Hyvinvointi

Kunnon blogi: Testissä Silva Ex-Pole Plus -kävelysauvat

Teksti:
Anna.fi
Silva kävelysauvat

Kuten on jo aiemmin todettu: kävely on oiva liikuntamuoto. Sauvat tuovat kävelylenkkiin aivan uusia tehoja. Kunnon blogilaiset halusivat testata Ex-Pole Plus 30%C -kävelysauvat integroidulla kuntomittarilla. Toisiko kuntomittari sauvakävelyyn uusia ulottuvuuksia ja lisäarvoa?

Kuntomittarin valaistu kaksoisnäyttö kertoo matkan, nopeuden, kalorinkulutuksen, kävelytahdin ja ajan. Mittariin voi säätää myös tavoiteajan- ja matkan, jolloin ohjelma ilmoittaa kun tavoite on saavutettu. Sauvoissa on myös irrotettavat kumitassut.

Kunnon blogi: Testissä Silva Ex-Pole Plus -kävelysauvat

Ennen sauvojen käyttöönottoa täytyy syöttää muutamia henkilökohtaisia tietoja: askeleen pituus, ikä, sukupuoli, paino ja tavoitehälytys. Askeleen pituus selviää ottamalla kymmenen askelta ja mittaamalla sen jälkeen kävelty matka. Matka jaetaan kymmenellä, ja tuloksena on askeleen pituus.

Ex-Pole Plusin anturi on suunniteltu havaitsemaan sauvan isku maahan. Se rekisteröi sekä kevyet että raskaammat iskut maahan, mutta se ei toimi kunnolla, jos sauvaa laahataan perässä. Sauva pitää nostaa aina kunnolla maasta ja asettaa se kunnolla maahan jokaisen askeleen aikana.

Ex-Pole Plus on varustettu ergonomisella rannehihnalla, jota välittää käytetyn voiman sauvasta ranteeseesi, joten kädensijaa ei tarvitse puristaa kovaa, vain ainoastaan ohjata sitä.

Mikä fiilis?

Hanna

 

”Minä lähdin nyt elämäni ensimmäistä kertaa sivakoimaan kävelysauvojen kanssa. Periaatteessa olin ihan innostunut lajista ja kiinnostunut kokeilemaan sen tehokkuutta verrattuna tavalliseen kävelyyn, mutta ulos lähteminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Syynä oli pelko, että kanssakulkijat pitäisivät sauvomistani jotenkin todella huvittavana. Asun lähes Helsingin keskustassa ja lenkkimaastonani on Töölönlahden seutu. Täällä liikkuvien joukossa ei sauvakävely kuulu ykköslajeihin. Ensimmäiselle lenkilleni lähdinkin aikaisin aamulla pimeyden turvin sauvoja testailemaan ja selvisin kyllä koetuksesta kunnialla, vaikka edelleen epäilinkin näkeväni jokaisen vastaantulijan kasvoilla pienen virneen.

Ulkomuodoltaan sauvat miellyttävät silmääni. Hillitty väritys sopii toiveeseeni hoitaa lenkit ainakin toistaiseksi mahdollisimman matalalla profiililla. Sauvat ovat miellyttävän kevyet ja erityisesti rannekkeet tuntuvat tukevan kättä ja sen liikettä täydellisesti.

Sauvojen käyttöönotto kesti vain muutaman minuutin ja oli äärimmäisen helppoa, kun jaksoi hetken seurata selkeitä ohjeita. Kesken matkan en juuri malta näyttöä tuijotella, mutta lenkin päätteeksi minulle on ehdottoman tärkeää saada jotain numeerista tietoa suorituksen laadusta. Sykemittari on tietysti tähän ihan kätevä, mutta minun mittariltani jää matka mittaamatta, kun taas sauvat laskevat myös sen. Älykepakoiden kanssa voi myös lähteä sauvomaan tuosta vaan, ilman sykemittarin vyön asentamista, mikä toisinaan tuntuu vaivalloiselta.

