeiden ravinnepitoisuuksia.

Hellisitkö kehoasi lyhyellä puhdistuskuurilla?

Detox palauttaa yhteyden omaan kehoon

Erilaisia kehon puhdistuskuureja on lukuisia ja jokainen voi rakentaa itselleen sopivan. Detoxilla tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että elimistöstä poistetaan sinne kertyneitä myrkkyjä ja kuona-aineita syömällä puhdistavaa, vitamiini-, hivenaine- ja antioksidanttipitoista ruokaa.

Ruokakirjailija ja life coach Karita Tykkä suosittelee etsimään puhdistuskuurilla parempaa yhteyttä omaan kehoon.

– Kun puhdistuskuurin tekee oikein, tulee kevyempi olo ja mieli kirkastuu. Ihminen voi myös löytää paremmin kehonsa rytmin: tuntea oikeasti, mitä kehossa tapahtuu ja mitä se kaipaa. Onko oikeasti nälkä vai vain mieliteko johonkin ruokaan, Tykkä sanoo.

– Lisäksi puhdistuskuurin aikana ruoansulatuselimet ja myrkkyjä poistavat elimet, kuten maksa ja munuaiset saavat aikaa uusiutua ja levätä.

Pohdi aluksi, mitä haluat puhdistuskuurilta

Karita Tykkä suosittelee miettimään ihan aluksi, mitkä omat syyt ja tavoitteet puhdistuskuurin tekemiselle ovat. Kehon puhdistuskuuriin kannattaa yhdistää myös henkinen puoli ja miettiä, mikä omaa hyvinvointia edistäisi.

– Jos tekee puhdistuskuurin vain siksi, että olisi pakko päästä rantakuntoon, motiivi on ehkä vähän vääränlainen. Jos ei tiedä, mitä haluaa ja mistä olisi hyvä päästää irti, ei detoxista tule saamaan niitä tuloksia, joita toivoisi.

Tykkä toteaa, että olemme kaikki niin erilaisia, että jokaiselle sopii vähän erilainen puhdistuskuuri. Jollekin se voi olla sitä, että poistaa ruokavaliostaan yleisimmät allergioita aiheuttavat ruoka-aineet ja joku kaipaa vesipaastoa.

Tykkä itse suosittelee rankimmillaan muutaman päivän mehupaastoa. Mehukuuri voi olla hyvä silloin, jos on mahdollisuus oikeasti rentoutua ja keskittyä itseensä.

Vähemmän raskaaseen puhdistuskuuriin kuuluu lämmintä ja kiinteää ruokaa. Silloin ihmisellä on energiaa toimia normaalissa arjessa ja myös pysyviä muutoksia on mahdollista saada aikaan.

Suosi puhdasta ja ravintorikasta ruokaa

Tavallisesti puhdistuskuurilla vältetään kaikenlaista teollisesti käsiteltyä ruokaa, kuten valmisruokia, kovetettuja rasvoja, vehnää, naudan- ja sianlihaa, lehmänmaitotuotteita sekä alkoholia, kahvia, mustaa teetä ja sokeria. Karita Tykkä kehottaa vähentämään myös sokeripitoisia hedelmiä.

Kuurilla suositaan sosekeittoja, smoothieita ja tuorepuristettuja mehuja, jotka ovat kevyitä, puhtaita ja ravinteikkaita sekä sulavat helposti ruoansulatusjärjestelmässä. Ainesosina käytetään paljon vihreitä vihanneksia ja muuta kuitupitoista ruokaa. Hyviä ja puhdistavia kasviksia ovat muun muassa varsiselleri, punajuuri, marjanohdake ja sitruuna. Kasvisten lisäksi voi käyttää kuituvalmisteita, kuten psylliumia, pellavansiemenrouhetta tai chian siemeniä.

Juomana kannattaa suosia vihreää teetä ja vehnänorasmehua. Karita Tykkä käyttää myös paljon yrttejä ja yrttiuutteita.

Puhdistuskuurilla suositaan vihreitä ja kuitupitoisia kasviksia sekä smoothieita, jotka sulavat hyvin elimistössä.

Kokeile esimerkiksi näitä reseptejä

Sirt-mehu

2 kourallista lehtikaalia
1 kourallinen rucolaa
hyppysellinen persiljaa
hyppysellinen lipstikan lehtiä
2–3 kpl selleriä
puolikas vihreä omena
puolikkaan sitruunan mehu
1/2 tl matcha-teen puruja

Laita mehustimeen lehtikaali, rucola, persilja ja lipstikka. Mehusta ainekset ja ota mehu talteen. Mehusta keskenään selleri (sekä varret että lehdet) ja omena. Yhdistä mehut ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Kaada pieni määrä mehua lasiin ja sekoita siihen matcha-teen purut. Matchassa on paljon kofeiinia, joten voit jättää sen väliin, jos haluat valmistaa kofeiinitonta juomaa. Kun matcha on liuennut mehutilkkaan, kaada lasiin loput mehusta. Sekoita ja juo!

Vihersmoothie

1 iso omena
100 g lehtikaalia
1 dl silputtua tuoretta minttua
1 iso banaani
pala kurkkua (n. 10 cm)
1/2 limetin mehu
4 dl vettä

Revi lehtikaali tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori omena, poista siemenkota, paloittele ja lisää omena kulhoon. Lisää joukkoon myös minttu, banaani sekä paloiteltu kurkku. Anna koneen käydä täydellä teholla, kunnes seos on hienoa. Lisää seokseen limetinmehu ja lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes seoksesta tulee sopivan paksua. Tarkista maku. Jos kaipaat makeutta, lisää sokeria tai steviaa.

Detox-puuro kvinoasta 

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
1 tl pellavansiemeniä
1 rkl auringonkukansiemeniä
ripaus suolaa
(1 rkl hienonnettuja hassel- tai cashewpähkinöitä)

Kuori ja raasta puolet päärynästä tai omenasta. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kvinoa, siemenet ja hedelmäraaste. Mausta ripauksella suolaa. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nauti omena tai päärynälohkojen, pähkinöiden ja soija- tai kauramaidon kanssa.

Detox-juoma

2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
puolikas kurkku
3 oksaa lehtipersiljaa
kourallinen ituja
2 dl vettä

Jauha ainekset sileäksi juomaksi joko tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

Lue myös:

Puhdistuskuuri loman jälkeen – 10 helppoa detox-vinkkiä

Kehon puhdistuskuuri poistaa kuonat elimistöstä viikossa – Päiväkohtaiset ohjeet

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

50:50-dieetti ei kiellä pizzaa tai herkuttelua: ”6 kiloa katosi ilman, että olisin laihduttanut päivääkään”

X