Hyvinvointi

Laihdutus – Uutta tarmoa alkuun

Teksti:
Anna.fi

Jos miellät olevasi laihdutuskuurilla kymmenen kuukautta vuodesta, saat aikaiseksi vain sen, että ajattelet ruokaa jatkuvasti. Terveelliset ruokailutottumukset ovat elinikäinen juttu, mutta ei ole mitään järkeä olla laihduttavinaan koko ajan.

Laihdutus

1. Laihdutatko jatkuvasti?

On turhauttavaa kokea kieltävänsä itseltään nautintoja – vain repsahtakseen nälkäisenä syömään aivan liikaa muroja. Jos mieli kokee laihduttavansa, mutta suuhun ja vatsaan menee enemmän ruokaa kuin olisi tarpeellista, tuntuu laihduttaminen mielettömältä. Sitä se tällä tekniikalla onkin. On itsepetosta syödä itseltä salaa (ajattelematta mitä syö) tai tosiasiat kieltäen. Caesar-salaatti on kaloripommi, vaikka onkin salaatti. Pähkinät eivät tee pähkinäsuklaasta terveellistä. Mehulitrassa on aterian verran kaloreita. Ruoat, joissa on kermaa tai juustoa, ovat hyvin kaloripitoisia. Se ei tarkoita eikö kaikkia näitä ja muitakin suuren energiamäärän sisältäviä ruokia voisi syödä – mutta se tarkoittaa, että lihomisen välttämiseksi on syötävä niitä todella vähän ja liikuttava todella paljon.

Monilla ihmisillä on käsitys, että laihdutus on nälkiintymistä, joten kun ei laihduta, kannattaa syödä herkkuja senkin edestä. Väärin! Tämä ajatuskulku houkuttaa ainoastaan itsensä huijaamiseen sillä, että aloittaa laihduttamisen huomenna, maanantaina, ensi viikolla kun ei ole juhlia.. Laihduttajakin saa syödä herkkuja – olemalla rehellinen itselleen siinä, kuinka paljon syö ja liikkuu ja pysyykö yhä tasapainossa saadun ja kulutetun energian suhteen. Kun tavoitepainoon on päästy, laihduttaminen loppuu, ja terveelliset ruokailutottumukset jatkuvat.

2. Paleltaa, väsyttää ja mikään ei huvita (paitsi tv:n katselu ja syöminen)

Laihduttajalla on usein kylmä, vaikka eristävää rasvakerrosta olisi vielä jäljelläkin. Pukeudu todella lämpimästi, vietitpä päiväsi ulkona tai sisällä. Jos pitkät kalsarit saavat jalat näyttämään paksuilta, muistuta itseäsi, minkä vuoksi niitä nyt tarvitset. Aluspaidat ja villasukat ovat tehokkaita kylmyyden karkottajia. Jos joudut pukeutumaan töihisi tietyllä tavalla, esimerkiksi jakkupukuun, niin pidä työtuolisi nojalla lämmintä shaalia, johon voit kääriä itsesi.

Nainen

Yhtä lailla kuin paleluun, väsymykseen auttaa pieni reippailu. Venytyksiä ja kävelyretkiä on hyvä tehdä vaikka pienissä erissä päivän aikana, jotta verenkierto elpyy. Näin aivot saavat tarvitsemaansa happea ja sormissa sekä varpaissa kiertää veri. Myös hieronta on tässä tehokasta – ja se on usein jo parempi nautinto kuin mikään ruokaherkku!

Legendaarinen Coco Chanel neuvoi: ”Älä tylsisty, se lihottaa”. Vaikka takana olisi uuvuttava työpäivä, käytä tahdonvoimaasi ja tartu kirjaan, kutimeen tai elokuvaan. Jos jääkaappi vetää puoleensa kuin vietävä, tarraa puhelimeen ja soita suupaltille ystävällesi.

3. Light-tuote laihduttaa vain oikein käytettynä

Light-tuotteita käyttämällä voi karistaa kiloja – jos käyttää niitä oikein. Kaikki light-tuotteet eivät myöskään ole kovinkaan kevyitä! Klassikkoesimerkki on rasvattomat jogurtit, joissa on yhtä paljon kaloreita kuin rasvaisessakin versiossa. Kun rasvan määrää on vähennetty, on sokerin määrää lisätty. Lue tuoteselosteet tarkasti!

Oikea tapa käyttää light-tuotetta on korvata sillä aiemmin käyttämänsä normaalituote. Jos haluaa pudottaa painoaan, light-tuotetta ei ole tarkoitus syödä määrällisesti yhtään enempää kuin normaalituotettakaan. Jos täysrasvaista juustoa on leivälle käytetty kaksi siivua, ei kevytjuustoa kannata laittaa kahta viipaletta enempää.

Vaaka

Monet ihmiset ovat laihdutuskierteessään syöneet light-tuotteita niin kauan, että saattavat hämmästyä, kuinka täyttävältä täysrasvaiset ruoat tuntuvat. Menetelmä ei sovi kaikille, mutta osa ihmisistä laihtuu luovuttuaan kevyttuotteista – he yksinkertaisesti syövät pienempiä annoksia harvemmin. Jos sinulla on lightlimsaa koko ajan juotavana ja syöt keveitä pikkuvälipaloja puolentoista tunnin välein, kannattaa havahtua kysymään, teetkö juuri muuta kuin syöt tai suunnittelet syömistä? Elämässä on kiinnostavampiakin ajanvietteitä!