Sauvakävelyn tekniikka minulla on ehkä vielä hieman hakusessa. Sauvat tuntuvat erityisesti asvalttipinnalla pompsahtavan niin, että kädellä tehty tirvaisu jää jotenkin voimattomaksi. Harjoituksen myötä liikeradat varmaan kuitenkin hioutuvat tehokkaammiksi.”

allekirjoitus

”Sauvakävely on tuttua juttua jo monien vuosien takaa. En harrasta sitä viikottain mutta en myöskään häpeä liikkua sauvojen tahtiin. Jos kävelylenkki suuntautuu kuntopolulle tai hiekkatielle, sauvat ovat ihan ässät. Jos taas taivaltaa pelkällä asfaltilla, en saa sauvojen kumitossuja puremaan kunnolla kovan tien pintaan. Liekö tekniikkakysymys tai sitten tuotekehittelyn paikka.

Sauvojen käyttöönotto oli ihan helppoa sauvojen mukana tulevien ohjeiden avulla. Jännitin etukäteen hieman tätä osuutta, sillä olen laiska lukemaan ohjeita ja vielä laiskempi noudattamaan niitä. Sauvat tuntuivat käteen erittäin hyviltä ja käsihihna oli helposti säädettävissä eri paksuisten hanskojen vaatimuksiin. Ulkonäkökään ei anna moitteelle mahdollisuutta.

Näytön operoiminen on parin napin varassa. Kesken lenkin voi myös painaa valon päälle ja kurkata mitä matkamittariin on kertynyt. Tosin toiminto vaatii hanskan pois ottamisen, mikä sinänsä on ihan ymmärrettävää. Askelten (=sauvan iskujen) kertymistä oli mielenkiintoista seurata. Nopeus ja matka olivat myös mielenkiintoisia mutta tämän tyyppisiin kalorilaskureihin en usko kuin suuntaa antavasti.

Täytyy todeta, että nämä sauvat tuovat lisäpotkua perussauvomiseen ja mittarin kannustamana tekee mieli tehdä vähän aiottua pidempi lenkki tai pistää töppösiin vipinää vaikka vain itselleen näyttääkseen. Nämä sauvat ovat oiva joululahja liikunnalliselle ihmiselle, joka haluaa seurata omaa kehittymistään. Minulle riittää näytön tarkkailu lenkin aikana ja kotiin tullessa lopputuleman tarkistus. Innokkaampi saattaisi seurata sauvojen summatietotilasta miten harjoittelu on kehittynyt.

Minä tarvitsen uusia ärsykkeitä myös liikunnan saralla. Innostun ainakin joksikin aikaa uusista jutuista. Sauvakävely on eittämättä hyvä juttu ja eiköhän sitä voi levollisin mielin suositella ihan kaikille!”

Anna-Mari

”Sauvat tuovat kävelylenkkiin selkeästi lisää tehoja ja olenkin pari kertaa aiemmin kokeillut sauvakävelyä. Tämä on tosin tapahtunut syrjäisemmässä paikassa, sivussa katseilta. Nyt kun lähdin näillä näytöllä varustetuilla sauvoilla suihkimaan kotipihasta (joka siis sijaitsee Helsingin kantakaupungin alueella), täytyy myöntää, että hieman nolotti. Olin vakuuttunut, että minua katsottiin hieman pitkään.

Päästessäni tästä ilmeisen turhasta nolostumisesta, pystyin keskittymään itse suoritukseen. Sauvat olivat melko jämäkän oloiset ja näyttö toi sauvoihin edistyneitä ominaisuuksia. Lenkin aikana huomasin kuitenkin, että en ollut tarkkaillut näytöltä kuin lähinnä askelten määrää. Näyttö tosin toimii hyvin myös lenkin jälkeen, jolloin voi katsoa, miten on tullut liikuttua.

Uskon, että sauvakävely jää harrastuksiini pysyvästi, kunhan vielä hieman totuttelen ajatukseen. Kävely on oiva liikuntamuoto, kun haluaa treenata hieman rauhallisemmin, mutta sauvat tuovat siihen mukavasti lisäpotkua.

Näiden sauvojen lisäominaisuudet tuovat harjoitteluun ehdottomasti lisämotivaatiota, jos sellaista kaipaa.”

X