4. Tunne syömisesi

Keitto

Tunne-elämän ja ruokailutottumusten välillä on oma vinha yhteytensä. Jokaisen, joka haluaa laihtua, onkin hyvä kysyä itseltään, miksi on lihonut. Jos syömisestä on tullut tapa lohduttaa, palkita tai viihdyttää itseä – on havahduttava muuttamaan omaa suhtautumistaan ruokaan. Ruoanlaitosta ja hyvästä ruoasta nauttimisessa ei ole itsessään mitään pahaa tai väärää, päinvastoin. Ongelmia on, jos ruokailu on lähes ainut mielihyvän lähde. Ruoka ei voi korvata läheisyyttä, tervettä seksuaalisuutta ja mielen vaatimia virikkeitä.

5. Älä laihduta syyttä suotta

Suuresti ylipainoisella on kohonnut tilastollinen riski sairastua moniin ns. elintasosairauksiin. Kyse on tilastollisesta todennäköisyydestä, joten ylipaino itsessään ei ole sairaus ja lihava voi olla huomattavasti parempikuntoinen kuin hoikka tai normaalipainoinen. Tämä tieto usein ohitetaan, eikä laihduttamiselle kysytä perusteita, jos perusteet ovat näkyvissä eli ihminen on muiden(kin) silmissä pyöreä. Ulkoiset syyt eivät välttämättä kuitenkaan ole paras motiivi laihduttamiseen – eikä ainoastaan niiden varaan kannata omaa motivaatiotaan kasata.

Normaalipainoisille on suurempi vaatevalikoima, urheilulajimahdollisuudet sekä sopivamman kokoisia penkkejä julkisissa kulkuvälineissä. He myös saavat sidotuksi omat kengännauhansa, he voivat käyttää vaatteita hikoilutahroja pelkäämättä ja he elävät kauemmin. Laihduttaminen voi olla vaikeaa, mutta elämä normaalipainoisena on helpompaa. Tärkeintä on tiedostaa omat syynsä kilojen karistamiseen. Ja jos ne ovat toiveet paremmasta ulkomuodosta, on hyvä tiedostaa ne tulokset, joihin laihduttamisella voi päästä. Kilojen kariseminen ei suorista nenää, tuuhenna hiuksia tai hoida aknea.

MIttanauha

Oma lukunsa ovat ihmiset, jotka ovat lähes aina kahden kilon päässä tavoitepainostaan – on hankala uskoa, että kaksi kiloa vaikuttaisi ihmisen onneen mitenkään muuten kuin sen ohimenevän hetken vaa’alla. Kuitenkin näiden kahden kilon karistamiseksi on saattanut olla äksy päivä- ja viikkotolkulla.

6. Hallitse suoritustarpeesi

On tyydyttävää onnistua laihduttamisessa. Kun vaatteet yllä löysistyvät ja olo on kevyempi, sitä tuntee itsensä voittajaksi. Tämä on hieno juttu, sillä se kannustaa eteenpäin – aina tavoitepainoon saakka. Kun saavuttaa tavoitepainonsa, on tärkeää että elämään tulee jokin muu selkeä tavoite. Muuten laihduttamisen jälkeen antaa helposti itsensä lihoa takaisin – nyt kun tietää, että onnistuu tarvittaessa laihduttamaan.

Aterioiden suunnittelu, lisätty liikunta ja mahdollinen vertaistuki laihdutuksen aikana ovat vieneet aikaa ja ajatuksia. Kun laihduttamistarvetta ei enää ole, tämä aika kannattaa laittaa johonkin toiseen itselle tärkeään asiaan – muutoin se häviää arkiaskareiden joukkoon ja tulee helposti olo, että ei ole aikaa pitää itsestään ja kunnostaan huolta.

7. Laatutietoisen ylellinen elämä

Vaadi että ruokasi on hyvää ja ravinteikasta. Se ei ole rahasta kiinni. Jos epäilet, että työpaikkaruokalasi annoksissa käytetään paljon rasvaa, jotta niistä saataisiin helposti maittavia, kysy asiasta. Jos ruoantasoon ei voi vaikuttaa, äänestä jaloillasi.

Parsa

Kieltäydy eineksistä, teollisista kekseistä ja lisäaineilla ryyditetyistä karkeista. Maista vain, jos kyseessä on jotain todella loppuun asti haluamaasi. Tehdassuklaata voi syödä vaikka kuinka paljon -koitapa syödä putkeen seitsemän hedelmää.

Opi erottamaan tunne ravituksi tulemisesta ja siitä, kun vatsa on fyysisesti täysi, niin että nappia kiristää ja vatsa pömpöttää. Tähtää ensinnä mainittuun oloon.

Kun syöt, maista ruokasi. Oletko totuttautunut kitkerään kahviin, jota on pakko laimentaa maidolla ja sokerilla? Mitä jos itse kahvi olisi pehmeämmän makuista? Onko suosikkimaitosuklaasi aidosti hyvää, vai onko se vain turvallinen valinta, tuttu maku vuosien ajalta? 

Länsimaalaisten lihomisen syyksi mainitaan usein yltäkylläisyys ja ruoan kattava tarjonta. On hupsua kerätä itselleen liikakiloja mauttomalla tai pahalla, ravintoköyhällä ruoalla. Varsinkin kun herkullisella ja terveellisellä voi pysyä omassa ihannepainossaan.

Teksti: Tiia

X